L'ORIGEN DE L'UNIVERS

L'origen del univers segons els Grecs és un dels mites més famosos, o el que més de l'antiga Grècia.

Aquest mite es va començar a explicar oralment fins que el van escriure. L'escriptor mes famós, però, és Hesíode, on va parlar del tema en la seva obra, La Teogonia.

El mite comença amb molt Caos , estava tot ple de ombres , del caos va sorgir Gea (la terra), i mes sers divins com; Nix (nit), Eros (amor), Èter (espai infinit), Tàrtar (el abisme).

Gea va tindre a Urà(cel), es van unir i van néixer els titans; Cronos, Febe, Tetis, Rea, Oceà, Ceo, Hiperiom, Jàpet, Temis, Mnemòsine i Tea.

El Tità més petit era Cronos, que és conegut per ser retorçat i dolent. Ell va castrar el seu pare Urà i va tirar els seus genitals al mar. Es diu que l'escuma del mar va engendrar a Afrodita. La maldat era tan gran que quan ell es va ajuntar amb Rea (la seva germana), com que tenia por de ser traït per els seus fills, com ell havia fet amb el seu pare cada cop que un fill naixia ell se'l menjava, Rea l'odiava i al tenir a Zeus Rea va ficar una pedra en comptes de Zeus i quan Cronos es va menjar a "Zeus" en veritat era un pedra , i Rea va salvar a Zeus.

Quan Zeus va créixer li va donar un verí a Cronos que va fer vomitar als seus germans i a la pedra , i així va salvar-los a tots.
     Saturn (mite de Cronos) Francisco de Goya

Després d'això va començar la lluita entre Cronos i Zeus, però Zeus  va aconseguir la victorià i va tancar a Cronos i als titans al tàrtar al centre de la terra.
Els deus després de veure aquet triomf va assignar els poders per lloc es a dir: a Zeus el cel, a Posidó el Mar i a Hades al inframón.
al final després de la derrota de els titans es va començar una nova era amb Zeus dominant el Olimp i nous déus que ara coneixem.
                                                     

Carla López 
4t ESO

Comentaris

Gil Claramunt ha dit…
Bona entrada!!! M'ha semblat molt interessant el mite ja que explica la creació del món. Sabies que segons aquest mite Urà va fer que plogués a les muntanyes i que apereixessin així herbres, flors i arbres? També va fer que la pluja que va sobrar es convertis en rius, llacs i mars.
Aquest mite explica la creació de l'univers a través de forces oposades com és el caos i l'ordre, la foscor i la llum...

Bona feina!!!
Irene Roldán ha dit…
Bona feina! Centrant-me en un detall del text, el naixement d'Afrodita, he trobat que en altres cultures (com per exemple a Mesopotàmia i Fenícia) tenen històries similars sobre el naixement de les deesses de l'amor. En totes coincideix que sorgeixen de l'aigua. Això demostra com els mites poden viatjar i crear diferents variants.
Molt interessant la teva entrada!
El mite de l'origen de l'univers segons els grecs és realment fascinant i ha deixat una empremta en la nostra comprensió de la mitologia. A través de la narrativa mestra de Hesíode a La Teogonia, es revela un món caòtic inicial que evoluciona cap a l'ordre i la divinitat.
Molt bona feina! Es molt interessant.
Paula Soldado ha dit…
Bona entrada! Has explicat d'una manera molt clara i entendora el mite grec de com tot va començar, amb Caos creant la terra i els déus. Destacant com Zeus derrota els dolents titans i es converteix en el rei dels déus a l'Olimp.
Molt bona feina!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

LES CIUTATS ROMANES