FAUNE I SATURN

Faune va ser un déu de la natura, la fertelitat i els boscos, sovint indentificat amb el déu grec Pan. És descrit com un figura semihumana amb banyes i cames de cabra, similars als sàtirs de la mitologia grega. Faune era considerat el protector dels pastors i els remats, i es relacionaba amb els sons misteriosiosos i els ecos del bosc. La seva presèsencia represntava l'esperit lliure  salvatge de la natura, sempre juganer i amant de la música, que sovint interpretava amb a seva flauta. Les criatures relacionades amb ell, conegudes com a faunes, compatien aquesta naturales entremalida i festiva, sempre celebrant la vida als boscos i camps. 


Faune densant Eugene-Louis Lequense Jardí de Louxemburg, París

Saturn, en canvi, és un dels déus més antics de la mitologia romana, associat amb l'agricultura, la sembra i el pas del temps. Sovint s'indentifica amb Cronos, el déu grec del temps i pare de Zeus. Segons la mitologia romana, Saturn va governar durant una edat daurada, un període de pau, justícia i abundància.


Saturn mentjan-se el seu fill, Jardí històric "El capricho" Alameda d'Osuna

L'arribada de Saturn a Itàlia

Segons el mite, després de ser derrocat pel seu fill Júpit (Zeus) i expulsat del cel, Saturn va fugir a Itàlia, on va ser rebu pel déu Janus. Saturn es va establir a la regió del Laci, on va portar el seu coneixament de l'agricultura als humans. Janus, impressionat per la seva saviesa, va compatir amb ell el regnat. Saturn va ensenyar als habitants a cultivar la terra i a viure de l'agricultura, donant lloc a una era de prosperitat.

L'edat daurada de Saturn

Amb Saturn com a governant, es va iniciar una edat deurada, un període ideal on la terra produia cullite abundants sense necessitat de treball intens. Els humans vivien en pau, sense guerres ni desigualtats, i ningú patia gana. Aquesta època de  justícia i hermonia va quedar gravada en la memòria dels romans com un temps perfecte, un record nostàlgic d'un món millor.

Faune i Saturn

Faune, com a déu de la natura i de la fertilitat, complementa la figura de Saturn. Mentre que Saturn simbolitza la civilització, l'aricultura i l'ordre, Faune representa la natura salvatge, lliure i indomable. La interacció entre Faune i Saturn reflecteix la reació entre els humans i el món natural: l'agricultura organitzada que Saturn defensa es nodrix de la natura protegida per Faune. Aquesta dualitat posa en relleu la dependència de la natura protegida per Faune. Aquesta dualitat posa en relleu la dependència de la natura per a la supervivència de les societats

Les Saturnals

Un dels llegats més importants de Saturn és el festival de les Saturnals, celebrat en el seu honor. Aquestes festes, que tenien lloc del 17 al 23 de desembre, commemoraven l'edat daurada i eren un període de llibertat i alegria. Durant les Saturnals, les normes socials es relaxaven: els esclaus podien gaudir de certs privilegis, els amos servien als seus servents, i tothom celebrava amb grans banques, regals i decoracions. Aquest festival va inspirar moltes de les tradicions nadalenques modernes.

Conclusió

El mite de Faune i Saturn il·lustra la relació entre la natura i la civilització a la mitologia romana. Faune, el protector de la natura salvatge, i Saturn, el déu de l'agricultura i el temps, representen dos aspectes fonamentals de la vida humana: la necessitat de cultivar i organitzar la terra i la dependència de la natura per a la subsistència. Aquests mites ens recorden la importància de l'harmonia entre els humans i el món natural, un missatge que encara és rellevant avui dia. 

Ara diguem, perquè creus que encara és rellevant avui en dia?

I per més informació tens enllaç directe!

Janat El Louah

1r Batx

Comentaris

Martina Pareras ha dit…
Bona entrada Janat! Actualment, encara hi ha una població que celebra la festa de les saturnalies. Es tracta de Chester, una ciutat al nord d'Anglaterra molt a prop de Liverpool. Va ser fundada l'any 79 aC com un fort militar romà anomenat Deva Victrix.

Entrades populars d'aquest blog

L'ESCRIPTURA GREGA

LES CASES ROMANES

LA SOCIETAT ROMANA