28 de desembre del 2016

TÀRRACO, LA CIUTAT ROMANA PER EXCEL·LÈNCIA A CATALUNYA

Els romans van arribar a Tàrraco el 218 a.C. on hi van construir un campament militar. El que ningú s'esperava és que el cap de tres segles, allà on hi havia el campament, s'hi construiria una de les ciutats romanes més importants de principis de segle.

La magnífica ciutat de Tàrraco, imponent i important durant l'època d'esplendor romana
 PER QUÈ TÀRRACO VA SER TAN IMPORTANT I PRÒSPERA?

Tàrraco forma part de l'època d'esplendor de l'Hispània romana, i les restes que en queden a l'actual ciutat de Tarragona ho demostren. Era la capital de la província Tarraconensis, la província més gran d'Hispània i amb una gran riquesa i importància per l'imperi.

Mapa d'Hispània el segle I d.C. amb Tarraconensis com a província més destacable
Tenir el mar també va ser una gran ajuda perquè Tàrraco fos una ciutat tan influent en l'època romana, ja que des de la ciutat es podia controlar una gran quantitat de riqueses marines procedents del Mar Mediterrani. 

Moltes de les restes que encara es poden visitar i presenciar al centre històric de Tarragona mostren que la ciutat romana tenia tots els elements per considerar-la una gran localitat romana: muralles, un amfiteatre, un circ, un teatre, aqüeductes, termes, el fòrum...

Va ser la primera gran construcció dels romans en territori Tarragoní. Tot i que en un principi era una simple muralla de fusta, l'engrandiment i la importància tan ràpida que va agafar la ciutat va fer que es necessités més defensa i per tant una muralla de pedra. L'altura de la nova muralla era de sis metres i el gruix de quatre i mig. Més endavant, es van tornar a ampliar.
Actualment en queden tres torres, i va patir molta destrucció durant la Guerra Civil.

Restes de la muralla de Tàrraco i d'una de les seves torres
La seva construcció va fer que Tàrraco es considerés una ciutat de primer nivell, perquè tenia teatre, circ i amfiteatre. S'hi practicaven tres activitats: la lluita de gladiadors (muneres), la lluita o cacera de feres (venationes) i es jutjava als condemnats a mort. És el monument romà de l'actual Tarragona més visitat actualment.
Estat actual de l'imponent amfiteatre romà de Tàrraco
Era un dels monuments més grans de Tàrraco, i també un dels més importants. El circ va ser, sens dubte, l'espectacle de masses per excel·lència del món romà. S'hi disputaven curses de carros tirats normalment per dos o quatre cavalls. A les grades d'aquest edifici s'hi asseia les persones segons la seva jerarquia social, les persones riques tenien ja uns llocs reservats per ells.

Resta més important del circ de Tàrraco, situada gairebé al costat de l'amfiteatre

Ferran Gil
4t d'ESO

3 comentaris:

Mireia Recuero Solà ha dit...

Tots hem sentit a parlar de Tarragona com una de les ciutats romanes més importants però la majoria de nosaltres, almenys en el meu cas, no ens haviem parat a preguntar-nos perquè ho era. Com ens mostres clarament en el teu artícle, Tarragona era important per diversos factors des de factors socials a territorials.
És més, la Tarraco romana va ser construïda durant la Segona Guerra Púnica, durant la guerra contra Aníbal on els romans van arribar a la ciutat, coneguda com a Kese en aquell moment, per tal d'evitar que les tropes cartaginenses arribéssin a la capital de l'Imperi,a Roma. La primera població a Tarragona es va situar a la zona més alta amb la contrucció d'una fortificació malgrat que després de la guerra, aquesta fortificació es va abandonar i el campament es va començar a repoblar poc a poc fins que es va convertir en un campament militar cap a l'any 83 a.C.

Martina Vilar ha dit...

Aquest article m'ha cridat l'atenció no ho sabia que aquesta ciutat tingués tanta història dels romans. Només sabia que tenia un circ, un amfiteatre d'origen dels romans. Molt bona feina Ferran?

Alba Le Riera ha dit...

Tarragona va ser molt important a la seva època, destacant per la seva bona posició territorial, ja que sobresortia gràcies a la seva connexió amb el mar i gràcies a això es van poder millorar el comerç marítim.
Quina llàstima que per culpa de la guerra es perdés part de les restes, perqè si s'haugéssin conservat, probablement en sabriem molt més sobre el nostre passat.
Bona feina

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts