EL MITE D'APOL·LO I DAFNE

El mite d'Apol·lo i Dafne és una de les històries més conegudes de la mitologia grega i tracta sobre l'amor no correspost. Aquesta llegenda explica com Apol·lo, el déu de la llum i la profecia, es va enamorar perdudament de Dafne, una nimfa que no volia cap relació amorosa.

Qui era Apol·lo?

Apol·lo era un dels dotze grans deus de l'Olimp i era considerat una de les divinitats més belles i poderoses de la mitologia grega. Fill de Zeus, el rei dels déus, i de la nimfa Letó, Apol·lo tenia una germana bessona, Artemisa, la deessa de la caça i la natura salvatge. 

Era el deu del sol, la música, la poesia, la medicina i la profecia. El seu temple més famós estava situat a Delfos, on l'oracle revelava el destí dels humans. També era conegut per la seva habilitat amb l'arc i per castigar aquells que s'atrevien a desafiar els déus.

Apol·lo, Museu del Prado, s. II, Taller Romà

Qui era Dafne?

Dafne era una nimfa i filla del déu del riu Peneu, una de les divinitats fluvials. Era coneguda per la seva gran bellesa, però també pel seu desig de mantenir-se verge, seguint els passos d'Artemisa. Rebutjava a tots els pretendents que la volien cortejar i preferia viure lliure als boscos, caçant i gaudint de la natura.

Apol·lo perseguint Dafne, 1636-1638, Museu del Prado

El mite d'Apol·lo i Dafne

Segons la llegenda, Apol·lo es va burlar un dia de Cupido, el déu de l'amor, dient-li que les seves fletxes no tenien gaire poder en comparació amb les seves habilitats com arquer. Ofès per aquestes paraules, Cupido va decidir donar-li una lliçó i va disparar dues fletxes, una d'or, que va fer que Apol·lo s'enamorés bojament de Dafne, i una de plom, que va provocar en ella un rebuig absolut cap a l'amor.

Apol·lo va començar a perseguir Dafne pels boscos, suplicant-li que es rendís al seu amor i ella, espantada va fugir d'ell amb totes les seves forces, però com Apol·lo era un deu, era molt més ràpid. Dafne va cridar al seu pare, el déu del riu Peneu, i li va demanar ajuda per escapar.

Just en el moment en el qual Apol·lo estava a punt de tocar-la, Peneu va concedir el desig a la seva filla i la va transformar en un arbre de llorer. Apol·lo, encara enamorat d'ella, va abraçar el tronc i va plorar. Com a símbol del seu amor etern va decidir que el llorer seria el seu arbre sagrat i que sempre en portaria fulles com a corona.

A continuació un vídeo sobre el mite:


Júlia Romero
1r batx

Comentaris

Mariam El Lahioui ha dit…
Molt bona entrada Júlia! M'ha encantat la manera en què has narrat aquest mite, ja que primer ens has explicat les identitats dels dos personatges, per així entendre millor la llegenda. M'ha sorprès la perseverança d'Apol·lo en perseguir a la seva estimada, Dafne, que tot i això, s'hagi convertit en un arbre, encara l'estimava.
Un fet curiós és que després, de què Dafne es transformés en un arbre de llorer, Apol·lo va decidir que les fulles de llorer coronaran a qui destaquin en l'art, la música, la poesia i l'heroisme. Sent així, una corona de llorer el premi que rebien els guanyadors dels Jocs Pítics, jocs celebrats a Delfos per honrar a Apol·lo en l'antiguitat.
Martina Pareras ha dit…
Bona entrada Júlia!! A causa de la popularitat d'aquest mite hi ha moltes obres artístiques que representen fragments de la història. Una de les més famoses és l'obra de Gian Lorenzo Bernini anomenada "Apol·lo i Dafne". Es tracta d'una escultura de marbre de mida real, que va ser realitzada entre els anys 1622 i 1625. Representa la transformació de Dafne a llorer i actualment la podem trobar a la Galeria Borghese de Roma.
Gerard Planas ha dit…
Bona entrada! El mite d'Apol·lo i Dafne és un dels meus preferits. Jo l'entenc així: El mite d’Apol·lo i Dafne ens parla de l’amor no correspost i dels límits que cal respectar en les relacions. Apol·lo representa el desig imposat, mentre que Dafne simbolitza la llibertat i la voluntat pròpia. La seva transformació en arbre és una metàfora del preu que sovint es paga per preservar la pròpia autonomia davant d’un amor que no es vol. Aquest relat ens recorda que l’amor verdader ha de ser lliure i respectuós, no una persecució ni una imposició.
Jana Bosch ha dit…
Molt bona entrada! Jo creo que la història ens vol dir que l’amor es sec i que moltes vegades ens enamorem d’alguna persona la qual no és recíproc. En aquest cas Apol·lo va arribar a un nivell més extrem on la perseguia perquè volia estar amb ella fins que al final la perd i es guarda un element que la recorda, en aquest cas la corona de llorer.

Entrades populars d'aquest blog

L'ESCRIPTURA GREGA

LES CASES ROMANES

LA SOCIETAT ROMANA