ELS SÀTIRS

Els sàtirs són unes criatures salvatges pròpies de les muntanyes i els boscos. Físicament són com els humans, però amb el cap i els braços molt peluts. Normalment són representats amb potes de cabra, però a vegades també els podem trobar amb potes de cavall. Tenen unes banyes petites de color negre i la seva pell i el seu pèl és de color marró fosc o marró rogenc. Normalment mesuren 3 metres d'alçada.

Dibuix d'un sàtir

Als sàtirs els encanta córrer i saltar pels camps, tocar el flabiol, caçar i perseguir a nimfes. També presenten un especial interès per la música i la dansa. Aquests éssers són coneguts per la seva afició al vi i a les borratxeres. 


Sàtir perseguint unes nimfes

ELS SÀTIRS SEGONS LA MITOLOGIA GREGA

La mitologia grega descriu el sàtir com a un ésser que encarna la força de la Natura. Segons les llegendes gregues, els sàtirs acompanyaven a Dionís, el Déu del vi i de la fertilitat agrícola. Dionís va descobrir el vi i el va voler donar a conèixer, així que va recórrer totes les viles acompanyat per sàtirs, centaures i algunes nimfes seduïdes per la música i el vi.


Un sàtir amb el Déu Dionís

ELS SÀTIRS SEGONS LA MITOLOGIA ROMANA

Segons la mitologia romana, el sàtir és considerat l'esperit del bosc i s'identifica amb el déu Pan, el déu dels pastors i els ramats.


Mosaic romà que representa el rostre del déu Pan

SÀTIRS I FAUNES
Als sàtirs no se'ls ha de confondre amb els faunes, unes criatures que tenen característiques semblants, però un caràcter diferent. Els faunes tenen el cos i la cara d'home, i les cames, la cua i les orelles de cérvol. No són hostils ni agressius i comparteixen la mateixa passió que els sàtirs pel flabiol. 

Dibuix d'un faune


Laura Canadell
4t ESO

Comentaris

Unknown ha dit…
M' ha semblat interessant la comparació que has fet amb els faunes perquè en un principi m'he pensat que eren el mateix.
Un estiu diferent ha dit…
Laura, em sembla molt interessant el teu post, està molt bé que hagis fet la comparació dels sàtirs amb les faunes, per evitar confusions, crec que potser hauria estat bé que posessis un link a les nimfes per saber més informació sobre aquestes.
Unknown ha dit…
Que interessant Laura, m'has fet entendre bé que eren aquestes criatures peludes!
Unknown ha dit…
Una entrada molt complerta, has descrit amb tota perfecció com eren els sàtirs i me'n puc fer una bona idea de com eren.
Unknown ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit…
Quina entrada més maca i bona ala vegada! no havia llegit mai sobre els sàtirs poder perquè ni tant sols sabia que es diguessin així. Enhorabona per l'entrada.
Genial. Mai m'havia interessat en aquests sers tant estranys i m'ha ajudat per saber-ne més d'ells.
Cecília ha dit…
Desconeixia completament l'existència d'un ésser així. M'ha sobtat que fossin diferents que els faunes, perquè hi ha una películ·la que en castellà es diu "El laberinto del fauno" i la traducció en angles l'anomena "The Pan's Labyrinth".

Tenint en compte això que has dit del Déu Pan, m'ha semblat que podria tenir alguna relació.

Molt interesant!
Mai m'hagués imaginat que aquest ésser fantàstic fos tan antic! Pot ser que aparèixi a Narnia?
Unknown ha dit…
Jo tampoc n'havia sentit a parlar mai, d'aquests éssers, però referent al que diu la Míriam em sembla que sí, que a la pel·lícula de les cròniques de Nàrnia hi havia un ésser semblant.
Hola Laura! M'ha agradat molt la teva entrada perquè l'he trobat molt entenedora i especificativa. Les comparacions entre els sàtirs i els faunes que has esmentat, m'han anat molt bé perquè em pensava que eren el mateix i, tot i així, he hagut de mirar detalladament varis cops les comparacions d'aquests dos éssers perquè els continuava trobant bastant iguals.

Felicitats per l'entrada i gràcies per resoldre aquest “dubte” que no sabia ni que el tenia!
Unknown ha dit…
Laura, és una entrada molt interessant. Trobo que els sàtirs i els faunes són uns éssers fantàstics i encarnen l'esperit de la natura totalment.
Anònim ha dit…
Ostres Laura! Jo pensava que els faunes i els sàtirs eren el mateix ésser mitològic. Trobo que tenen un cert encant.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)