MÚSICA I DANSA A L'ANTIGA GRÈCIA I ROMA

La música, igual que la dansa, eren molt importants en la vida antiga de Grècia i Roma.  

A Grècia, la gent pensava que la música era un eina per poder educar bé i per aprendre coses noves. La música és feia tant en llocs públics com privats. Per fer música, utilitzaven tota mena d'instruments i objectes. Feien servir la lira, la flauta, tambors, etc. La dansa també formava part per poder aprendre coses noves i per poder educar. La feien en cerimònies religioses, en festes i en el teatre. Un dels estils de dansa més coneguts era la "dansa de la tragèdia", que s'utilitzava en les representacions teatrals per expressar emocions intenses com la tristesa o el dolor.

Apol·lo tocant la lira en una cíclica 
S. v aC.
Anònim 

A Roma, la música i la dansa també eren molt importants. Els romans van heretar molts dels instruments musicals que feien servir els grecs, però també van desenvolupar els seus propis, com ara les trompetes, el tambor, etc. La dansa, a Roma, tenia una àmplia varietat d'estils i es realitzaven amb diverses circumstàncies, ja sigui en danses en cercle o processons. 

Ball romà
Pintura de Guglielmo Zocchi
S.III a.C

Es van originar a l'antiga Roma i Grècia molts dels instruments que fem servir avui en dia. Alguns encara els utilitzem però alguns han anat evolucionant en nous instruments que fem servir avui en dia. Per exemple, la lira, l'aulos i la cítara, són instruments grecs que han influenciat el desenvolupament d'instruments moderns com la guitarra, la flauta i l'arpa. A més a  més, instruments de percussió com el tambor i la caixa s'han fet servir des de temps antics i continuen sent presents i fonamentals en molts estils musicals contemporanis. 

Personalment, opino que la música és un element molt especial en la vida. Com podem observar, la música sempre ens ha acompanyat al llarg de la vida humana i sempre ens ha unit. En un món ple de soroll i en un món on el temps passa inexorablement, és imprescindible la música com a refugi i per connectar amb nosaltres mateixos i amb els altres. La música és un llenguatge universal. 

Considereu important la música? Per què?

Ishtar Botey

1r Batx 

Comentaris

Bruna Safont ha dit…
Quina entrada més interessant! M'ha cridat molt l'atenció com utilitzaven la música per educar i expressar emocions com la tristesa o el dolor en les representacions teatrals i com els instruments antics han influït en els instruments moderns.Responent a la teva pregunta, Sí, la música és important perquè ens permet expressar emocions, relaxar-nos i connectar-nos amb altres persones. També és un llenguatge universal que ens uneix amb la humanitat.
Tigist Masllorens ha dit…
M'ha agradat molt l'entrada!! He trobat una petita curiositat que m'ha semblat interessant que diu que, la història d'Orfeu (un músic grec) que amb la seva lira podia encantar animals i moure roques. Va baixar a l'infern per rescatar la seva esposa Eurídice, i la seva música va convèncer els déus de deixar-la tornar a la vida.
Maria Teresa Valls ha dit…
Bona entrada! És curiós veure que els grecs consideraven l'aprenentatge musical crucial per a l'educació, ja que actualment veiem a la música com a una assignatura inferior. Crec que això hauria de canviar i s'hauria de promoure més l'educació musical.
Amina Boukhzar ha dit…
I pensar que actualment creiem que criar o educar fent servir música és una idea moderna i revolucionària! La música sempre ha acompanyat als éssers humans durant la història, i s'han fet servir per diverses raons. La música és una manera d'expressar molts dels nostres sentiments, a més, d'acompanyar-nos en diferents moments com festes, cerimònies religioses, etc. Pel que fa a l'aprenentatge, la música, fomenta la socialització, la col·laboració, l'esperit crític i el respecte. Segons diferents articles les lletres de les cançons també són importants. Les lletres poden ensenyar diferents valors als alumnes d'una manera molt creativa.
Irene Roldán ha dit…
Bona entrada! Jo crec que la música té un paper fonamental a dies de ara a la nostre societat i pel que fa la criança dels nens, de fet, hi ha diversos estudis on trobem relació entre la música i les embarassades. Aquests diuen que la música estimula la freqüència cardíaca del nadó aconseguint que el seu cor bombegi més ràpid, les cèl·lules s'oxigenin millor i el cervell es formi de manera més completa i saludable. També produeix endorfines, tant a la mare com al nadó, i això contribueix a fer que tots dos experimentin una major sensació de benestar i relaxació.
Martina Pareras ha dit…
Molt bona entrada! La música a l'antiga Roma tenia més aviat una funció religiosa, ja que els romans creien que la música podia ajudar els déus a escoltar les oracions i els sacrificis. És per això que molt sovint els músics tocaven en els temples i per anunciar el començament dels sacrificis i cerimònies. Però va ser a l'època d'August que la música va exercir un paper important dins de la cultura. Gràcies a que August va ser un gran promotor i va fer molt per donar-li visibilitat. Ho podem veure reflectit en el naixement de nous gèneres musicals, com l'opera i el teatre musical que continuem tenint en l'actualitat.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)