28 de desembre del 2012

RIONI DEL TESTACCIO

El centre de Romà dividit en "Rionis"
 i destacat en color groc la "Rioni del Testacció".
Des de que Roma va ser capital d'Itàlia, l'any 1870, va expandir-se significativament fora de les antigues muralles, degut al creixement de la població. I es va anar dividint el centre de Roma en diferents regions o "rionis". Ja al 1874, hi havia gent vivint fora de la muralla aureliana, i ja hi havia 15 rionis, però van augmentar a 22 entrat el segle XX. 

Una d'aquestes regions, anomenada "Rioni del Testacció", és la protagonista d'aquesta entrada. Aquesta rioni, fou nombrada com la número XX i és troba al sud-oest del centre de Roma.

Cim del Mont Testacció
El nom de la Rioni del Testacció, ve d'un mont que es troba dins d'aquesta regió, el mont Testacció o Mons Testaceum, que vol dir "muntanya de rajoles"

Aquest mont va ser un gran abocador entre el s.I i el s.III d.C, allà s'apilaven totes les àmfores que arribaven al port plenes d'oli d'oliva. Els romans les buidaven i com que no era rentable tornar-les al seu lloc d'origen les trencaven, les portaven al mont Testacció i li posaven calç a sobre perquè no 
Mapa de l'Imperi Roma i
en vermell la província Bètica.
fes pudor. 

El turó, que té una forma triangular, és format per més de 26 milions d'àmfores trencades, la majoria provinents de la Bètica, una província romana que designava la zona sud de la península ibèrica.

Actualment, a les coves on a l'edat mitjana s'utilitzava per emmagatzemar vins per la seva temperatura, ara s'hi poden trobar restaurants i cases.

Ara us deixo un interessant documental que ens explica perquè no reutilitzaven les àmfores, també ensenya alguna cova construïda per emmagatzemar vi, i a més el reporter fa una volta pel turó. Us recoman-ho veure'l i podeu comentar el que us ha semblat. Només hi ha un petit problema, està en italià però es sobreentén.

        

Cristian Martinez
4t ESO

9 comentaris:

Unknown ha dit...

M'ha sorprès la quantitat d'àmfores que van necessitar els romans, per a transportar tot tipus de líquids. També m'ha sorprès força, la velocitat i la facilitat amb que s'expandien des del centre de la ciutat de roma.

Unknown ha dit...

Es molt curiós l'origen del nom del turo a més a més m'ha sorpres el numero de amfores que hi ha dipositades.

Unknown ha dit...

M'ha sorprès la quantitat d'àmfores que van necessitar els romans. T'has explicat molt bé i està molt ven redactat.

Unknown ha dit...

La informació és molt interessant i està molt ben explicada.
Mai hauria pensat que hi havia una muntanya que estava plena de restes d'àmfores romanes.
I encara menys que la majoria vinguessin del sud de la Península Ibèrica.

Unknown ha dit...

Bona entrada Cristian!

Sincerament no n'havia sentit a parlar gaire d'aquesta regió "Rioni del Testacció" i m'ha sorprès que a aquest mont s'aboqués totes les àmfores d'oli d'oliva. També és interessant el fet de que posessin a sobre calç perquè no fes pudor tot i que considero que d'una manera o altra igualment això afectava al medi ambient.

Respecte a les coves, m'he quedat parada com canvien els temps; abans les utilitzaven per emmagatzemar vins i ara s'han transformat en restaurants i cases i la gent pot hi pot residir!

El vídeo està bastant bé, llàstima que sigui en italià i això dificulti una mica.
Per altra banda, considero que les àmfores van ser un recipient molt útil ja que sense elles no s'hagués pogut emmagatzemar molts productes ni transportar gaire bé. Tot i que tinc un dubte, per què només va ser construït aquest turó per àmfores d'oli d'oliva i no d'altres productes? I pel que he entès aquestes no es reutilitzaven pel fet de que resultava més econòmic trencar-les i no tornar-les al seu lloc d'origen, és a dir, de Bètica?

Carla Espinosa ha dit...

Mai havia sentit cap cosa sobre aquesta regió i com bé diu l' Angi a mi també m'ha sorprès el canvi que han tingut les coves al igual que el fet de llençar les àmfores d'oli d'oliva ja que actualment no se'ns passaria pel cap tal bestiesa.

Una entrada molt interessant Cristian!

Laia Fernández ha dit...

No n'havia sentit mai a parlar sobre aquest lloc situat al sud de Roma. No se n'ha fet gaire publicitat sobre aquest lloc, ja que la majoria de gent no sabia ni tan sols la seva existència. Deu ser realment interessant anar a visitar-lo i veure les àmfores (tot i que estiguin trencades). bona entrada!

Adrià Sanchez ha dit...

Bona entrada Cristian com sempre m'ha semblat molt bona idea explicar una entrada com aquesta, no havia escoltat a parlar sobre aquesta regió amb un nom tan peculiar i estrany com aquest, i mai hagués dit que el nom d'aquesta regió estigues pensat per un mont d'aquella regió. Molt bona entrada Cristian! Gràcies per explicar més sobre aquest tema, m'ha servit per saber perquè se li anomena així a aquesta regió.

Alba Masnou ha dit...

Caram! No sabia gairebé res d'aquest home, i una vegada que vaig intentar buscar coses sobre ell vaig trobar tanta informació que em vaig acabar rendint... però va quedar gravat a la meva memòria com un dels "dolents de la història":
http://www.youtube.com/watch?v=JuAeguVy17M

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts