LES VIES ROMANES

En un principi la funció més important de les vies romanes era el trasllat de les tropes, tot i que van acabar fent més servei de cara al comerç i a l'administració. Gràcies a això va ser possible la creació d'un imperi tan extens que tenia com a punt de partida la ciutat de Roma. Per aquesta raó hi ha aquella frase popular de "tots els camins porten a Roma".


Construcció: 
El primer pas que se seguia a l'hora de construir una via romana era marcar-ne els marges.
Seguidament s'extreia terra del futur camí i es reomplia em pedres i grava.
Finalment es col·locaven les lloses que feien entre 2,40 i 15 metres i havien d'estar força juntes per no deixar espais entremig.

 

Vies Romanes a Hispania?

Els romans també van implantar aquest sistema viari a Hispània com a tants altres indrets de l'imperi.

La via més coneguda és l'anomenada Via Augusta que traçava tot el litoral mediterrani dés dels Pirineus fins a Cadis.
Aquesta via de comunicació media uns 1500 km i passava per ciutats importants enl'època com Tarraco, Carthago nova, Hispalis i Gades (Tarragona, Cartagena, Sevilla i Cadis).


Una altra via molt important és la Via de la Plata que ressegueix de nord a d
sud gran part del territori occidental peninsular.Al llarg del seu recorregut travessa ciutats importants com Salamanca, Cáceres i una de les capitals romanes com ho és Mèrida que era anomenada Emerita Augusta.

 
Vies Romanes a Europa:
Les vies romanes van travessar l'actual Europa deixant les següents grans vies de comunicació:

Via Dominica: Era la via que entrellaçava Hispània i Itàlia, resseguint ciutats importants de l'actual territori francès.

Via Egnatia: Via romana que travessa l'actual grècia i arribava fins a l'actual capital Turca d'Istambul.

Xavier Roura
4t ESO

Comentaris

Anònim ha dit…
M'agradaria afegir un matís en aquesta entrada molt interessant, i és que moltes de les vies romanes van servir per construir les autovies i autopistes més importants d'avui en dia. La carretera que passa per casa nostra, per exemple, n'és un bon exemple.
Martina Vilar ha dit…
Molt bona feina Xevi!! Aquest article s'entén molt bé. No sabia que hi haguessin unes vies molt llargues i que ja tinguéssin un nom. He après algunes coses.
La veritat és que sí, tots alguna vegada o altre l'hem sentit l'expressió "tots els camins porten a Roma" i segurament molts no en saben la raó.
Pel que he pogut llegir, els viatges per aquestes vies eren molt llargs, per la lentitud dels vehicles. En aquests vehicles tampoc hi havia espai per gaires productes així que quan es podia els viatges comercials es feien per riu o per mar.
Ser, que s'han conservat moltes d'aquestes antigues vies romanes fins a l'actualitat, i que moltes d'aquestes vies que ells utilitzaven, les utilitzem també nosaltres, tot hi així les hem transformat en carreteres, autopistes o ferrocarrils.
Unknown ha dit…
M'has fet els deures
GRÀCIES, el blog esta súper be i clar

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES