11 de desembre del 2012

CARTAGO, LA PORTA DEL MAR

CARTAGO, LA PORTA DEL MAR

Molts hem sentit a parlar de Cartago alguna o altre vegada, ja sigui per explicacions d'altres coses que inclouen la ciutat, per pel·lícules, com ara: Cartago en llamas, que ens mostra com Roma conquereix Cartago.

Portada del llibre Cartago en llamas
Bé doncs...

Cartago era una colònia de l'imperi Fenici, fundada l'any 813 aC per Dido. La ciutat es va anar estenent gràcies a la compra de territoris als nadius. Segons la llegenda, degut a la ràpida creixença de la ciutat, es va provocar l'atac d'Hiarbes, rei dels númides, va oferir a Dido que es casés amb ell o la guerra. Dido, que era fidel el seu espòs, es va suïcidar.

Ruïnes de Cartago
Cartago va ser arrasada pels romans el 146 aC. Degut a aquest fet no es coneixen vestigis de la ciutat, però si que en resta l'estructura del port, un santuari anomenat, santuari de Salambó, i un conjunt de necròpolis (cementiri o lloc de soterrament).

Santuari de Salambó
Aquest cementiri s'anomena de diverses formes. La part més antiga, dels segles VII-VI aC, correspon a les zones de Dermech i Douimes. Després segueix Ancona, del segle V aC, Ard el Kheraib i Dar el Morali, del segle IV aC. L'època final es troba representada a les zones de Santa Mònica i l'Odèon. 

Actual poble d'Ancona, Itàlia

Mapa del domini de Cartago i l'imperi romà a la vegada

Segons la llegenda:

Cartago va ser fundada l'any 853 aC per Dido, germana de Pigmalió, rei de Tir. Pigmalió va obligar Dido a que li digués on eren totes aquestes riqueses. Dido va enganyar a Pigmalió indicant-li un lloc fals. El germà, primer va assassinar a Siqueu, espòs de Dido, i després va anar a buscar fortuna. Mentre, Dido desenterrava i fugia amb el tresor. 

Va arribar fins la regió de Livi. Allà, va demanar terres per fundar una ciutat al rei local. Aquest només li va donar el terreny ocupat per una pell de brau. Dido va tallar la pell en tires molt fines i d'aquesta manera va delimitar una gran extensió. Va fer construïr una fortalesa anomenada Birsa, que més tard es va convertir en la ciutat de Cartago. 

Enees i Dido
Aquí us deixo un documental sobre Cartago, l'anomenada porta del mar. És una mica llarg, però crec que està molt ben explicat. A més a més hi ha tot de dibuixos virtuals que fan que entenguis molt bé el que s'explica. 




Mireia Linares
4t ESO

10 comentaris:

Manar ha dit...

em sembla molt interessant la seva história he de dir que ja la sabia ja que com pots veure al blog jo he fet el treball de Dido i Enees i mentres buscava informació de la princesa he hagut llegit aixó.

Bona entrada!

Llúcia Gómez ha dit...

Molt bona entrada, molt interessant Mireia!

La veritat es que sobre aquesta ciutat jo no en sabia gaire més que el que hem estudiat a classe sobre Dido i Enees, ja que quan la vaig visitar vaig tenir la mala sort de que ningú hem pogués explicar la seva història!

La veritat és que és una pena que en el 146 a.C hagués estat arrasada per els romans, ja que per culpa d'això, ara no en tenim gaire cosa...

Les runes de Cartago són molt interessants, ja que no només és una ciutat que va ser controlada per els Fenicis i els Romans, sinó que si no he sentit malament, també cap a l'any 600 va ser controlada per l'Imperi Bizantí.

Unes runes molt interessants... Els vídeos molt llargs però tot i així molt interessants i ben explicats! Bona feina!

Cristian Martinez ha dit...

Esta molt bé, és increïble els canvis que van succeir a Cartago, fins i tot era la capital d'un imperi més gran que el roma a l'època de la imatge.

El vídeo que has agafat està molt bé, ensenya la ciutat de Cartago romana reconstruïda, jo he pogut veure que tenien un port molt gran, com diu el vídeo el port va tindre molta importància al desenvolupament econòmic de la ciutat. La seva situació en el centre del mediterrani va ser un punt estratègic molt important.

Bona Entrada!

Unknown ha dit...

Molt interessant mireia! com bé diu el cristian és increïble tots els canvis que hi han hagut a Cartago. Les imatges complementen molt el text.

Carla Espinosa ha dit...

Molt bona entrada Mireia!

Em sembla molt interessant les runes que hi han allà, encara que com diu la Llúcia és una pena que ara no es conservin pel fet de que la ciutat va ser arrasada, segurament tindríem moltes més runes que ens ajudarien a fer-nos una idea més clara del lloc.

Paula Campelo ha dit...

Molt bona entrada Mireia!

Havia sentit a parlar sobre Cartago, sobretot quan vam estar estudiant en el tema anterior a Dido i Enees, ja que la ciutat de Cartago apareixia en les seves vides. La veritat és que és un pena que una ciutat tan important com Cartago fos arrasada pels romans.

Sobre el vídeo puc dir que m'ha semblat molt interessant, tot i que no l'he vist tot sencer degut a la seva gran extensió. Crec que explica molt bé els conceptes.

Maria Rodriguez ha dit...

Una entrada molt interessant! La veritat és que no coneixia gaire aquesta història, excepte el que ens han ensenyat a classe. Les imatges i tot el que expliques és molt interessant i ajuda a entendre la història millor, encara que els videos són massa llargs i no els he pogut acabar de veure.

Bona entrada!

Laia Fernández ha dit...

Em sonava molt el nom pel fet d'haver-ho comentat a classe, però mai n'havia escoltat a parlar tan profundament. Veient les fotografies es pot apreciar que les restes estan molt ben conservades, és interessant. bona entrada!

Unknown ha dit...

Hola Mireia,
La veritat és que és interessant saber més profundament sobre aquesta colònia, Cartago, ja que com ben han dit alguns companys, poc sabíem, només el que hem explicat a classe.
Com ja ha dit la Llúcia quina llàstima que actualment no quedin vestigis de la ciutat pel fet de que els romans l'arrasessin el 146 aC...
Em quedo una mica desconcertada amb la llegenda de la fundació de Cartago. Pel que veig en la majoria de les victòries es fan trampes, en aquest cas, Dido guanya al seu germà ja que l'indica un lloc fals. I a causa d'això després aquest assassina al seu marit... En fi, sempre són venjances entre ells.
Per altra banda, els vídeos que comparteixes, com ja han dit són massa llargs, però complets. I considero, com el Cristian, que gràcies al port que tenia això augmentava molt l'economia de la ciutat, però és que, Cartago abans de la primera guerra púnica dominava bastant territori, i això gràcies al lloc estratègic que tenia.

Bona entrada Mireia:)!

Martina Maldonado ha dit...

Com has dit, jo només havia sentit parlar de Cartago en explicacions on no se li dona molta importància a la seva història.

Crec que és una ciutat que ha fet uns canvis increïbles, però que ara no podem gaudir de gaire runes o prestigis com les que podem obtenir d'altres civilitzacions degut al gran arrasament que per desgracia van fer els romans.

M'ha semblat una entrada molt interessant; mai m'havia parat a pensar en la història de Cartago, sinó que solament la veia com una ciutat més de l'imperi romà.

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts