LES MASCOTES ROMANES

Actualment no sabem gaires coses sobre les mascotes que tenien els romans i per això he buscat informació i he decidit explicar-ho una mica.


Des del segle I a.C. les famílies més riques s'han anat acostumant a tenir gossos com animals de companyia i de protecció de les seves vivendes, també els feien servir per anar a caçar.


mosaic d'un gos romà
Els romans també utilitzaven la força dels gossos en les seves guerres perquè complien funcions d'atac, de defensa i d'enllaç i eren anomenats els "gossos soldats". Es va tractar de molosos descendents dels "dogos assiris".

En el cas que l'animal adoptés el rol d'enllaç, al gos se li s'acostava un destí final tràgic, ja que se li feia ingerir un tub de coure que a l'interior contenia un missatge. Quan el gos arribava al seu destí se li destripava per recuperar la informació.


També al segle I a.C. els romans es van anar acostumant a tenir gats domèstics dins les seves cases. 

Aquests no feien la funció de vigilància sinó que eren utilitzats només com a animals de companyia.

Les legions també anaven acompanyades de gats en les seves llargues travessies entre escomesa i escomesa amb la finalitat d'evitar les plagues de rates i ratolins en els campaments i a més eren símbol de victòria.

mosaic d'un gat 

MASCOTES D'EMPERADORS

Als emperadors també els agradaven les mascotes. Una girafa era un dels animals preferits de Juli Cèsar. Altres posseïen conills com a animals de companyia.

Claudi, qui va governar l'Imperi de l'any 41 al 54, va quedar profundament impressionat amb la bravura dels gossos tipus pugnace Britanniae. Aquests animals eren utilitzats per les legions per desarmar les primeres línies de batalla dels exèrcits enemics després de la conquesta de Britània.

Altres emperadors es van permetre certs luxes com Domicià, que va dominar Roma entre el 81 i l'any 96, i va tenir un lleó com a mascota, com Caracalla ja al segle III, que, suposadament, també va domesticar una d'aquestes feres.

    mosaic d'un lleó

Martí Vilalta
4t ESO

Comentaris

Montse ha dit…
El Martí ha posat un mosaic en què s'hi veu un gos. Podeu posar quina inscripció s'hi pot llegir i què significa?
Unknown ha dit…
Molt bona entrada!, però pobres gossos :( crec que haurien d'haver trobat un altre mètode per transportar el tub de coure amb el missatge.
Sobre les mascotes dels emperadors, havia de ser molt valent Domicià per tenir un lleó com a mascota.
Respecte a la teva pregunta Montse el que posa a baix de l'imatge és: Cave canem que significa compte amb el gos.
Paula Campelo ha dit…
Tenint en compte que durant l'època dels romans les persones estaven molt ocupades pensant en coses com en les guerres que tenien lloc, i els problemes que tenien, en cap moment he pensat que poguessin preocupar-se per les mascotes, tot i que a algunes les utilitzaven d'una manera molt violenta. Crec que un gos és un animal de companyia, que el pots arribar a estimar molt, i per aquesta raó em sembla molt malament que els utilitzessin per fer-los menjar una barra de bronze amb un missatge a dins i que el destinatari l'hagués de matar brutalment per saber quin és el missatge.

Un fet que m'ha sorprès molt és que les girafes fossin l'animal preferit de Juli Cèsar, ja que la veritat és que no tenia ni de lluny aquesta imatge d'ell. Tampoc sabia que els gats eren utilitzats en moltes de les travessies que feien per tal d'eliminar les rates que portaven moltes malalties, tot i que també utilitzaven als gats, no els hi feien tan mal ni molt menys comparat amb el que li feien als pobres gossos.

Molt bona entrada Martí!
Carla Espinosa ha dit…
M'ha cridat molt l'atenció el que ha explicat sobre el que els hi feien als pobres gossos, alguns els tractaven fatal, ja que els mataven per únicament aconseguir un missatge, em sembla molt cruel per part dels romans.

L'altre fet que m'ha cridat l'atenció es que un emperador va arribar a tenir un lleó com a mascota, crec que l'emperador ha d'estar boig, ja que un lleó no servia com animal de companyia i l'únic que feia era tenir-lo tancat en una gàbia sense que pogués fer res i tot per semblar pot ser més poderosos.

Bona entrada Martí.
ferranblasi ha dit…
La entada està molt bé. M'ha impressionat molt que la mascota d'en Cesar fos una girafa i que dos emperadors tinguessin un lleó com a mascota. Ma semblat molt interessant que els gossos haguessin set utilitzats a la edat antiga per a la guerra. Sapigueu que no fa tan també s'utilitzaven. Durant la Segona Guerra Mundial, les tropes soviètiques. ensinistraven gossos per fer volar tancs alemanys per córrer per sota tocant-los amb pals detonadors.
Unknown ha dit…
Una entrada molt interessant, sobretot m'ha sobtat el que els feien als pobres gossos, però he trobat divertida la idea de portar gats a les travessies per així evitar les molèsties dels ratolins.
Martina Maldonado ha dit…
Molt interessant la teva entrada Martí! Per una part m'ha sorprès que els gats i gossos siguin les mascotes d'aquella època, és a dir que encara es mantingui aquesta tradició.
També he de dir que em sembla molt cruel que els gossos haguessin de menjar-se un tub de coure i tot seguit patir una mort molt violenta per a que es difongui un missatge; crec que podien haver-se inventat una altra manera on cap esser humà hagi de patir.
Per altra part també m'ha sorprès que Juli Cèsar hagi optat per utilitzar a una girafa de mascota ja que no és molt comú i a més a més no imposa un símbol de poder, com ho pot fer el lleó.
Crec que aquesta entrada és molt interessant ja que no m'havia parat a pensar mai en com serien les mascotes dels romans.
Unknown ha dit…
Aquesta entrada es molt interessant, però em sembla una mica violent de cara als gossos que adoptaven com a rol d'enllaç. Això que els utilitzessin per enviar missatges fent-li ingerir un tub de coure on hi havia el missatge i un cop en el seu destí l’estripaven per recuperar la informació.
Unknown ha dit…
Bona entrada, però els pobres gossos putse vivien moltbe però a l'hora de marxar aquell final es molt violent.Per l'altre per els gats vivien i viuen com uns reis.

Tmbè trobu una mica fort que una Jirafa sigui un animal dels emperadors...
Cristian Martinez ha dit…
Molt Bona Entrada, Martí!!! Més o menys mantenim les mateixes mascotes que predominen, encara que cada cop més aquesta s'amplia amb molts animals. Els emperadors eren els més "innovadors", no tinc ni idea com podria viure una girafa a Roma. En referencia a la observació de la Montes i com bé a dit l'Alba, "Cove Canem" significa alerta amb el gos. Bona Entrada!
Unknown ha dit…
Molt bona entrada Martí! Mai havia sentit a parlar sobre les mascotes dels romans i aquesta entrada m'ha servit per aprendre una mica més. Veig que tenim algunes semblances amb els romans en els fets dels animals que tenien a casa, l'unic que potser em resulta estrany és el fet de tenir un lleó a casa.
Felicitats!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)