EL DRET ROMÀ

Els romans van regular tota la seva activitat pública i privada i així es va formar el dret romà, que encara està a la base de moltes lleis de l'actualitat.
El dret romà es basava en els costums dels avantpassats i es transmetia oralment. En el segle V a.C. es van escriure les lleis perquè no hi haguessin manipulacions. Primer es va escriure la llei de les dotze taules: recull de costums convertides en llei que afectaven a les relacions privades entre les persones. Aquest conjunt de lleis primer va ser escrit en dotze taules de fusta i més tard en dotze planxes de bronze.
Més endavant les lleis les feia l'emperador. Eren les constitucions. També, quan Roma es va convertir en un imperi, van crear el ius gentium, que regulava com es relacionaven els romans amb els altres pobles, i que és l'origen de l'actual dret internacional.

   Senat romà

Els romans també van regular com s'havien de fer el judicis. Quan acusaven algú d'un crim el condemnat podia fer un recurs a les assemblea populars.
Els càstigs, en principi, eren molt durs, com els que imposava la Llei del Talió (ull per ull, dent per dent).
Quan va desaparèixer l'Imperi Romà d'Occident, l'emperador Justinià va voler reconstruir-lo, i també va ordenar recopilar tot el dret romà en el Corpus Iuris Civilis. D'aquesta manera el dret romà es va conservar. A l'edat mitjana se'n va descobrir un exemplar, i es va començar a estudiar a les universitats.
El dret romà va ser la base de les lleis de tots els països occidentals fins el segle XIX, quan es van fer les constitucions dels nous estats. Actualment el dret romà continua essent la base de la idea de la independència judicial, i del respecte a les lleis.


Estel Iborra
4t ESO

Comentaris

Unknown ha dit…
Estel, trobo que és una molt bona entrada. Crec que és necessari que totes aquelles persones que volen fer la carrera de Dret sàpiguen coses com les que expliques tu.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES