EL MITE D'ÍCAR I DÈDAL

Dèdal era un dels millors arquitectes i artesans grecs, conegut per la seva habilitat per construir laberints complicats. El seu nebot Talòs, era el seu alumne i també tenia un do especial per l'artesania i l'arquitectura, el qual va inventar la serra, la qual cosa li va donar molta fama, tot això va acabar quan  Dèdal per enveja el va matar. En veure l'acte que va cometre, Dèdal junt amb el seu fill Ícar van fugir a Creta

Un cop a Creta, el rei Minos els va rebre amb els braços oberts, i sabent del seu do per l'arquitectura va començar a fer-li encàrrecs. Com el mite del minotaure ens explica, Minos va demanar-li a Dèdal que construeixi un laberint per deixar-hi allà al minotaure, aquest laberint seria el conegut laberint de Creta. Però Minos per a què ningú pogués saber com sortir d'allà, va tancar-los a ell i al seu fill. Allà van passar-hi bastant de temps, Dèdal desesperat per poder trobar una sortida va tenir una idea, fabricar unes ales.

Ícar i Dèdal, Frederic Leighton 

Aquestes ales estaven fetes de ploma d'ocell i cera d'abelles, amb les que teòricament al fi i podrien sortir de laberint. Tot i això, Dèdal va advertir-hi al seu fill que amb aquestes ales no podia volar massa amunt, ja que si s'apropava massa al sol les ceres les quals mantenien les plomes de les ales es fondrien, però tampoc hi podia volar massa avall, perquè les ales es quedarien molles i es farien massa pesades per a poder volar. Al principi, Ícar va seguir els consells del seu pare i va volar al seu costat, però a poc a poc a causa de l'emoció, Ícar anava volant cada cop més amunt fins que va arribar a estar tan a prop del sol, que la cera que mantenia unida les plomes es van fondre i Ícar va caure al mar i es va ofegar. Dèdal va agafar el seu fill i se'l va emportar a una illa on el va enterrar, des d'aquell moment aquella illa se la coneix per al nom d'Icària.


Noah Calleja
1r Batx

Comentaris

Gil Claramunt ha dit…
Bona entrada!
Ja coneixia aquest mite que ens fa reflexionar sobre la importància de la prudència i les conseqüències que pots tenir al no obeïr les normes. Aquesta història també mostra la rebeldia del joves i les ganes de tenen aquests de sobrepassar els límits que els marquen els adults. Tota desobediència té un càstig en els mites romans, i en aquest cas li va causar la mort a Ícar.

M'ha agradat molt com has relacionat el mite amb la importància de saber arquitectura en aquella època ja que els arquitectes es consideraven unes persones respectables, amb idees que permetien millorar la societat.

Gràcies!
Paula Soldado ha dit…
Bona entrada! Aquest mite ens recorda la importància de seguir els consells sàvis i la perillositat de la imprudència. Ens convida a reflexionar sobre la responsabilitat en les nostres accions i les conseqüències de la nostra desobediència.
Nora Agulló ha dit…
Wow! molt xulo!
Deixem afegir-te una curiositat:
El nom de Dèdal es deriva del grec "daidala," que significa "treballar artísticament" o "obres d'art." Això reflecteix la seva reputació com un mestre artesà i inventor.
Ishtar Botey ha dit…
Molt bona entrada i molt ben explicada!
Aquest mite ens ensenya la importància de sempre escoltar i respectar el coneixement dels que ens aconsellen i especialment en situacions perilloses, com es en el cas del mite.
M'agrada molt aquest mite perquè reflecteix molts valors importants de la vida.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)