EL DIVORCI A L'ANTIGA ROMA


A l'antiga Roma tenies dret a divorciar-te, però havies de donar una raó de pes davant d'un tribunal format per 7 testimonis. Hi havia una sèrie de raons vàlides, i eren:
  • Per la mort d'un dels dos esposos: el vidu podia casar-se immediatament. La vídua havia de guardar dol durant 10 mesos, a excepció de que el marit hagués mort condemnat per un crim. Si la dona tenia un fill d'un altre home durant aquest temps el comromís de dol es trencava.
  • Per la pèrdua de ciutadania, per desaparició, per deportació i per cautivitat.
  • Divorci per voluntat pròpia. N'hi havia diferents classes:
  1. Per repudi d'un dels dos cònjuges (Repudium). Si el repudi no tenia una causa es sancionava al que repudiava amb deixar de tenir dret a casar-se, si igualment es casava, se li otorgaven tots els seus béns a la ex-dona.
  2. Per impotència.
  3. Per comú acord, però en aquest cas només era permès si els cònjuges formulaven un vot de castedat. Eren castigats si el violaven.



Representació d'unes dones divorciades en pintura
Nàdia Alsinet
1r Batx

Comentaris

Cristina Sandoval ha dit…
Pensava que el divorci era una cosa bastant nova ja que abans es tractava a la dona com un bé material. Bona l'entrada!
bueno jo pensava que el divorciera una novatat de ara al nostra mont pero segons aqui es veu com durant molt de temps es podian divorsia
Andrea Lázaro ha dit…
Molt interessant saber que fa molt anys es podia divorciar, jo pensava que abans les dones mai es volien divorciar perquè eren les que feien les feines de casa les que cuidaven als nens, i respectaven molt al seu home, ha estat molt bé saber coses i cultures de abans!
Anna Gómez ha dit…
Crec que ja va haver-hi alguna entrada del divorci, però a qui ho he entes millor perquè explica molt bé el tipus de classes de divorci. No entenia la paraula repudi però ja ho he buscat pel diccionari i ja ho entes tot el text. No sabia que es podia fer divorci però molt bé en haver trobat aquesta informació.
Fatima El Attar ha dit…
Ostres, jo pensava que el divorci, abans no es podia divorciar de la teva parella(marit o dona), però està molt bé que tinguin el dret de divorciar-se, perquè jo crec que si tenen problemes entre ells o si saben que no estan bé junts, és millor divorciar-se! Molt bona l'entrada! :D
Hem pensava que a l'antiga Roma no tenies dret a divorciar-te, és a dir hem pensava que si et casaves havia de ser per sempre. De les raons vàlides que has donat per poder divorciar-se la més injusta hem sembla la primera, ja que l'home es podia casar inmediatament en canvi la dona havia d'esperar 10 mesos, però mirat-ho des de una altre perspectiva en aquella època l'home era més que la dona.
Artur Bossy ha dit…
Ostres si cada vegada que alguna parella es volia divorciar tenia que donar una raó de pes davant d'un tribunal de 7 testimonis ´s una brutalitat! Sincerament penso que si la parella ja no s'entenen el divorci ha de ser més fàcil de dur-se a terme sense donar una de les anteriors raons!!!

Bona entrada!
Artur Bossy ha dit…
Ostres si cada vegada que alguna parella es volia divorciar tenia que donar una raó de pes davant d'un tribunal de 7 testimonis ´s una brutalitat! Sincerament penso que si la parella ja no s'entenen el divorci ha de ser més fàcil de dur-se a terme sense donar una de les anteriors raons!!!

Bona entrada!
Yasmina Mesa ha dit…
Pensava que tot això era més nou, però l'Artur té raó si has de justificar en el moment que t'has de separar... es una mica exagerat ja que alomillor es una situació difícil...
Pau Laviña ha dit…
Jo sabia que existia el divorci de fa temps, perquè a socials, en ho van explicar.
Anna Marquès ha dit…
Molt interessant, jo ja m`ho imaginava que existia el divorci perque les dones patien molt en aquesta epoca dels romans, jo crec que a canvi de que no podien votar els hi feien una mica d'importancia.
Carla Solà ha dit…
Realment com a gairebé tothom li ha sorprés l'entrada, ja que pensavem que antigament no existia el divorci i era un element actual. Tot i que es fes davant un tribunal pensava que era pecat fer això a l'antiga roma, no m'ho hagués imaginat mai de la vida.

Molt bona entrada Nadia, felicitats :)

Entrades populars d'aquest blog

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES