8 de març del 2010

8 DE MARÇ, DIA INTERNACIONAL DE LA DONA TREBALLADORA

Avui és el DIA INTERNACIONAL DE LA DONA TREBALLADORA i el volem commemorar, encara que cada dia hem de tenir en compte de no discriminar.
Us deixo dos poemes de Maria Mercè Marçal que són prou significatius. Podeu posar als comentaris què us semblen.



Durant aquesta setmana, farem recerca sobre les dones a l'antiguitat, com eren considerades en la societat grega i romana. I també ens centrarem en la cerca de personalitats femenines d'aquestes civilitzacions antigues, que quasi mai tenen cabuda a la història. Els farem el nostre petit homenatge.

Divisa


A l'atzar agraeixo tres dons: haver nascut dona,
de classe baixa i nació oprimida.

I el tèrbol atzur de ser tres voltes rebel.

Maria Mercè Marçal


Drap de la pols, escombra, espolsadors,

plomall, raspall, fregall d’espart, camussa,
sabó de tall, baieta, lleixiu, sorra,
i sabó en pols, blauet, netol, galleda.

Cossi, cubell i picamatalassos,
esponja, pala de plegar escombraries,
gibrell i cendra, salfumant, capçanes.

Surt el guerrer vers el camp de batalla.

Maria Mercè Marçal, Cau de llunes, 1977



10 comentaris:

Elena ha dit...

Gran dia de la dona, apart avui esta nevant. Jo la veritat es que no ho s'havia pero la Eulalia ens ha explicat qe avui les profesores portaven algo de roba de color lila, que es el color de la dona.
El poema una mica maxista, no? tantes coses de neteja.

Montse ha dit...

Exactament, Elena, potser és una mica masclista que es pensi que totes aquestes tasques les hagi de fer la dona. Caldrà pensar en compartir tasques de la casa, no creus?

Paueet ha dit...

Jo també penso que es força mascliste, però si us fixeu en cap moment menciona el nom de "dona" ni que ho hagi de fer ella. Crec que tothom s'ho pensarà(jo també ho he fet) i pensara que aquest "guerrer" es la dona, però crec que és el prototip que la societat té de la dona.

Crec que això hauria de canviar i els homes ajudar més a casa.
(Que consti que rento els plats de tant en tant eh ^^ jajajja )

Montse ha dit...

Tens raó, Pau, el guerrer no és necessàriament una dona. Però, eh que de seguida s'hi pensa?

mireia ha dit...

Aquest poema no m'agrada ja que és bastant/molt masclista! Penso que els pensaments que hi ha actualment de la dona haurien de seguir canviant, ja que tot i que la situació de la dona ha millorat molt amb el pas dels anys, encara estem molt "discriminades" i apartades de certes activitats o àmbits de la societat!

abigail ha dit...

Hola,
La veritat i sincerament aquest poema no m'ha agradat gens, ja que donen una perspectiva de la dona molt diferent i molt antiga, tot i així penso que està molt bé que les dones tinguin un homenatge, com el dia INTERNACIONAL DE LA DONA TREBALLADORA.

Andrea Padilla ha dit...

Crec que l'autora amb aquest poema ens vol fer veure quina és la visió que tenen moltes persones del que és una dona, i al que es limita.
Totes hem de lluitar per aconseguir moltes més coses!

Elena ha dit...

Hola!
De la mateixa manera que diuen gairebé tots els meus companys, el poema és bastant mascliste al atibuir tots els objectes de neteja i d'altres a la dona.

Albert ha dit...

Hola
Tal i com diu l'Elena aquest poema fa referència als objectes de neteja i els atribueix a la dona.

Albert i joni

Carla Solà ha dit...

Com diuen tots o la majoria aquest poema és molt masclista. Es veu una dona reflexada en el passat, però ara els temps ja han cambiat i tothom ho pot fer tot!!!!!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts