29 de novembre del 2012

CRONOLOGIA DELS ROMANS

Al llarg d'aquesta entrada us explicaré una mica la cronologia dels romans però molt o fins i tot massa per sobre, les coses bàsiques que s'haurien de saber:

aC:

-753: La llegenda romana diu que Roma va ser fundada per Ròmul. Els primers romans eren pastors i vivien en una regió anomenada Latium.
-509: Els romans estaven farts de Tarquini, un rei molt cruel. Per això el treuen  i governen ells mateixos (passa a ser la República).
-264: Succeix la primera de les guerres Púniques contra el gran enemic, Cartago (nord d'Àfrica). Resultat: Roma 1. Cartago 0.
-218: Hannibal de Cartago ataca Roma amb l'ajuda dels elefants. No pot capturar Roma, però arrasen tot el voltant d'Itàlia aterrint a la gent.
-202: Escipió es fa càrrec de l'exèrcit romà i bat a Hanníbal  Roma 2- Cartago 0. Els pagesos romans es van apoderant de terres cada vegada més fins que tenen tota Itàlia.
-146:  Hi ha una tercera guerra per netejar Cartago per sempre. Als romans els comença a agradar la idea de conquerir pobles! I comencen a conquerir la resta del món.
-130: Per ara els romans ja han conquistat Grècia i la major part d'Hispània.
-100: Julius Cèsar ha nascut.
-59: Juli Cèsar es converteix en cònsol per primera vegada.
-55: Juli Cèsar envaeix Gran Bretanya per primera vegada pel fet que (segons ell) a: Els belgues del sud de Gran Bretanya estan ajudant els gals del nord de França a rebel·lar-se contra els romans, i b = Hi ha una gran quantitat d'estany, coure i plom  trobat a Gran Bretanya.
-44: Juli Cèsar és elegit dictador de per vida; després és assassinat.
Juli Cèsar
dC:

-43: Claudi dóna ordres per a la invasió de Gran Bretanya.
-60: Una tribu, els Iceni, es rebel·la. La reina Boudicca els porta en massacres dels romans. El general romà Pauli la venç i ella mateixa s'enverina.
-80: Juli Agrícola completa la invasió (a excepció dels pictes a Escòcia).
-84: Agrícola supera els pictes als monts Graupius a Escòcia.
-122: Adrià inicia la construcció d'un mur al nord d'Anglaterra per mantenir allunyats els pictos.
-235-285: Cinquanta anys de període amb més de 20 emperadors romans, sobretot perquè segueixen assassinats.
-313: L'emperaror Constantí permet el culte cristià.
-380: El cristianisme es converteix en religió oficial de Roma.
-401: Les tropes romanes són retirades del Regne Unit per defensar Roma.
-410: les tribus bàrbares procedents d'Alemanya comencen els atacs contra l'imperi i la pròpia Roma.
-476: L'últim emperador romà de l'Imperi d'Occident es veu obligat a retirar-se.
-1453: L'imperi de l'est es cau pels turcs. Fi de l'Imperi Romà.

Què penseu sobre la història de Roma? Quin succés us sorprèn més?
Aquí us comparteixo un vídeo on s'explica una mica més:


Angi Johana Chang
4t ESO

12 comentaris:

Montse ha dit...

Gràcies, Angi, un repàs cronològic dels fets rellevants de la història de l'imperi romà mai va malament per ajudar a situar-nos i recordar alguns fets i algunes dates clau.

Llúcia Gómez ha dit...

Molt bona entrada, ajuda molt a aclarir les idees i tota la informació que tenim sobre els romans, que com diu la Montse, mai va malament!

Molta d'aquesta informació ja la sabem, però aixi organitzada queda molt més clara. També és veritat que l'has fet molt per sobre, però tot hi així hi ha molta informació, es que els romans van estar tant de temps i van passar tantes coses.. que es del tot impossible poder-ho posar tot en una entrada!
Bona entrada angi, felicitats

Maria Guallar ha dit...

Molt bona entrada, Angi, l'informació és esquemàtica però molt clara, així no es fa pesada de llegir i m'ha cridat l'atenció el fet de que Juli Cèsar fos considerat dictador i assassinat, no ho havia sentit mai.

Cristian Martinez ha dit...

Bona Entrada, Angi, ben resumit amb els fets més rellevants. Així queda tot ordenat i sabem que va passar abans i que després. Segueix aixi!

Cristian Martinez ha dit...

Bona Entrada, Angi, ben resumit amb els fets més rellevants. Així queda tot ordenat i sabem que va passar abans i que després. Segueix aixi!

Carla Espinosa ha dit...

Molt bona entrada Angi!
Com bé diu la Montse, mai bé malament repassar les dates més importants de l'antic Imperi romà.
Ho has explicat d'una manera molt fàcil d'entendre i que es llegeix bastant ràpid.

Martina Maldonado ha dit...

Angi! M'ha agradat bastant la teva entrada perquè tal i com diu la Montse en una història tan llarga com la de Roma és de molta ajuda una cronologia per situar-nos millor! Està clar que aquesta no és tota la història romana, però crec que has escollit molt bé els moments que ens has exposat.
Per altra part, responent a la teva pregunta, el succés que més m'ha sorprès és que hi hagi hagut tres guerres contra Cartago!
Molt bona entrada Angi!!

Adrià Sanchez ha dit...

Molt bona entrada Angi, m'ha agradat molt el tema que has escollit, un tema diferent i unic. Jo pens-ho que la cronologia és una forma de situr-se en el temps i l'espai però crec que també es inportant pels fets ocorreguts. Bona idea de posar els fets cronologics més importants per tal de aprofundir en la història de Roma. Molt bona entrada Angi, moltes felicitats.

Sandra García ha dit...

Molt bona entrada, i molt original, penso que ha sigut una gran idea i ajuda per situar-nos a tot una mica, i acabar de saber quins fets van passar a l'antiga romà i quan.
Com diuen els meus companys, està explica't d'una manera en la qual es fàcil d'entendre.

Felicitats Angi, sempre tant treballadora!

Unknown ha dit...

Molt bona entrada i molt ben feta! Crec que ha estat una molt bona idea fer una entrada sobre aquest tema ja que ens ajuda a situar-nos molt millor en l'època de l'imperi romà.

Brian V. ha dit...

molt bona entrada aixi ens ajudes a situar els fets en l'historia de roma. segur que has tingut molta feina ordenant-lo tot.

Laia Fernández ha dit...

De totes aquestes dates donades, ens sonen més aquells fets més importants que hem estudiat més profundament posteriorment. Tot i així, m'ha agradat fer un repàs de la història. bona entrada!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts