ELS ÀPATS ROMANS

Els romans realitzaven tres o quatre àpats al dia. Menjaven una mica de tot, excepte carn que menjaven els dies de festa. Normalment la carn era de llebre o de conill, també sabien fer embotits, conservar la carn, assecant-la i salant-la.

Durant el dia a primera hora esmorzaven i menjaven una mica de pa, ous, hortalisses, olives i vi o mel. 

El segon àpat era el dinar, un àpat senzill que ja no calia parar la taula i ni rentar-se les mans, el menjar era fred i ràpid. Un cop havien dinat feien la migdiada.

I l'últim àpat era el sopar, que era més especial. Abans de sopar la família s'havien de dutxar, un cop dutxats es reunien al voltant de la taula i feien la cerimònia i sopaven. El menjar se solia ser plats de verdures, cereals, ous, llegums, carn, peix i les postres: dolços i fruita.
La cena d'una família

Els productes bàsics que usaven els romans

A l'època dels romans usaven productes bàsics com nosaltres, com el pa, la mel, el vi, la sal i el "garum".

On, com i amb qui menjaven

Quan hi havia algú que se n'anava a casa d'una altra persona portava el seu propi esclau per fes els seus serveis.
Quan menjaven tenien una postura molt estranya perquè estaven estirats sobre el costat esquerre mentre la mà dreta era lliure per poder menjar. El menjador es deia triclinium perquè eren tres llits i al mig tenien una taula quadrada. Però amb el temps la tauleta es va anar fent rodona i els tres llits es van forma amb un llit de forma de mitja lluna. Les dones menjaven amb els seus marits, però els esclaus només podien menjar els dies de festa amb els seus amos.

Eines romanes utilitzades per menjar
  • Les culleres, en aquella època les utilitzaven molt.
  • Els esclaus tallaven el menjar en petits talls amb ganivet.
  • No hi havia forquilles.
  • Menjaven amb els dits.
Les culleres romanes
Aquí us deixo un power point:


Martina Vilar
4t ESO

Comentaris

Molt bona enrada! Fent referència al menjar dels romans, es diu que a l’imperi Romà el pa era menjar només de certes classes socials. L’any 30 aC. Roma comptava amb 300 forns dirigits per qualificats forners grecs. La professió s’heretava de pares a fills. A mesura que passaven els anys el pa anava cobrant cada vegada major jerarquia en la dieta diària dels romans, i en el relat de la sàtira del poeta llatí Juvenil aquest assegura que els romans només necessiten panem et circenses és a dir, pa i circ.
Sempre s'aprenen coses noves, se'm fa molt estrany que els romans mengessin amb aquesta posició tan diferent. El que també he trobat estrany és que en la seva època l'àpat més especial i en el que es menjava més era el sopar, ara es valoren més l'esmorzar (hi ha qui diu que és l'àpat més important del dia) i el dinar, ja que és l'àpat que és menja més.
He estat investigant una miqueta i he trobat que l'esmorzar o el primer àpat que feien l'anomenaven ientaculum. El dinar o el segon àpat prandum i finalment el dinar o el tercer àpat la cenae.
Anònim ha dit…
Una entrada molt productiva; m'ha semblat molt curiós que el sopar fos l'àpat per excel·lència, perquè normalment abans d'anar a dormir s'ha de menjar lleuger i no en excés com ho feien. És potser també una dieta massa rica en hidrats, podrien aprofitar per menjar més verdures i fruites més vegades al dia!
Unknown ha dit…
Trobo que ha de ser molt incòmode menjar estirat i d'aquesta manera... Molt bona entrada Martina, i he trobat molt divertides les culleres jajaja!!!
helena rovira ha dit…
Hi havia alguns productes concrets que eren més cars, amb el cas de la carn, només la podien comprar els més rics. En canvi, el peix era més barat i formava part de la dieta diària dels ciutadans.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)