20 de febrer del 2018

DETERMINATS DÉUS DE LA MITOLOGIA ROMANA

La mitologia romana està plena de grans déus i personatges que al llarg dels segles han estat referència d'una de les civilitzacions més antigues.

Aquests déus de la mitologia romana, se'ls invocaven amb grans rituals i oferien sacrificis per obtenir les virtuts que ells atorgaven d'acord als seus poders. A continuació, us presentaré algunes d'aquestes divinitats que des de llavors han format part de la història.
Rafael Sanzio, O consílio dos deuses, 1517-18


Júpiter: És equivalent al déu grec Zeus, el més poderós de l'Olimp. Aquest déu romà, fill de Saturn, era considerat el pare de tots els déus, qui va exaltar al tron després d'abatre al seu pare en represàlia per haver devorat als seus germans, sort de la qual es va salvar gràcies al fet que la seva mare, la deessa Ops, el va amagar al costat dels seus germans, Neptú i Plutó. Entre els seus atributs es troben: l'àguila, el poder i el llamp.
Júpiter de Esmirna (Museu del Louvre) 

SaturnÉs l'equivalent al déu grec Cronos, era considerat el déu de l'agricultura i la collita. El seu poder de governar el va obtenir del seu germà Titan, qui li va cedir el tron amb la condició que no concebés fills, per això, Saturn en casar-se amb la deessa Ops, deessa de l'abundància, va tenir diversos fills als quals va decidir menjar-se, i va obtenir per això el nom de "devorador de fills". La seva imatge és la d'un vell de barba blanca amb una túnica i una falç a la mà que representa el temps.
Escultura del dios Saturno. Ríoseco de Soria, segle I d.C
Museu Numantí




Juno: És equivalent a la deïtat grega Hera. Va ser la germana i esposa de Júpiter i reina dels déus, protectora del matrimoni i la família. Juntament amb el seu marit i Minerva, van formar la Tríada Capitolina, és a dir els tres déus més importants de la mitologia romana. Entre els seus atributs es troben la corona i el paó.

Júpiter i Juno de James Barry (1773)
Neptú: És l'equivalent al déu grec Posidó. Júpiter, el seu germà gran, li va atorgar el poder de controlar totes les aigües i mars, de manera que vivia a les profunditats del mar i posseïa un gran trident, amb el que creava deus i controlava les onades i tempestes. Es diu que aquest gaudia d'un caràcter iracund i els seus atacs de fúria deslligaven grans terratrèmols. 
Estatua romana de Neptú. (130-140 d.C.,  Prado, Madrid).
Minerva: És l'equivalent a la deessa grega Atenea. Filla del déu Júpiter i Metis. Deïtat de la prudència, protectora de Roma i patrona dels artesans. Va formar part de la Tríada Capitolina.
Minerva armant-se, Lavinia Fontana (1613), Galería Borghese, Roma. 
Meryem Merimi
4t ESO

4 comentaris:

Unknown ha dit...

Ja havia sentit a parlar d'aquests déus, però com que en les mitologies grega i romana existeixen tantes divinitats, moltes vegades no recordo quins poders s'atribueixen a cadascun d'ells. Per tant, ja teva entrada m'ha anat molt bé per refrescar la memòria!

Unknown ha dit...

Els déus romans, com podem veure, tenen un caràcter molt més combatiu que els grecs. Els romans veneraven més les divinitats de la guerra, ja que ells eren un poble expansiu i bèl·lic. Una entrada molt interessant!

Martina Vilar ha dit...

Llegint aquesta entrada he pogut recordar qui era cada déu i quins poders tenia. L'any passat vaig estudiar els determinats déus de la mitologia romana i no me'n recordava gaire. El déu que m'agrada més és el Júpiter perquè he sentit moltes històries sobre d'ell quan era petita. Bona entrada!

Unknown ha dit...

La mitologia romana certament s'assembla a la grega. Déus com Apol·lo no els canvia ni el nom. Però els déus que has triat si que canvien una mica, es tronen més "bèl·lics". Una entrada molt interessant!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts