LA LEGIÓ ROMANA

Ja que actualment a classe estem treballant les 3 etapes de la història de Roma, i ara acabem de treballar l'Imperi he trobat una informació interessant. El poder de Roma es basava en una prodigiosa màquina militar: la legió. Els seus membres eren forts homes, capaços de recórrer desenes de quilòmetres per territori hostil, experts en feines d'enginyeria i guerrers molt fortes en el camp de batalla.


Les legions eren la columna vertebral de l'Imperi. Els seus homes recorrien desenes de quilòmetres al dia, alçaven campaments, construïen ponts i carreteres i resultaven temibles en el camp de batalla. La imparable expansió de Roma va ser possible gràcies al seu exèrcit, i si l'Imperi Romà va poder mantenir-se durant tants segles va ser gràcies a la múltiple activitat dels soldats que les fronteres, envaïen territoris enemics, reprimien regirades, designaven nous emperadors... Eren la base de l'Imperi.








Mireia Vidal
1r batx

Comentaris

beeRtaa ha dit…
Ven explicat, encara que no he pogut veure el video :S!
un petó.
Elena ha dit…
Hola!
Molt bon treball Mireia!
El power point està molt ben fet, i el vídeo és bastant interessant.
Crec que la legió es ficava amb el "scutum" que és l'escut per tal de defensar-se de les fletxes que podien venir de dalt o bé rectes. S'utilitzava com a arma defensiva.

Adeuu!
Andrea Padilla ha dit…
Segurament la legió ambles seves tècniques d'atac era molt bona ja que va aconseguir numbroses conquestes.
Fent referència a la primera imatge, eren els “testuts”, els infants es cobrien amb els seus “scutum” ven enganxats a manera de closca, mentre que la primera fila d'homes protegia el front de la formació amb els seus aixecant-los fins al centre de la seva cara. En cas de necessitat, els soldats dels flancs i els de l'última fila podien també cobrir els costats i la part posterior de la formació, encara que llavors la protecció de la capa d'escuts que cobria el quadre era insuficient al reduir el seu nombre. Si aquesta tàctica era utilitzada correctament, cal tenir en compte que requeria un gran entrenament perquè fos efectiva. La “testuts” protegia als legionaris de forma excel•lent enfront dels projectils, permetent-los desplaçar-se sense por a ser arribats a per fletxes, dards, llances i altres armes.

Bona feina Mireia!
Aina ha dit…
Aquesta formació és la "Testudo" o formació en tortuga. Quan es posaven en aquesta posició aconseguien que ells estaven totalment protegits dels atacants i pels forats que hi ha lis permetia observar i disparar quan l'enemic menys s'ho esperés. Està molt bé l'nformació, bona feina Mireia. El powerpoint també està molt ben fet.

Ave!
Maria ha dit…
Molt ben treballat i molt interessant el power point.
La forma que tenen els legionaris en la imatge que ha posat la Mireia és la "Testudo" o tortuga ja que sembla que portin a sobre la closca de una tortuga.
Polibio al segle II a.C va inventar aquesta tàctica.
En la testudo els nens es cobrien amb els seus "scutum" els escuts, i en la primera fila estaven els homes que protegien el front i els de l'última fila cobrien els costats i la part posterior de la formació. Perquè donés bons resultats, aquesta tàctica havia de ser ensajada, era una manera de cobrir molt bé als legionaris, i d'allunyar-los de fletxes, dards, llanças.
Albert ha dit…
Bona i interesant explicació, l'estrategia romana a les guerres els van dur molt lluny.

AQuesta formació els servi per avantçar poc a poc, ja que el moviment no es gaire ampli, estant protegits per totes bandes sense perill de ser sorpresos per cap llança ni cap objecte disparat a distància.

Albert i Pau
Ivan ha dit…
Ave!

Coberts amb els seus "scutum" eren un blanc molt díficl d'encertar si es té en compte la grandària d'aquests i les propies ofensives dels soldats, en general, com ha dit la mireia, era un exèrcit ben sòlid.

:)!
Nil ha dit…
Bona feina Mireia, i ben trobats el powerpoint i el video.

La primera imatge de la legió els soldats estan col·locats en forma de "testudo" o de tortuga (aquest últim nom potser més conegut gràcies als còmics d'Astèrix). Les legions es posaven així per quedar totalment coberts, i que cap arma llançada els poguès tocar. Però aquesta formació té una cosa en contra, tot i que ès una gran defensa, l'atacar era molt lent, però pel que sembla això no va ser un problema per arribar a ser un gran Imperi.

Adéu!
abigail ha dit…
Hola:)
la legió romana era la unitat militar de la antiga roma. consistia en 4.800 soldats d'infanteria i cavalleria. i cada legio tenia el seu número i nom.
Armes defensives
Equip per a la defensa:
hi havia diverses opcions (segons el període): Lorica hamata, Lorica Squamata, segmentata Lorica, musculat Lorica i totes van ser flexibles i resistents.
escut, estava decorat d'acord a la unitat on s'utilitzaven.
cinturons militars,utilitzat per portar armes.
casc,el coll i les orelles. Podia haver-hi cresta però només per als oficials i suboficials.
sandàlies utilitzades per a la marxa
Túnica, vermella eren comuns a tots els legionaris.
Armes ofensives:
La majoria de les armes ofensives que són utilitzades pels legionaris:
una espasa amb una fulla d'aproximadament 50-55 cm de llarg fins a 70 cm, es solia portar lligada al cintura en el costat dret.
Pilum, especie de venable, del qual ni havien dos classes el pesat i el lleuger, es llençava als enemics obligant-los a aproximar-se també s'utilitzava per deixar inutilitzats els escuts.
Pugio , daga que es solia portar al cinturó.
també podem trobar que en les diferents classes hi ha diferents armaments.
Jony ha dit…
La legió romana temia unes tècniques molt bones i es per això que van conquerir molts territors, l'estrategia que utilitzaven era molt bona, fet que van ser un exèrcit consolidat i la formació que utilitzaven es deia "Testudo" o formació de tortuga

Bona feina!
Judith ha dit…
A la primera imatge que as posat podem veure que és "Testudo" o tortuga ja que la forma en que es posaven per atacar era com una closaca de tortuga.
Tal com hem vist el exercit romà estava sempre molt ben preparat.
Adrià ha dit…
Havia de ser molt difícil vencer als romans amb aquestes tàctiques tant vones.
Elena ha dit…
Anaven molt ben equipats per tal d no ferse mal. La veritat que la legió feia moltes coses, recorrien quilòmetres, feien caretes ponts, etc. Eren grans homes.
Bona feinaa!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES