L'ORIGEN DEL NOM DE LES NOTES MUSICALS

No us heu preguntat mai d'on ve el nom les notes musicals: do, re mi, fa, sol, la, si? Si seguiu llegint ho descobrireu.

L'italià i teòric de la música medieval Guido d'Arezzo (995-1050) va introduir el pentagrama que avui coneixem i va donar nom a les notes. Per a escollir un nom adient per a cada nota, va utilitzar la primera síl·laba de cada vers d'un himne dedicat a Sant Joan Baptista (escrit en llatí) que s'atribueix a Paulo Diácono, i diu així:

Ut queant laxis 
Resonare libris
Mira gestorum
Famuli tuorum
Solve polluti
Labii reatum
Sancte Joannes



Més tard, per les dificultats de cantar UT, es va canviar aquesta síl·laba per DO. Però van haver de transcórrer cinc cents anys, fins el segle XVI, perquè es completés l'escala tal i com avui la coneixem. Es va recórrer al mateix himne d'Arezzo, i amb les inicials de Sant Joan, que llavors -en un llatí que estava a les acaballes dels seus temps- s'anomenava Sancte Ioanes. Així va ser com es va formar la setena i última nota de l'escala musical: el SI.


Aquí teniu l'himne cantat en forma de cant gregorià:





Tenim per aquest bloc algun classiqueru que toqui un instrument? Quin instrument toqueu?


Martí Guallar
1r Batx

Comentaris

Carla Solà ha dit…
Sobre la primera pregunta, mai m'havia preguntat d'on venien les notes musicals i trobo que és força original que provinguin de les primeres síl·labes d'un himne. Respecta a la següent pregunta, si toco algun instrument, actualment no però vaig tocar molt poc temps i sense massa entusiasme la gralla, un instrument de vent.

Felicitats Martí per aquesta entrada, haver si la gent s'hi anima i contesta :)
Gracies a aquesta publicacio ja se don venen les notes musicals pero no pensava que vindria de una cançó
Natalia Ramirez ha dit…
Molt bona entrada mai m'havia plantejat d'on venien les notes musicals i ara ja ho sé.M'ha impactat que va transcórrer 500 anys en completar-se l'escala tal com la coineixem ara i com es va formar la nota SI.
Fatima El Attar ha dit…
Ostres, no sabía que les notes musicals tenien aquesta història tant curiosa! Molt bona l'entrada Martí Guallar!! :D
Sonia Gamez ha dit…
No sabía que les notes musicals tenien aquesta historia , molt interesant!
Pau Laviña ha dit…
Això es una cosa que nosaltres l'utilitzem molt, pero no en saben els seu origen
Mai m'ho havia plantejat, però m'ha semblat molt interessant. He trobat una pàgina amb més informació i també, amb la traducció de la lletra d'aquest himne: http://musicazerterraaltanord.blogspot.com.es/2009/02/don-venen-les-notes-de-musica.html
Nerea ha dit…
Doncs si es una de les moltes preguntes que no es pasen pel cap, no en sabia l'origen ni tampoc hagues arribat a pensar aquesta historia, però qui va fer aquest himne?
Cristian Martinez ha dit…
Bona troballa, sabia alguns detalls de l'explicació que has donat, per que ho havien donat el temari a classe de música, però no sabia que la cançó d'on s'ha extret fos llatina.
Bona Entrada!
Alba Masnou ha dit…
Uau! No en tenia ni idea! Ja puc anar a dormir sabent alguna cosa més, moltes gràcies!
Jo toco la guitarra, i me les arreglo prou bé amb la flauta de bec. M'agradaria saber tocar el piano, però ho veig complicat...
Unknown ha dit…
ostres quina passada! jo toco el piano! ;)
Karina Szabo ha dit…
No m'havia mai arribat a imaginar que aquest seria l'origen de les notes musicals. Jo vaig tocar el piano durant 3 anys però finalment ho vaig deixar. Una entrada molt útil i interessant. Molt bona feina!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES