17 de desembre del 2012

PEGÀS, EL CAVALL DEL DÉUS

Segur que tothom en algun moment o altre ha sentit ha parlar del famós cavall alat, el qual rep el nom de Pegàs  concretament el cavall de Zeus, que era conegut com el pare dels déus i dels l'homes.

Aquest cavall va ser el primer animal que va tenir contacte amb alguns déus de l'Olimp i amb la mitologia grega.
Com en tota la mitologia, darrere d'aquest cavall hi ha una història, la qual explicaré a continuació. 
Pegàs 
De l'origen del naixement de Pegàs hi ha diverses versions, però la més coneguda és la que ens explica que el cavall alat sorgeix de la sang del cap de Medusa decapitada per Perseu.

Medusa era representada de diferents maneres, el mite diu que anteriorment  era una dona molt bella, sacerdotessa del temple d'Atena, però tot va canviar quan Posidó, senyor del Mar, la va violar i fins i tot la deixà embarassada. A causa de tot això Medusa es va transformar a si mateixa amb un rostre horrorós que feia que tot aquell que s'atrevís a mirar-la quedés de pedra i uns cabells amb serps.

Quan els déus s'assabenten de tots aquests fets envien a Perseu per tal que la decapités i així ho va fer, juntament amb l'ajuda d'Hermes i Atena, finalment, de la sang que va deixar Medusa en va sorgir Pegàs, el cavall alat.


Perseo con la cabeza de la Medusa
Perseu mostrant el cap decapitat de Medusa
El cavall alat nascut de la sang de Medusa era un cavall blanc, molt elegant amb unes grans ales, i el més important de tot es que era un cavall indomable, a més de tenir una mena de do, ja que cada lloc on el trepitjava feia que de la seva petjada en sorgís aigua.
En ser un cavall indomable i que fins el moment ningú hi havia pujat, era desitjat per tothom, però per a Bel·lerofont va arribar a tal punt de ser una obsessió. 

Així que va anar en busca d'un endiví perquè li donés algun consell per poder capturar-lo, aquest, li va proposar passar una nit al temple d'Atena, on més tard se li va aparèixer la deessa amb una brida d'or.
La deessa li explicà que amb aquella brida seria fàcil ensinistrar al cavall, i així ho va fer. 
A partir d'aquell instant Pegàs va acompanyar l'heroi en totes les seves aventures en què es veia implicat, però estava tant orgullós d'haver pogut ensinistrar-lo que va arribar a voler volar fins a l'Olimp, Pegàs però, el va abandonar durant el viatge. 


Bel·lerofont i Pegàs
Finalment Pegàs acaba ajudant Zeus transportant el tro i el llamp, els màxims símbols de poder que hi havia en aquells temps, i Pegàs acabà transformat en una constel·lació. 


Constel·lació de Pegàs
Carla Espinosa
4t ESO

3 comentaris:

Paula Campelo ha dit...

Tots hem sentit a parlar sobre Pegàs, el famós cavall blanc, fort i alat de Zeus. Sincerament, mai m'havia parat a pensar sobre quina història s'amagava rere Pegàs, ja que no li he donat mai gaire importància.

Després de llegir la història m'he quedat sorpresa, ja que no sabia fets com que primerament era un cavall indomable, que sempre que corria o caminava deixava aigua per allà on passava, etc. Però el que més m'ha cridat l'atenció ha estat el fet que sorgís de la sang que es va derramar quan Perseu va decapitar a Medusa, tenint en compte que estava donant mort a molta gent ja que només havies de mirar-la per convertir-te en pedra.

Em sembla irònic el fet de que quan Bel·lerofont estpa tan orgullós per haver aconseguit la confiança del cavall i fins i tot se'l vol emportar a l'Olimp, el cavall l'abandoni i se'n vagi a mig camí. Per això ens fan veure que podem estar molt segurs de que tenim una cosa, però aquesta cosa o persona pot desaparèixer de les nostres vides en qualsevol moment que no esperem.

Molt bona entrada Carla!!!

Martina Maldonado ha dit...

Com ha dit la Paula, jo també havia sentit parlar del cavall alat, i fins i tot em vaig llegir una història on apareixia; però mai havia llegit d'on va sorgir, i al veure el títol de l'entrada m'ha vingut la curiositat.

M'ha semblat molt interessat que el cavall sigui indomable, però no havia entès bé lo de l'aigua fins que he llegit el comentari de la Paula, així doncs, graciees Paula!!

Per altra part, crec que és una molt bona entrada ja que ens explica molt bé la informació i la història del cavall alat.

Unknown ha dit...

Em sembla que tothom algun cop ha sentit a parlar sobre Pegàs, i m'ha semblat una molt bona idea que ens parlis sobre ell, sempre és bo saber-ne més.

Respecte al mite, suposo que Medusa al ser violada per Posidó va fer això ja que es sentiria tan buida, tan bruta, que no voldria que ningú altre la mirés. Però no entenc com fan que els déus a l'assabentar-se del que la decapitessin... ja que a ella li han fet molt mal!!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts