6 de juny del 2016

LA DONA MÉS BONICA DE TOTA LA MITOLOGIA, PSIQUE

Psyche Opening the Door into Cupid's Garden, 1904, 

John William Waterhouse
Psique era la filla menor del rei d'Anatòlia. Tenia una bellesa superior la dels altres. Però, de tan bella que era, fins hi tot Afrodita, la deessa de la bellesa i l'amor, estava gelosa i enrabiada d'ella.

La cosa següent que va fer la deessa d'amor, va ser enviar el seu fill, Eros (conegut més com a Cupido), amb una fletxa màgica perquè fes que la filla d'Anatòlia s'enamorés del l'home més lleig del món. Però la fletxa no va arribar fins a Psique, perquè durant el viatge, Eros es va ferir a si mateix, i es va quedar enamoradíssim de Psique.

El pare de Psique estava molt preocupat per la seva filla, ja que no es volia comprometre amb ningú. El rei d'Anatòlia no tenia cap solució en aquest problema, i va anar a consultar l'Oracle de Delfos. Zeus li va ordenar que portés la seva filla a un turó de roques, on arribaria "algú" enviat pel déu. 


Cupid finding Psyche, Edward Burne Jones
Tot el que li havia dit es va acomplir. Psique, que  s'havia quedat adormida entre les roques del turó, després va ser traslladada a un palau on estava ben cuidada amb bons aliments, joies i vestits. Quan la noia bella dormia, va arribar el seu enamorat però el que li va comentar era que la tractaria com una reina, a canvi que Psique mai veuria el seu rostre.


Les germanes de Psiques estaven molt envejoses de la seva vida perfecte, i cada vegada que es veien, comentaven coses sobre el seu marit. Fent això, les seves germanes li van despertar moltes intrigues sobre el seu enamorat. La família tampoc no l'ajudava gaire, ja que deien que a la nit tingués una ganivet i un llum per matar-lo, fent creure que seria un monstre. I un dia, ella desperta, va esperar fins que el seu marit s'adormís i li va il·luminar la cara. Quan va veure qui era, Eros se'n va anar molt decebut deixant Psique sola. 

Psique descobrint Cupido, Giuseppe Maria Crespi
Psique, amb el temps, es va penedir del seu fet i va anar desesperada  al temple d'Afrodita, perquè aquella l'ajudés a recuperar el seu amor. La deessa, de la bellesa i l'amor, li va fer unes quatre proves,de les quals en va superar tres. La quarta tenia veure amb la temptació. Així doncs, Afrodita, li va dir que baixés al regne dels morts per obtenir la capsa de Persèfone. Quan ja tenia la capsa, Persèfone  li va dir  que no l'obris. Però, aquella que sentia molta curiositat, la va obrir i es va quedar adormida profundament. 


Quan Eros va veure tot el esforç fet i l'amor que li va demostrar la Psique, amb una fletxa la va despertat. Després li va demanar a Zeus que visquessin junts i feliços a l'Olimp. 

Mariia Myhal
1r Batx

3 comentaris:

Xavier Roura ha dit...

M'ha agradat molt, la mitologia descriu en gran part les passions humanes i en aquest cas és un text que serveix a tall de reflexió per a moltes persones.
Molt bona feina

Unknown ha dit...

M'agrada molt això de la mitologia i aquesta història en concret és molt bonica i romàntica. Molt bona entrada!

Anònim ha dit...

És un mite realment bonic i molt romàntic. L'amor hi és molt present i et d´na bones leccions. Felicitats per l'article!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts