27 d’octubre del 2014

EL MITE DE CRONOS

Museu Nacional del Prado
El passat mes d’abril, durant el viatge de final de curs, els ex-alumnes de 4t d’ESO del Callís vam visitar el museu nacional del Prado. Allà vam veure diferents sales, la gran majoria de quadres eren retrats de l’aristocràcia però també hi havia quadres sobre temes mitològics. Vam veure el judici de Paris, les tres Gràcies, el jardí de l’amor i també Saturn devorant al seu fill, tots d’en Rubens. Del darrer també vam veure el mite pintat per Goya. A la pintura surt tal com indica el nom del quadre, Saturn o Cronos devorant a un dels seus fills i ara us explicaré a què es deu aquesta imatge.

Cronos o Saturn era el Tità més jove, fill de Gea i Urà. Urà odiava els seus fills i juntament amb Gea els va enviar al Tàrtar. Gea es volia venjar d’Urà i per fer-ho va convèncer al seu fill perquè castres amb una falç que ella havia fabricat. Quan va complir el desitjos de la seva mare, Cronos es va casar amb la seva germana, Rea. Cronos havia esdevingut el rei dels Titans al matar al seu pare i amb por que els seus fills fessin el mateix que ell va fer amb el seu pare, a mesura que naixien el se’ls menjava. 

El primer a ser menjat per Cronos va ser Hestia, després Deméter, Hera, Hades i per últim Posidó. Però quan Zeus, el sisè fill, estava a punt de néixer, Rea el va fer néixer de nit en silenci i el va confiar a la seva mare Gea. Rea, en lloc de lliurar Zeus a Cronos li va donar una pedra perquè se la menges. Un cop Zeus es va fer gran i va demanar ser el coper de Cronos, així li podia portar les copes amb beures i el podia fer vomitar tots els seus germans. Li va preparar una poderosa substància que li va fer vomitar a la pedra i als seus altres cinc fills. Zeus , després va conduir els seus germans a la guerra contra els Titans. Van vèncer als Titans amb l’ajuda dels Ciclops i deshabiten el Tàrtar. D'ara endavant, Zeus regnarà com el cap suprem dels déus.
Saturn devorant el seu fill, Goya
Saturn devorant al seu fill, Rubens
Míriam El Mouahdab Carbonell
1r Batx

6 comentaris:

Anònim ha dit...

És un mite molt maco. Ens el van explicar l'any passat a socials amb detalls diferents. Tal com l'has explicat tu també m'agrada molt.

Unknown ha dit...

es sap per què odiava als seus fills? l'explicació m'ha recordat al viatge de final de curs, en resum m'ha agradat molt

Míriam El Mouhadab Carbonell ha dit...

Ari, crec que odiava als seus fills perquè podia ser que li prenguessin el tro i per tant el poder

Unknown ha dit...

Un dels mites més emocionants que he llegit. Imatges representatives i impactants.

Anònim ha dit...

Quin mite més curiós. És molt gran la cobdícia que tenia Cronos pensant que els seus fills li podien prendre el poder. I les imatges de Cronos devorant els seus fills són impressionants i alhora esgarrifoses.

Aina ha dit...

Penso el mateix que la Judit, les imatges del final són esgarrifoses, m'ha agradat.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts