4 de desembre del 2012

HEAVY METAL EN LLATÍ!

Com bé sabeu molts de vosaltres, sóc el "metaler" del bloc dels clàssics, i un dia, pensant en quina entrada podia publicar, vaig pensar en buscar informació sobre si existia algun grup de Metal que fes cançons en llatí. 

Els resultats van ser positius, vaig aconseguir trobar-ne un.
Es diuen In Extremo ("fins a l'extrem" o "fins a la fi", en català). Són una banda alemanya creada a Berlín l'any 1995 i destaquen per fer Folk Metal, un subgènere que barreja música Metal amb música Folk, que es caracteritza per utilitzar instruments i cants tradicionals.

Són famosos per la gran multitud de llenguatges que utilitzen, des de l'alemany, el suec medieval, l'hebreu, l'antic alt alemany i el llatí. Una de les seves cançons més famoses en llatí que té la banda és Omnia Sol Temperat:


A continuació us deixo la lletra per si algú s'anima a cantar-la, o traduir-la amb la Montse en alguna classe de llatí:


Omnia sol temperat
purus et subtilis
novo mundo reserat
faciem aprilis
ad amorem properat
animus herilis
et iocundis imperat
deus puerilis
Ama me fideliter
fidem meam nota
de corde totaliter
et ex mente tota
Rerum tanta novitas
in sollemni vere
et veris auctoritas
iubet nos gaudere
vices prebet solitas
et in tuo vere
fides est et probitas
tuum retinere
Ama me fideliter
                                  fidem meam nota
                                  de corde totaliter
                                  et ex mente tota

Arnau Moret 
2n Batx

18 comentaris:

Yasmina Ketami ha dit...

Hi ha moltes cançons que o ténen títols en llatí o ténen lletres en llatí. Sincerament mai escolto heavy o molt poques vegades. Que hi hagi una canço amb una estrofa en llatí em sembla molt admirable.
Arnau, algun dia cantan's una cançó en llatí.
Gràcies, molt bona entrada

Unknown ha dit...

Mai havia sentit a parlar sobre aquest grup. És molt interessant que aquest grup faci cançons en diferents idiomes i sobretot en llatí.
Molt bona entrada Arnau!

Unknown ha dit...

Carai, fins i tot el heavy metal en llatí! No em pensava que aquest estil de música caracteritzat per la contundència del seu so amb veus molt extremes pogués aparèixer el llatí a la seva lletra. Creia que el llatí apareixia només en música més clàssica.

Bé Arnau, no m'esperava menys de tu! Bona entrada

Laia Fernández ha dit...

Mira que hi ha grups de coses estranyes, però cantants d'aquest estil en llatí?? Realment curiós!! M'agradaria saber que fa la gent que fa als seus concerts. Bona entrada!

Manar ha dit...

ostres! juraria que he sentit alguna cosa sobre aquesta cançó em sona molt. mai havia sentit que es cantés en llatí és realment curiós.

Bona entrada Arnau!

Irene Sánchez ha dit...

Ostres! cançons actuals en llati, que interessant!, i amés en aquest estil, pensava que el llatí només surt en cançons clàssiques, i m'ha sorprès molt. Mai havia sentit a parlar d'aquest grup.

Unknown ha dit...

Òndia, quina sorpresa! Com altres companys, mai m'havia esperat que es fessin cançons encara en llatí!! I més em sorprèn que qui ho faci sigui un grup alemany.
No sabia la existència d'aquest grup i això que és bastant extravagant! És molt curiós que cantin en diferents llengües! Quanta feinada deuen tenir...
Per altre banda, navegant per la xarxa he vist que canten en castellà "En esta noche" i remarco el treball que fan ja que l'he escoltat i considero que és molta feina aprendre's la pronunciació i tot.
Per acabar, m'ha semblat un grup molt original i a més, cantar en diferents idiomes els ajudarà a fer-se conèixer molt més arreu el món!
Bona entrada!

Mariona Lucas ha dit...

Realment és molt interessant Arnau! No auría pensat mai que un grup metaler fes cançons en llatí.
Suposo que es una manera de introduir aquesta llengua ja no tant parlada al mçon actual.

Adrià Sanchez ha dit...

Mai havia pensat que a la actualitat es fessin cançons en llatí, penso que és un bon tema per tractar i a la vegada difícil per trobar. Però m'ha agradat molt aquesta entrada, i com ha dit la Laia Fernández també m'agradaria saber que fa la gent en els concerts!

Bona entrada!!

Martina Maldonado ha dit...

Oleee! Mai m'hauria imaginat que haguessin cançons d'un estil tan marcat com el metal, en llatí!! Em sembla una molt bona entrada perquè si no haguessis sigut tu qui ens ensenyi aquesta música, crec que ningú ho hauria fet!!
Tal i com diu l'Angi crec que és un gran treball pels cantants ja que s'han d'aprendre la pronunciació de cada paraula.
Molt bona entrada Arnau!!

Sandra García ha dit...

Mai m'hagués imagina't que avui en dia fessin cançons en llati i menys en aquest estil de música, m'ha sorprès molt.

Una entrada molt interessant!

Unknown ha dit...

Una gran entrada Arnau! Està molt ben trobada la informació ja que mai m'hauria imaginat que un grup com aquest cantes cançons amb una llengua no utilitzada per parlar com ho és el llatí. Trobo que als cantants d'aquest grup els hi deu haber costat molt escriure la lletra i cantar-la.

Unknown ha dit...

Molt interessant l'entrada! Mai havia sentit a parlar d'un grup que cantessin en Llatí i també en alemany i altres llengües.

Brian V. ha dit...

m'encanta aquesta entrada, a mi també m'agrada el metal i mai m'hauria imaginat que hi havia heavy metal en llati.

Paula Campelo ha dit...

La veritat és que mai m'hagués imaginat que hi hauria una cançó de heavy amb la lletra en llatí, m'ha sorprès molt! No acostumo a escoltar cançons d'aquest estil, ja que prefereixo escoltar-ne d'altres, però tot i això m'ha fet gràcia escoltar aquesta cançó.

Un aspecte que ressalto és el fet de que el grup escrigui les seves cançons en diferents idiomes, crec que és un tret característic del grup i que pot donar lloc a ser molt més coneguts universalment.

Maria Rodriguez ha dit...

Sincerament mai havia sentit parlar d'aquest grup, ja que no escolto musica heavy, no és del meu estil. Tot i així em sembla molt interessant que hi hagi cançons amb estrofes en llatí, així, vulguis o no seguim conservant petits detalls d'aquesta llengua.

Bona entrada, força interessant!!

Unknown ha dit...

Molt bona entrada! L'he trobat molt interessant ja que mai havia pensat que pogués existir aquest tipus de música ja en els romans i tampoc que hi hagués cap grup d'aquest estil. Trobo molt interessant que encara avui es trobin cançons com aquesta en llatí.
Felicitats!

Karina Szabo ha dit...

Mai hauria pensat que un grup relativament de l'actualitat faria cançons en diferents llengües, com l'alemany i el suec medieval, ja que la majoria són en anglès, i molt menys que componguessin peces en llatí! Molt interessant l'entrada i molt bona feina.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts