EL MITE D'EROS I PSIQUE

La mitologia grega ens explica que Psique era una jove mortal molt bella. Les seves dues germanes ja estaven feliçment casades però en canvi, ningú aconseguia la mà de Psique ja que la seva bellesa espantava als pretendents. La jove va arribar a ser comparada amb Afrodita i, a la deessa això no li va fer gens de gràcia ja que es pensava que ningú mai la podria igualar. 

Així que Afrodita va enviar un encàrrec al seu fill Eros, déu de l'amor, perquè enamores a Psique amb una de les seves fletxes de l'ésser més lleig del món. Però Eros, quan va veure a la bella jove va caure enamorat als seus peus.

Per altra banda el pare de Psique va consultar l'Oracle de Delfos ja que veia que la seva filla no aconseguia trobar marit. Aquest li va ordenar de portar la seva filla dalt d'un turó amb roques afilades on allà seria alliberada per un ser temut pel mateix Zeus.

I així va ser, Psique un cop es trobava al damunt del turó va ser transportada per una brisa suau a un palau majestuós on hi viuria feliçment. A la nit va rebre una visita del seu enamorat i va aconseguir que ella li donés el seu amor. Ell li va jurar ser amable, afectuós i estimar-la sempre però amb una condició, que ella no li podria veure mai el rostre. En aquest cas ell s'allunyaria per sempre més.

Tot semblava anar bé, els dos amants s'estimaven i eren feliços, però les germanes envejoses de Psique li van fer despertar curiositat per descobrir el rostre del seu estimat. Així que aquella nit Psique va agafar un llum i un ganivet i es va esperar a que l'estimat s'adormís. Quan la son es va apoderar d'ell la jove li va il·luminar la cara amb la llum i va descobrir la seva identitat, era el rostre més bonic que havia vist mai, es tractava d'Eros, el déu de l'amor. Aquest molt enfadat per la seva desconfiança va marxar i no va tornar més, tal com havia promès.

Després d'això Psique anava baguejant pel món sense rumb ni direcció, fins que Afrodita la va fer presonera del seu palau i la feia servir d'esclava. Li va posar un seguit de proves i, l'última va ser baixar als inferns i demanar a Persèfone un flascó amb aigua de la joventut. Durant la tornada de l'Hades, Psique va obrir el flascó i va caure profundament adormida. Però per fortuna, Eros que encara la desitjava la va trobar i la va despertar amb una de les seves fletxes. La va portar a l'Olimp i va demanar a Zeus permís per casar-se amb ella, aquest li va concedir i a més la va fer immortal perquè poguessin ser feliços per sempre.



                                                El rapte de Psique, William-Adolphe Bouguereau


Jana Casacuberta 
1r Batx

Comentaris

Alba Le Riera ha dit…
Una lliçó molt interessant. Aquí demostra que les persones prefereixen saber la veritat, que ser feliços. També podem veure que Psique era molt curiosa, perquè a causa d'això va tenir els problemes.
Molt ben explicada, bona feina!
Judith Rodríguez ha dit…
Aquesta versió del mite és la mateixa que m'havien explicat a mi. M'agradaria afegir que El Deu Eros representa el desig, més ben dit l'amor en acció. Per altra banda, Psique representa l'ànima humana. Aquesta fusió, l'amor en acció i l'ànima humana, va donar lloc al Deu perfecte de l'amor segons Roma, ja que combinava les dos facetes més importants del l'home. Bona feina!
Bruna Villegas ha dit…
Com ha dit l'Alba al seu comentari i segons Hilary Putman "Les persones preferim saber la veritat tot i que pugui fer mal que no pas viure en una eterna felicitat". Aquesta citació es veu perfectament reflectida al mite ja que Psique, presionada per les germanes, prefereix descobrir la identitat del seu amant. Molt interessant!
Júlia Sabat ha dit…
Psique prefereix saber la veritat encara que això suposi posar en perill l'amor que sent a viure un amor a cegues. Això és un fet que segueix present entre nosaltres avui en dia, ja que qui prefereix ser feliç mentre és un ignorant? Tothom sap que la ignorància és una qualitat de persones tòtils.
Molt interessant. Bona feina!
Aquest mite romàntic és realment avançat al seu temps ja que com en els altres comentaris s'exposa, aquesta curiositat de l'ésser humà la tractarà després la filosofia amb més profunditat. Però a més, ens mostra la maldat i sobretot enveja, que tenen les germanes de Psique i Afrodita. És un mite que com indiquen les pintures i escultures aquí mostrades ha sigut molt popular en èpoques ja més contemporànies.


Martí Grau Alemany 1r Batx
Marco Peña ha dit…
Existeix una altre versió que explica que Psique va ser maleida per Zeus per rebutjar-lo, i va fer que tingues relació amb el seu amant, que mai li veuria el rostre.
Peró ella que preferia la veritat a la felicitat un dia li va iluminar el rostre, veient que era Eros, i en aquell moment Eros va desparareixer.
Bona entrada.
Rebeka Picoiu ha dit…
Vaig fer un treball on sortia una obra d’aquests personatges però fins ara no havia entes la història. M’ha agradat molt!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)