25 de febrer del 2015

CIRCE

Circe era una deessa i bruixa mítica que vivia a l'illa d'Ea. 
Circe oferint una copa a Ulisses
El seu pare era Heli, el tità preolímpic del Sol, i la seva mare era la oceànide Perseis. Els seus germans eren Eetes, rei de la Còlquida i guardià del Velló d'Or, i Pasífae, esposa de Minos

Ulisses, durant l'Odissea, arriba a l'illa de Circe, després d'estar al país dels lestrígons. La meitat de la tripulació van ser enviats a fer un reconeixement de l'illa, al comandament d'Euríloc. Tots es van endinsar a l'illa i van arribar a una vall on hi havia un palau brillant.

Tots els homes van entrar al palau, on Circe era la propietària, i ella els va rebre calorosa i hospitalàriament convidant-los a un banquet. Euríloc, que va ser l'únic que no va entrar al palau, va veure com Circe tocava amb la vareta els seus companys i els convertia en diversos animals, com lleons, porcs i gossos. Després de convertir-los, els va tancar a uns estables plens d'altres animals i Euríloc va córrer a explicar a Ulises el què havia vist. 

Circe envoltada d'animals
Ulisses va decidir anar a rescatar els seus homes, i mentre pensava un pla, se li va aparèixer Hermes, el missatger dels déus. Aquest, li va donar el secret per vèncer la màgia de Circe, el qual era argegar una planta anomenada moly a qualsevol menjar o beguda que ella li oferís, i així estaria fora de perill.

Ulisses, com li havia dit Hermes, es va presentar allà i Circe li va oferir beure. Com que ell li havia posat la planta a la beguda, no es va convertir en animal.

L'heroi va treure la seva espasa i li va fer jurar a Circe que  no li faria mal i que deixaria els seus homes. Fet això, Ulisses es queda amb Circe un any de plaers, però mai oblida Penèlope.

En la llegenda dels Argonautes, Circe fa la seva presència en el viatge de retorn Jàson ve amb Medea. La nau Argos arriba a l'illa d'Ea, on la maga els rep i purifica per la mort d'Apsirto, però no li dóna hospitalitat a Jàson i es limita a parlar amb la seva neboda, Medea.

Circe, va transformar a Escil·la en el monstre que era una dona a la part superior, però que de la seva part inferior sorgien uns horribles gossos que devoraven tot el què passava per a prop.
Escil·la
Èrica Palomares
1r batx

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Ostres... pobre Penèlope, que l'esperava fidelment, i ell passant anys de plaers. És curiós el paper d'alguna planta, és a dir, en altres mites també si et prens tal planta no podras ser embruixat o per exemple en aquest, no et transformaràs en animal. Una entrada molt interessant.

Cecília ha dit...

Desconeixia completament aquest affair que va tenir Ulisses. He buscat coses sobre la planta moly (perque no sabia si existia o no o quines eren les seves propietats) i aquest link ho explica una mica: http://www.bulbos-semillas.com.ar/category.php?id_category=270

Unknown ha dit...

No en sabia gairebé res d'aquesta història. Molt curiosa!

Anònim ha dit...

No tenia cap informació sobre Circe i no sabia res d'ella ni qui era. Gràcies a la teva entrada se qui és. Molt bona entrada Èrica!

Unknown ha dit...

La història de Circe amb Ulisses és coneguda,i també com ell, amb la seva astúsica, va rescatar els seus amics. Certament,una bruixa malvada. Una entrada molt interessant!

Unknown ha dit...

Qui.

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts