AUSA, L'ANTIGA CIUTAT ROMANA DE VIC

Els romans arriben a Osona per motius militars, la situació era la següent: Roma havia de conquerir Cartagena i el sud de la Península Ibèrica perquè els cartaginesos avançaven veloçment per territori africà. L'imperi romà, però, acaba conquerint Cartagena, i gràcies això, s'inicia un procés de romanització en tots els àmbits per tota la Península Ibèrica. A terres osonenques només hi vivien uns indígenes, els ausetans, però a partir del segle II, no s'escaparan de la influència romana, i en sorgirà un nou municipi, Ausa, on hi viuran funcionaris militars i civils amb un temple propi.


LES CARRETERES I COMUNICACIONS D'AUSA

A l'actual Plana de Vic, hi confluïen els eixos o vies de comunicació prepirinenques de l'interior pertanyents a la Via Augusta i que servien per a transportar tropes i controlar militarment tot l'espai geogràfic que tenien els romans al seu abast: les vies des de Barcino cap a la Cerdanya (que corresponen a la C-17 actual) i les que anaven des de Barcino cap a Olot i el Coll d'Ares, obertes pel preconsol Sergi Manli el segle II aC.

Les vies romanes a Catalunya

Construït entre els segles II i I dC, és la prova més destacable del pas dels romans a la capital d'Osona. No es va descobrir fins el 1882, quan es va demolir una part del Castell dels Montcada i es van observar les restes d'un possible temple romà al pati d'aquest castell medieval. Una de les característiques més interessants d'aquest temple és que està situat i construït en el punt més alt de Vic.
Durant molt de temps, gairebé cinc segles, va estar unit amb el Castell dels Montcada on es va utilitzar com a presó i graner.


Tenir un temple com aquest a Catalunya és un veritable tresor, ja que s'ha de tenir en compte que hi ha poques construccions religioses romanes tan ben conservades com aquestes en tota la Península Ibèrica.

Ferran Gil 
4t d'ESO

Comentaris

Moltes vegades passegem per tots aquests carrers de la nostre capital o passem amb cotxe per aquestes carreteres (ara innovades, molt més arreglades i adaptades pels cotxes) sense pensar tota la història que s'hi amaga a darrere, segurament estem molt acostumats a veure-ho o a passar-hi i ens hauríem de parar a saber més sobre les històries de tant temps enrera que amaguen recons d'aquí, de casa nostra.
El temple Romà de Vic està totalment dedicat a la Tríade Capitolina, que són: Júpiter, Juno i Minerva.
Martina Vilar ha dit…
El nostre poble té història, si tan de bo el poble parlés explicaria moltes històries sobre els romans.
Unknown ha dit…
Ja entenc perquè el Temple Romà és tant visitat, i és que té una gran història! No en tenia ni idea de que fós la presó d'un palau...
Bona entrada! Ara podem entendre perquè el temple romà de Vic és tant important. Segons els investigadors, va ser construït entre l'última dècada del segle I i inicis del segle II, en temps de l'imperi, tot i que la idea de construir-lo va ser durant la República .
El temple va estar poc temps complint la funció de culte cristià i era el lloc on dipositaven els exvots. Poc després, va passar a ser una fortalesa, més tard Guifré el Pelós el converteix en part dels Castell dels Montcada i posteriorment presó de la ciutat.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)