26 de desembre del 2012

LA COLUMNA DE TRAJÀ

Trajà era un emperador romà el qual va manar des de l'any 98 fins el 117. No era d'origen italià i aixó era una novetat, la seva dinastia portava el nom d'AntoninaVa construir molt edificis públics els qual van ajudar en la reforma de Roma. Va tenir una guerra a Dàcia la qual va conquerir després. Després d'això  va llençar la seva última campanya per conquerir Pàrtia. Allà va patir una malaltia la qual el va impedir seguir en l'expedició que realitzava  i va morir tornant cap a Roma.


La columna de Trajà és un monument que es troba a Roma. Es tracta d'una edificació en columna que arriba a fer uns 38 metres. A la columna hi ha personatges amb baix relleu que aconsegueix que es vegin en un efecte de 3D. Aquestes imatges commemoren les victòries de l'emperador Trajà a les dues guerres Dàcies. 

Van ser dues guerres la primera a la part d'abaix i la segona a la part de dalt i són separades per la deessa Victòria que és la portadora de la bona sort sobretot en les guerres.


La columna està formada per 28 blocs d'unes 40 tones de 4 metres cadascuna feta de marbre de Carrara. Tota l'escultura mesura uns 200 metres. Dintre de la columna hi ha una escala de 185 escales des d'on es pot accedir a un mirador a la part superior. A dalt de tot de la columna hi ha una estàtua de Sant Pere.



La columna descansa a sobre d'un pedestal on és tallada  en majúscules molt elegants:

SENATVS·POPVLVSQVE·ROMANVS
IMP·CAESARI·DIVI·NERVAE·F·NERVAE
TRAIANO·AVG·GERM·DACICO·PONTIF
MAXIMO·TRIB·POT·XVII·IMP·VI·COS·VI·P·P·
AD·DECLARANDVM·QVANTAE·ALTITVDINIS
MONS·ET·LOCVS·TANT ... IBVS·SIT·EGESTVS

La seva traducció: El senat i el poble romà, a l'emperador Cèsar Nerva Trajà August Germànic Dàcic, fill del diví Nerva, pontífex màxim, tribú per dissetena vegada, emperador per sisena vegada, cònsol per sisena vegada, pare de la pàtria, per mostrar l'altura que assolien la muntanya i el lloc ara destruïts per com aquesta.




Manar El Kadiri
1r Batx

7 comentaris:

Unknown ha dit...

Ostres si que és gran aquesta columna! I deu ser molt bonica, perquè tinc entès que el marbre de Carrara és preciós!

David V. ha dit...

No tenia ni idea de que hi hagués una columna així, m'imagino la feina que els hi devia portar als que l'havien de construir... Però devia ser una cosa normal perque sempre estaven construint coses.

Unknown ha dit...

Bona entrada Manar!

M'ha semblat molt interessant la vida de l'emperador Trajà, mai havia sentit a parlar de que no era d'origen italià però es va convertir en emperador romà. Pel que he trobat, va néixer a Itàlica (un lloc prop de Sevilla) però que en aquell temps pertanyia a Bètica, província de l'imperi romà i visigoda d'Hispània. De fet, si et sóc sincera amb això m'he fet un gran embolic!

Em sonava una miqueta la columna de Trajà perquè hem parlat d'ella a història, però molt per sobre, i no sabia del tot què era. Em sembla que el relleu que hi ha abaix de la columna està molt però que molt treballat. No m'esperava que aquesta escultura mesurés 200 metres! De fet, aquesta columna amb l'estàtua d'adalt m'ha recordat al monument de Cristòfor Colom, que també es pot accedir-hi a la part superior on hi ha un mirador.

Respecte a la inscripció que es troba al pedestal, la columna es tan alta com el turó que anteriorment hi havia allà, no? Tot i que no ho he acabat d'entendre del tot!

Unknown ha dit...

Molt bona entrada! Mai havia sentit a parlar d'aquest emperador i mai m'hauria passat pel cap dir que no era d'origen romà.

En canvi de la columna de trajà si que n'havia sentit a parlar i la vaig veure quan vaig anar a Roma.

Laia Fernández ha dit...

Sabia l'existència del que has explicat perquè l'any passat vaig fer un treball on tractava aquest tema. És una columna realment ben construïda i molt ben conservada. Els hi va haver de costar molt fer una columna de 38 metres sense cap tipus de maquinària. bona entrada!

Unknown ha dit...

La veritat aquests romans no em paren de sorprendre! Cada vegada vaig descobrint emperadors nous, havia sentit el nom de "Trajà", però no sabia que era un emperador romà, ni tampoc que tenia una columna dedicada a les seves conquestes i glòries. Molt interessant!

Unknown ha dit...

ostres, mai havia sentit res sobre aquesta torre.
Deu ni do, 200 metres d'estructura. No s'havia que existia...
S'haurà d'anar a visitar algun dia.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts