LA LLUNA

Molts de nosaltres segurament sempre hem contemplat la lluna amb tota la seva esplendor, però sabíeu que en la mitologia romana, Febe o Phoebe, està associada amb la lluna. Aquesta se la coneix com a una Titànide, una de les filles d'Urà (Déu del cel) i Gea (deessa de la terra).


Febe va tenir dos fills amb el seu germà Ceos: Leto (mare d'Apol·lo i Àrtemis) i Astèria (mare d'Hècate).

Aquesta va rebre el control de l'oracle de Delfos de Tetil, que posteriorment passaria a mans d'Apol·lo, el seu nét.

Aquesta deessa en la mitologia grega se la coneix com a Selene, i amb la història que més se la relaciona es la del pastor de Caria, on s'explica que un dia d'estiu aquest pastor després de cuidar als seus revanys, aquest es va refugiar en el mont Latmos, per descansar.

Aquella nit era molt lluminosa, on la deessa Selene passejava pel cel amb el seu carruatge. I va haver un moment en què la cova es va il·luminar i Selene, la deessa el va poder contemplar i es va enamorar d'ell.



La deessa Selene i el pastor

Llavors aquesta va baixar i va fer-li un petó al pastor, on ell es va despertar al tocar els seus llavis. Cal dir que ambdós es van enamorar.

I Selene va pujar a l'Olimp suplicant a Zeus que li concedís un desig al seu estimat. Aquest ho va fer, i el pastor va demanar obtenir l'eterna joventut i dormir en un llarg son on tan sols la seva estimada Selene el pugui despertar.





La deessa Selene i el pastor

Ara en dia Febe es l'últim satèl·lit conegut de Saturn, amb una distància de 12.952 milions de kilòmetres. Aquesta fa una òrbita a Saturn, però en direcció contrària. Aquest satèl·lit té una forma rugosa, circular, de color vermellós i reflecteix un 6% la llum del sol.


Segurament que algú ha vist dibuixos animats, en què surt una jove que es diu Selene. I bé, aquesta també fa referència a la lluna.







Abigail Chang
1r Batx

Comentaris

Anahi ha dit…
Coneixia la Selene, però no la seva història i tampoc sabia que la Saoilor Moon fer referència a aquesta història...
Es increíble Abi, moltes gràcies per l'entrada!!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)