13 de gener del 2017

AQÜEDUCTES

Com s'ho feien els romans per portar aigua a les ciutats?

Portar l'aigua a diferents llocs era un problema, però des de l'antiguitat van saber solucionar-ho. Els grecs van inventar els pous, les cisternes i les fonts. Els romans volien transportar l'aigua, llavors van inventar els aqüeductes.

Què són els aqüeductes?

La paraula "aqüeducte" prové dels mots llatins: aquae ductus. Els aqüeductes eren uns canals coberts fets de pedra, per on passava l'aigua gràcies a un petit pendent. Els aqüeductes podien estar soterrats o no. Hi havia una filera d'arcs sobre els quals hi havia el canal on passava l'aigua. 
L'aqüeducte solia partir duna cisterna que recollia l'aigua de la font, llavors anava cap el canal de l'aqüeducte. 

Hi ha dos tipus d'arcs que amb els que es podien fer els aqüeductes:
Arcs d'aqüeductes
Els romans van construir els aqüeductes amb arcades donant-los el seu aspecte més característic i per poder mantenir un pendent regular de la canalització per on corria l'aigua i superar els obstacles del terreny, els enginyers idearen la construcció d'arcs, murs de sosteniment i de canalitzacions excavades a la roca i d'aquesta manera l'aigua no podia quedar embassada ni circular amb massa força i amb la tranquil·litat l'aigua podia arribar a la ciutat.

Aqua Marcia

Avui dia, és un dels canals més importants de Roma. Va ser un dels primers que es va construir, construït de l'any 144 a. C. El seu recorregut total era d'uns 90 km.
Aqua Marcia


Aqüeducte de les Ferreres

A catalunya tenim un aqüeducte anomenat aqüeducte de les Ferreres. Està situat a la ciutat de Tarragona. Una de les ciutats on hi ha més història dels romans. Es va construir als finals del segle I a.C, però l'autor és desconegut. El pont té una llargada de 217m i d'alçada 27m.

Aqüeducte de les ferreres, Tarragona
r



Martina Vilar
4t ESO

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Tots aquests aqüeductes que ens acabes d'explicar van ser molt útils per evolucionar fins els nostres dies quan ens referim a pantans o embassaments. Llegint articles com el teu, ens demostren que dels romans n'hem heretat tantes coses útils, que els podríem considerar els precursors de l'era moderna

Eva Bujons Cudinach ha dit...

Entrada especialment interessant perquè segons la meva opinió penso que era difícil fer arribar aigua a tots els punts de la ciutat. Sabia de l'existència dels aqüeductes però no sabia algunes de les llargàries i altures que has esmentat. El que sí que sabia és que com que molts rius s'assecaven duran els mesos especialment d'estiu, construïen embassaments per retenir l'aigua. He buscat una mica d'informació per posar-vos un exemple d'un d'aquest i he trobat que en podem trobar un a Mèrida.

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts