COM ES TALLAVEN ELS CABELLS ELS ROMANS

Al principi en l'antiga Roma, el deixar-se lluir una cabellera s'associaven a grans virtuts masculines.
Així que els romans es van acostumar a deixar-se el pèl i la barba crescuts.
Però a mesura que l'imperi es va anar consolidant els homes madurs van tallar els seus cabells i van mostrar les seves cares afaitades.

El tonsor (perruquer) tallava el cabell amb unes tisores de ferro (fortex). En aquella època el anar el tonsor suposava el passar una mala estona, sobretot en el moment d'afaitar. Ja que no s'utilitzaven locions per l'ús de la navalla (navaculae), ni dels ganivets (cultri), al marge de l'aigua.

Els freqüents talls soferts per els clients van fer que el tonsor expert fos molt apreciat, juntament amb els ungüents depilatoris.

Ja arribant a l'època Republicana el pentinat masculí es va tornar més laboriós.
Els cabells curts és van començar a treballar amb el calamistre, que era un ferro que s'escalfava a les brases per arrissar i fer bucles.
Cultri
Fortex




Els emperadors van marcar molt la moda en el cabell.
El pentinat d'Octavi August(27 a.C.- 14 d.C.) va ser un dels pentinats més fets servir a l'antiga Roma.
Octavi August, autor anònim

Però no va ser fins l'arribada d'Adrià al S.II d.C. que va posar la barba llarga de moda, i també va posar de moda els cabells arrissats. 

Bust Adrià

Marco A. Peña 
4t ESO

Comentaris

Karina Szabo ha dit…
Molt curiós que en un principi es deixessin lluir la cabellera llarga i així demostressin les seves virtuts masculines, ja que en l'actualitat es tot el contrari! S'ha notat en el text que al afeitar-se ho passaven malament... però per lluir s'ha de fer sacrificis! Però com tot, amb el temps es va millorant. Molt ben explicat i molt bona entrada.
Rebeka Picoiu ha dit…
Mlt interessant, mai havia pensat com es tallaven els cabells.
Alba Le Riera ha dit…
Una entrada molt curiosa! Gràcies als productes que tenim avui en dia per cuidar la pell, tenim sort de no haver de patir cada vegada que ens afaitem o depilem. A més, podem veure que els homes, en el fons, mai han deixat de ser presumits. És molt sorprenent que en aquella època ja es fessin servir eines per aconseguir arrissar el cabell i fer bucles. Bona feina!
D'altra banda, també he trobat que es deixaven el cabell llarg perquè creien que si se'l tallaven perdrien la força i el poder que posseien.

Una entrada molt interessant!
Judith Rodríguez ha dit…
La dignitat i l'status social dels romans solia estar lligat a la longitud dels seus cabells. Calbes, cabells blancs i alopècia eren signes clars de vellesa o enfermetat que els homes romans intentaven dissimular o combatre amb diversos procediments. Una entrada molt interessant!
Anònim ha dit…
Curiós el canvi de pentinats que es portaven al principi. De portar el cabell llarg per mostrar les virtuts masculines a anar molt afaitats. M'imagino el mal que devien patir al anar al perruquer, res a veure amb els mitjans que tenim actualment. Bona feina company!
Bruna Villegas ha dit…
És interessant com ha evolucionat la societat en aspectes tant petits com els cabells o la barba. Els devia de fer molt mal anar al perruquer quan empraven instruments com la navaculae o el cultri. Molt interessant!
Jana Casacuberta ha dit…
No m'havia plantejat mai com es tallaven els cabells els romans i, he de dir que tot i no tenir els materials suficients per poder crear eines perfectes i eficaces, no anaven gens mal encaminats. M'ha sorprès molt, també, que ja es comencessin a arrissar el cabell escalfant utensilis de ferro. Molt ben pensat per part seva.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)