EL MITE DE L'ANDROGIN

Tots hem sentit alguna vegada l'expressió de "trobar la teva mitja taronja" però, sabem realment d'on surt tal expressió?
 

Per fer-ho necessitem buscar en la obra "El banquet" de Plató, concretament al capítol on parla Aristòfanes. En aquesta exposició introdueix el mite on relata que anys enrere la terra estava habitada per persones "esfèriques". Aquestes tenien dues cares sobre un coll circular, quatre orelles, dos òrgans genitals, quatre braços i quatre cames, és a dir, venia a ser com dues persones enganxades mirant a sentits oposats. 



Aleshores existien tres sexes i no dos com en l'actualitat: el masculí (els dos cossos eren d'home), el femení (els dos cossos eren de dona). Així doncs, també existia un tercer el qual participava dels dos sexes. Aquest sexe combinava home i dona. Els homes eren originalment descendents del sol, les dones ho eren de la terra i finalment els andrògins ho eren de la lluna ja que aquesta forma part tan com del sol com de la terra. 



Androgin, cos format per dos éssers
Aquests éssers disposaven de molta força i l'arrogància i orgull d'aquests van comportar a crear una rebel·lió i van intentar pujar al cel i lluitar contra els déus. Després de molts dubtes per decidir quin càstig rebrien tots ells (i és que no podien extingir-los a tots perquè es quedarien sense espècie), Zeus va finalment decidir que per sotmetre'ls els dividirien a cadascú d'ells amb el seu llamp, convertint-los així en éssers incomplets i condemnats a desitjar la unió amb la seva meitat perduda per sempre més. Tot i això, va prometre que si tornaven a deshonrar-lo els tornaria a dividir en dos.


Zeus va ordenar a Apol·lo que els girés el cap cap a el sentit que havien estat dividits perquè poguessin així contemplar la seva debilitat i es tornessin més honestos.


Els humans, però, tenim la possibilitat de trobar-nos, i quan passa això, per atzar, aquestes dues meitats s'uneixen per l'amistat i l'amor sense poder ser separats mai més i romandre així tota una vida.


Amb aquest mite podem veure també la mentalitat oberta dels antics grecs, i és que ells acceptaven totalment als homosexuals a diferència de la societat medieval basada en una mentalitat totalment teocèntrica.



Aquí us adjunto un vídeo on s'explica i es descriu detalladament aquesta història de l'androgin.




Maria González Duch
1r Batx

Comentaris

Unknown ha dit…
Molt bona entrada Maria! M'ha sobtat l'ho dels sexes, ja que actualment és totalment diferent.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES