SALUT I METGES

Sempre que parlem d'història clàssica, pensem en monuments, temples per exemple, déus, mites i alguna que altre guerra. Bé, també parlem d'alguna epidèmia...

Però... i tot allò que fa que sigui possible que parlem de totes aquestes coses? És a dir, la vida personal de la gent de l'època. 
Parlem de com anàvem vestits i quines armes tenien, però no de la seva salut i la seva alimentació.
Bé doncs, jo us en parlaré una mica.

Logo de la salut, amb la serp enrotllada
 Esculapi, déu de la medicina

Per començar, la salut pels romans era un aspecte molt important. Fixant-nos per exemple en la forma en que deien adéu, que era vale

Això significava literalment "que estiguessis bé de salut". Un altre cas que ens demostra la importància que tenia la salut, és la forma en què començaven les cartes. Deien: Si vales, bene est, ego valeo, és a dir: "si la teva salut és bona, n'estic content, la meva ho és." 
La paraula "salut" prové de la deessa Salus, protectora de la salut pública. 

L'Esculapi d'Empúries, la millor escultura
grega trobada al nostre país
L'any 293 aC, a Roma hi va haver una epidèmia. Esculapi, déu de la medicina, va acudir a Roma transformat en serp. Just en aquest moment va sorgir la paraula "metge", ja que l'oficial de les unitats era el medicus. Al principi, els metges de l'exèrcit creien en rituals i curacions divines, però ben aviat van poder estudiar a l'escola de medicina militar per tenir una formació base de coneixements diversos. 

Poc a poc van anar avançant, sobre tot en l'àmbit de la cirurgia, ja que les ferides en els soldats eren molt freqüents. 
En llatí "ferida" es diu: Vulnera. Avui dia utilitzem derivats d'aquest mot llatí, com ara: vulnerable, vulnerar...

Galeo curant un soldat ferit de guerra

Els hospitals també van aparèixer, però només hi anaven soldats ferits de guerra. La paraula "hospital", deriva del mot hospes que significa, "hoste". Els hospitals també donaven allotjament als pobres, vianants i pelegrins. 





Gràcies a la importància que els romans i grecs li donaven a la medicina, ara tenim les vacunes, que van ser descobertes durant l'epidèmia de la verola a Europa (1796), entre moltes altres coses.

... I ara, aquests polítics, fent desgràcies en l'àmbit de la salut. 
                                                                                                                     Per acabar: SALUS!! 

Mireia Linares
4t ESO

Comentaris

Laia Fernández ha dit…
Estic totalment d'acord amb tu quan esmentes que no s'acostuma a parlar de la salut dels romans, és un tema molt secundari. Em sembla molt interessant el fet de que la medicina en sí, sortís dels romans. bona entrada!
María Jiménez ha dit…
Mireia! Molt bona entrada, de veritat! Tens tota la raó al dir que quan recordem Roma, no solem esmentar les medicines, tot i tenint en compte que avui en dia, moltes enfermetats son curades gràcies als romans. Bona entrada Mireia!!
Paula Gumà ha dit…
M'agrada molt la teva entrada Mireia! És molt bona i completa, tens raó al dir que quan es pensa en l'història clàssica, normalment nomes ens venen a la ment monuments o fets històrics, quan la veritat és que la seva salut era igual d'important, que tots els altres factors. Jo per exemple no hi havia pensat mai, vull dir.. mai li havia donat importància a la salut dels antics romans... i al llegir la teva entrada me'n adono que realment és molt important.
Unknown ha dit…
Molt bona entrada Mireia!
Com altres companys, mai li havia donat la suficient importància a la medicina d'aquella època, i la veritat es que ho és molt. Molt bon tema per debatar-hi, la veritat és que és obvi que la salut és el més important. Com ben diu la Maria J. els romans ens han aportat moltes coses mèdiques, com seria ara poder cuidar algunes malalties...
Per altre banda, no en tenia ni idea de que quan t'acomiadaves d'una persona deies "vale".
Unknown ha dit…
com han dit sempre ens centrem en les guerres, monuments,.. i més aviat en la història, que no pas en la salut de les persones.
m'ha sorprès el fet de que abans en els hospitals acollien al pobres, vianants,.. cosa que avui en dia ja no es fa.
Entrada molt interessant!
Unknown ha dit…
Molt bona entrada Mireia!
Estic d'acord amb tu quan dius que la gent no es fixa en la salut de les persones sinó que només es centra en el que li interessa.
M'ha sorprés molt que els hospitals romans acollissin la gent pobre i amb menys recursos que els altres i els tractessin igual.
Una entrada molt interessant!
Sandra García ha dit…
Tens tota la raò Mireia.

Estaría bé que actualment hi donessim la meteixa importància que abans a la salut, i també per la dels demés ja que ara ho tenim un poc abandonat..
Penso que el mètode dels hospital era millor que el de ara, ja que abans acollien abans als pobres, i no tenien preferències.

Bona entrada!
Llúcia Gómez ha dit…
Amb lo important que és la salut.. i no acostumem a parlar-ne mai! No m'hagués imaginat que les nostres paraules sobre la salut vinguessin del llatí, com vulnerable, hospital, etc. Si et pares a pensar, gràcies a ells ara tenim molts dels coneixements de medicina, no perquè ens els donessin ells, sinó perquè ells ens van donar la base. Molt interessant Mireia.
Paula Campelo ha dit…
Una gran entrada Mireia!

Com han dit altres companys, mai li donem la suficient importància a la medicina, tot i que és una de les coses més importants que hauríem de saber. Normalment, quan parlem sobre els romans, ens venen a la ment coses com les batalles, com vestien, les guerres de gladiadors, etc. Però mai ens parem a pensar en la medicina i les grans aportacions que van fer en aquella època.

No tenia ni idea que quan es deien adéu, en comptes de dir adéu es diuen "vale" ni de que quan començaven a escriure una carta, primerament es desitjaven salut.
Carla Espinosa ha dit…
Com bé dius, la gent mai es para pensar en la salut i la medicina d'aquella època, encara que sigui la cosa més important que hi ha hagut en totes les èpoques.
Sincerament el que més estrany m'ha semblat es que s'acomiadessin amb un "vale", ja que ara ho trobem molt estrany.

Una entrada molt interessant Mireia.
Yasmina Ketami ha dit…
La veritat és que el tema de la salut Romana es parla poc la veritat. Tenim l'idea de que llavors la sanitat era horrible i que tothom moría de infeccions per curacións dolentes, però pensem que descobrir la sanitat i que evolucioni fins a arribar a nosaltres té una base molt sòl.lida en el nostre passat Romà. La veritat es que el signe de la serp en les farmacies és un "logo" molt conegut i mai havia buscar en què es basava, actualment casi totes les farmàcies utilitzen aquest dibuix.
Molt bona entrada!
Martina Maldonado ha dit…
Molt bona la teva entrada Mireia! Trobo interessat que hagis optat per explicar-nos sobre la salut que hi havia en aquella època, ja que sempre que parlem dels romans ens referim a la vestimenta, dites o sobretot en la seva arqueologia.
Per altra part estic molt d'acord en el que dius, ha sigut un gran, a més a més d'important, desenvolupament per part de la medicina per tal de que ara les coses estiguin com estan. Em sembla molt oportuna la reflexió que has fet!
I per acabar... Salus Mireia!!
Adrià Sanchez ha dit…
Molt bona entrada Mireia, cada vegada em sorprenen més les teves entrades, perquè tractes temes diferents. Crec que tot està molt ben organitzat, penso que és un bon tema per tracatar i que t'ho l'has sapigut explicar molt bé. Et felicito per la teva entrada perquè ha estat una de les entrades que més interessant he trobat. M'ha agradat molt que donesis la teva opinió, perquè estic molt d'acord. Molt bona entrada Mireia.
Unknown ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Manar ha dit…
Crec que tant per ells com per nosaltres el més important que hi ha és tenir una molt bona salut. estic daccord amb tu en lo referent als polítics. sempre m'imagino un món sense medicina crec que seria molt dificil ja que amb laminima ferideta hem d'anar al metge...

Molt bona entrada està molt bé expicada!!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)