1 de març del 2009

HEFEST

Hefest, fill d’Hera, neix sense la intervenció de Zeus ni cap altre home. Segons Homer, Hefest és qui parteix el cap a Zeus perquè neixi Atenea.

Quan Hefest neix, és molt lleig i coix, característica sovint representada mitjançant unes cames arquejades o amb els peus torts. Això decep molt la seva mare, la qual el llença al mar des de l’Olimp, d’on va ser salvat i criat per Tetis i Eurínome, filla de l’Oceà.

Zeus també el va fer fora de l’Olimp en una ocasió, quan va escollir a la seva mare en un duel verbal entre ella i Zeus. Va estar caient durant un dia fins que va arribar a Lemnos.

Hefest, segons un poema d’ Alqueu del segle VI, va venjar-se de la seva mare enviant-li un tro d’or d’on no podia aixecar-se sense la seva ajuda.
Tant sols Dionís va ser capaç de tornar-lo a l’Olimp embriagant-lo, on va alliberar a la seva mare.

Quan va morir Pàtrocle, la deessa Tetis li demana que forgi una armadura nova pel seu fill Aquil·les, i posteriorment ho fa Afrodita per Eneas.

A la Ilíada Càrite és la seva esposa, en canvi, a l’Odissea ho és Afrodita, dues deesses que encarnen la bellesa i l’encant. Hefest sorprèn Afrodita essent-li infidel amb Ares i extén una reixa sobre ells perquè els déus se’n burlin.

Hefest és el deu del foc. Els elements que se li atribueixen són unes tenalles roents, roba curta, i un gorro. És el patró dels artesans i els ferrers. És un inventor, artista i artesà hàbil. Construeix palaus divins, ferrer dels déus i a vegades també dels mortals.

És el creador dels raigs de Zeus, les sagetes d’Àrtemis i Apol·lo, i el collaret d’Harmonia.

Alba Villalmanzo
2n batx

5 comentaris:

majka. ha dit...

Molt bé, Alba, aquesta és la línia! És bo que expliqueu les difrents versions que ens anem trobant, perquè com bé sabeu, en l'antiguitat hi havia opinions per tots els gustos, i sobretot en un món com el de la mitologia, que sobretot era oral.

Gràcies per compartir!

Cinta ha dit...

Ostres l'Alba tu no para de penjar coses en aquest blogg ehh jejej!
es molt interessant! :)
gràcies per compartir amb nosaltres una opinió sobre la mitologia oral :)

Jony ha dit...

Molt bé Alba ens has donat molta informació d' Hefest i les seves caràcterístiques.
Et felecito,segueix així de treballadora!!!

Paueet ha dit...

Això de donar les diverses opinions ho trobo molt interesant, si senyor :)

beeRtaa ha dit...

compartexixes les mateixes opinions:)
un petonet albaa!
espero qe la passada per el metge t'hagui sortit be ;).
muuuaaa!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts