1 de juny del 2016

EL CIRC ROMÀ

L'estructura del circ romà prové de l'hipòdrom grec. Al circ s'hi feien curses de carros (quadrigues), principalment. Per això l'edifici era allargat i amb els extrems corbats. 
Al mig de la pista (arena) hi havia la spina, que dividia els dos costats de la pista. Allà hi solia haver obeliscos, estàtues de déus i els comptadors, en forma d'ous o de dofins. Al voltant de l'arena hi havia la graderia (cauea), que s'aguantava amb arcs i voltes. Hi havia una tribuna (puluuinar) on hi seien els magistrats i la família imperial. Als extrems de la pista hi havien les cotxeres (carceres).

Parts d'un circ romà

El circ més gran va ser el circ Màxim de Roma, on hi cavien 250.000 espectadors asseguts. 

Circ màxim, Roma

A Tarragona (Tarraco) hi ha unes restes molt ben conservades, d'un antic circ romà. Aquest va ser construït durant el regnat de Domicià, a finals del segle I d.C. Es trobava limitat per la muralla i és de menor longitud que altres circs romans.

Circ romà de Tarragona

Les curses de quadrigues o carros, que es celebraven al circ duraven tot el dia, des del primer, fins l'últim raig de sol. Hi havia els carros de dos cavalls (bigae), i els de quatre (quadrigae). A cada equip (factio) li pertenyia un carro, els cavalls i les aurigues. El punt més díficil en una cursa era quan el carro girava vora de les metae, ja que era molt perillós i podia haver-hi accidents mortals. Els espectadors apostaven i, per tant, en aquestes curses s'hi movien molts diners.





Estel Iborra
4t ESO

5 comentaris:

Unknown ha dit...

Molt interessant, trobo que és increïble que aquella època ja construïssin circs, tot i que no eren ni molt menys el mateix que ara. Jo he visitat el de Tarragona i la veritat és que em va agradar molt.

Unknown ha dit...

És al·lucinant els canvis que hi han hagut respecte els circs d'abans i els d'ara. Molt bona entrada Estel! Ara em toca visitar les restes del circ romà de Tarragona que encara no he tingut l'oportunitat.

Unknown ha dit...

Ha sigut breu però molt interessant i ben explicat, les imatges ajuden entendre millor el circ i els videoclips també. No sabia que en les curses de carros podien haver-hi accidents mortals.
Bona entrada Estel!

Anònim ha dit...

M'ha deixat parat la quantitat d'espectadors que podien viure en directe els esdeveniments del circ romà: 250000 persones, això ni en camps de futbol en els partits més importants!

Martina Vilar ha dit...

La veritat és que els romans feien coses extraordinàries. Com ara ha dit en Ferran. Un article molt interessant.

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts