ATENA

Atena, representada amb casc i llança.
Atena és una deessa grega de la saviesa, de la intel·ligència, de l'art, de l'habilitat manual i de la justícia. Ella també es destaca per ser un deessa de la guerra i de les victòries militars i de la pau, i per això està representada amb casc i llança.


Va ser protectora d'herois i imbatible en la guerra, també patrona de diverses ciutat i fortaleses gregues, però sobre tot d'Atenes, on cada quatre anys li dedicaven les festes panatenees i tenia el seu santuari principal, el Partenó.




NAIXEMENT:

Segons el seu mite, el seu naixement no va ser una cosa molt comuna, més ben dit curiosa, quan la Metis estava embarassada, Urà i Gea van advertir a Zeus, que si tenia una filla, després tindria un fill més poderós que ell, que el destronaria. D’aquesta manera en Zeus es va empassar sencera a la seva dona embarassada, però tot i així la criatura seguia creixent en l’interior del cos d'en Zeus. Quan va arribar el moment de donar llum a la criatura, en Zeus patia un terrible mal de cap, era tant dolorós que li va ordenar que Hefest li obrís el cap d’un cop, de la ferida causada va néixer la Atena, ja adulta, armada i amb la decisió de ser verge.


Naixement d'Atena, Hefest obrint el cap de Zeus
GUERRA DE TROIA:

Atena està també relacionada amb el mite de la guerra de Troia. Tot va començar a les bodes de Peleu i Tetis, a la quals assistien molts déus. El conflicte es va començar quan la Eris la deessa de la discòrdia, llença la poma d'or amb les paraules: "Per la més bella". De seguida Hera, Atena i Afrodia; les tres deesses reclamen la poma com la seva. Com que les tres discutien de qui era la poma, en Zeus li va manar a Hermes que anés a buscar al jove príncep Paris, que seria ell qui decidiria qui guanyaria de les pretendentes. Les tres defensaven la seva causa de ser la mes bella i li prometien la seva protecció. Hera, li va prometre de entregar-li tot imperi d'Àsia. Atena li va prometre la victòria en totes les seves lluites. Afrodita li promet d'entregar l'amor de Hèlena. Tot i així la desició de Paris va ser que la deessa més bella era l'Afrodita . I aquest fet li va donar inici a la guerra de Troia que va durar deu anys.




Mariia Myhal
1r Batx

Comentaris

Unknown ha dit…
Mariia és una molt bona entrada. Sempre m'ha agradat aquest mite del principi de la guerra de Troia. No sabia que Atena també era deesa de la Guerra!
Unknown ha dit…
Atena és una de les deesses més importants per la cultura grega, i té una funció molt important en la guerra. En canvi, en la cultura romana, perd una mica la seva importància, i guanyen importància déus com Mart o Bel·lona, referits més a la part "sagnant" de la guerra. Bona entrada!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES