L'ANY NOU ROMÀ

Els romans no celebraven l'any nou el mateix dia que nosaltres perquè creien que el dia 1 de gener no es produïa cap canvi a la natura que pogués significar un nou començament d'any.  Els romans celebraven l'any nou al març (martius)
que és un més que introdueix la primavera. 
I què passava al gener? Era el mes on els cònsols assumien el govern. Així doncs encara que el gener no fos el primer mes del any seguia sent un mes molt important.


El calendari romà era com el calendari lunar:

Martius, Aprilis, maius, iunius, quintilis, sextilis, september, october , november, december , januarius i februarius.


Part d'un calendari romà
Ho celebraven de la següent manera:
Primer de tot es banyaven i realitzaven purificacions. També netejaven i tiraven aigua beneïda a la casa, canviaven els mobles vells i intentaven netejar la seva consciència. Normalment és regalaven una moneda que apareixia Jiano Bifronte , que representava el pas del temps i els dolços.



Jiano Bifronte
Us desitjo un bon any nou a tots els seguidors i companys d'aquet bloc, esperem que aquest 2016 porti molta felicitat i que el bloc segueixi ensenyant-nos coses sobre els més antics i les nostres arrels!!

Sara López
4t ESO

Comentaris

Unknown ha dit…
Hola! Molt curiós, no sabia que els romans celebraven l'any nou a març, perquè pensava que no feien cap festa per aquell dia. I també m'ha agradat saber detalladament la cerimònia que es feia.
Sigui com sigui tots celebrem el fi d'any/any nou d'una manera o altra sigui el dia i mes que sigui. Curiós saber el que feien ells, aquesta tradició de regalar-se monedes o canviar mobles vells, feien moltes coses per començar l'any amb un bon peu!
Karina Szabo ha dit…
No en tenia ni idea que els romans celebressin cap d'any al Març. Es notava l'efecte de la religió en la societat, ja que es purificaven, tiraven aigua beneïda i intentaven netejar la seva consciència, no com ara nosaltres que el que més ens interessa és la gresca. Molt bona feina!
Gina Rodrigo ha dit…
És impressionant com una cosa tant senzilla com el calendari pot evolucionar tant per influència de la religió!
Em sembla molt interessant el seu diferent any nou, però tinc un dubte. Perque consideraven la primavera com l’estació per canviar d’any i no el pas de l’estiu, tardo…etc
M’ha semblat una entrada molt curiosa i nova, ja que no en tenia ni idea.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES