L'ESPERANÇA DINS DE LA CAIXA DE PANDORA

La curiosidad mató al gato, tots hem sentit aquesta expressió alguna vegada. La curiositat és una característica dels humans que comparteix amb altres éssers vius, però podríem considerar que la nostra ens dona el sentit de viure. La curiositat ens va portar al coneixement, a la innovació... És una gran part de nosaltres i de la nostra societat. 

El mite de Pandora ens explica algunes de les conseqüències de tenir aquesta virtut i com tenim altres elements com l'esperança, pròpies també de les persones.

Pandora, la primera humana creada per Hefest seguin les ordres de Zeus, va ser dotada pels diferents déus d'algunes de les seves millors qualitats i virtuts. L'objectiu de la seva creació era la venjança de Zeus cap a Prometeu i els seus, va fer que Pandora i el germà de Prometeu es coneguessin, i posteriorment cassessin. 

Temps després, li va arribar una caixa pel seu marit que contenia tots els mals del món. Va ser instruïda per no obrir-la mai. Però la curiositat va augmentar amb aquella advertència, Pandora tenia la virtut de la curiositat i sentia la necessitat de saber que hi havia a dins.

Els dies van passar, i la curiositat va augmentar. Fins que un dia, Pandora va decidir que cobriria la seva necessitat, necessitava obrir la caixa i descobrir el seu interior. Quan va obrir la caixa, tots els mals van sortir del seu interior i es van començar a repartir pel món. Ella, espantada, adonant-se del seu error va intentar tancar la caixa desesperadament abans que tots s'escampessin. Però un cop la va tancar, al seu interior només quedava l'esperança. 

Pandora de John William Waterhouse, 1896

A partir d'aquell dia, Pandora es va dedicar a oferir l'esperança als homes amb la finalitat d'ajudar-los a suportar els mals del món. La esperanza es lo ultimo que se pierde, els humans veiem com a últim recurs l'esperança, una manera realista de veure les parts positives dels mals o un fals positivisme que ens ajuda només a continuar endavant, encara que potser, en el fons, sabem que no és veritat.

Actualment, l'esperança és una "arma" terapèutica. Molts metges intenten tenir una intervenció breu amb els seus pacients amb esperança que és diferent a positivisme. S'ha demostrat que això pot ser efectiu per manejar el dolor. L'esperança pot ser un dels aspectes terapèutics més poderosos de la relació entre metge i pacient i s'ha d'utilitzar tot el seu potencial per tots els casos clínics possibles. 

Amina Boukhzar

1r Batx

Comentaris

Bruna Safont ha dit…
M'ha agradat la teva entrada, ja que parles sobre la curiositat, el mite de Pandora i l'esperança d'una manera que és fàcil d'entendre i que fa pensar. Em sembla molt interessant com destaca que l'esperança es fa servir com a eina per a ajudar a la gent en la medicina. La idea que pot ser diferent del pensament positiu i encara així ser efectiva és intrigant i fa pensar en com les nostres actituds poden afectar la salut.
Irene Roldán ha dit…
Enhorabona, Amina has fet una entrada genial. M'ha agradat molt com has transportat el mite a la nostra realitat actual. De fet, l'origen del nom "Pandora" en grec significa "la que tot ho dona", una ironia sobre com la seva pròpia curiositat va alliberar els mals al món, però a la vegada també ens ha ofert una eina molt poderosa envers aquests mals; l'esperança. I seguint la línia del fet que la curiositat ens ajuda a avançar he trobat un estudi que demostra que gràcies a una curiositat activa afavoreix a una part del cervell relacionada amb la resiliència i l'adaptació. Aquesta relació ens beneficia tenint una millor capacitat d'afrontar reptes emocionals.
Wow m'ha agradat molt la teva entrada!!

La teva interpretació aprofundida sobre aquest mite es molt positiva!

El mite de Pandora destaca com aquesta història antiga continua oferint insights rellevants per a la nostra comprensió de nosaltres mateixos i la nostra capacitat de fer front a les adversitats amb esperança i determinació.

A més, la transició cap a la importància de l'esperança com a força vital enmig de les adversitats és una perspectiva positiva i inspiradora.

Molt bona feina Amina, sobre aquest mite tan important i interessant!!
Judit Muñoz ha dit…
Molt bona entrada! M'agradaria afegir que Pandora te varies coses en comú amb Eva, la primera dona segons el cristianisme. En els dos casos elles representen la temptació. Per una banda Pandora va obrir una caixa i van sortir tots els mals del món i Eva va temptar a Adam a menjar-se la poma prohibida.
També tenim una representació del que pensava la societat sobre les dones.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

LES CIUTATS ROMANES