LES LLENGÜES ROMÀNIQUES

Les llengües romàniques, també anomenades llengües neollatines, provenen del llatí vulgar. Hi ha una ciència que estudia les llengües romàniques, és la ciència romanística. Aquestes llengües es parlen en un territori, antigament anomenat, Romània, és a dir, el que ara és conegut per el sud d'Europa.

Mapa de les llengües romànqies d'Europa

Mapa de les llengües romàniques al món
Els primers textos escrits en alguna llengua romànica, que encara es conserven, daten de finals del segle VIII principis del segle IX. Aquests són:
  • L'Endevinalla veronesa: aquest text va ser trobat a la Biblioteca Capitual de Verona al 1924. Es quasi segur que el còdex procedeix de Tarragona. Actualment es troba a Pisa (Itàlia). S'ha deduït que l'autor va ser un amanuense veronès. 
Fragment de l'escrit, l'Endevinalla de veronesa
  • Els Juraments d'Estrasburg: és un text d'origen francès; de fet es diu que és el text que marca el naixement de la llengua francesa. 
Fragment del text, els Juraments d'Estrasburg
  • Cartularis de Valpuesta: Són una serie de documents, que a la vegada són còpia de altres documents. Un fet curiós: al 2010 la RAE va considerar els Cartularis de Valpuesta com els primers documents en que hi apareixien algunes paraules en castellà. 

És important mencionar Les Homilies d'Organyà, ja que són els documents literaris  més antics que tenim escrits en català. Joaquim Miret i Sans els va descobrir l'any 1904. Els experts diuen que van ser escrits entre finals del segle XII i principis del segle XIII. Actualment el text es troba a la Biblioteca de Catalunya. 



                        Museu de les Homilies d'Organyà



Aquí us deixo un vídeo on explica molt clarament les llengües que es parlen a Espanya, totes provinents del llatí:


I aquí un gràfic on es mostra el percentatge de llengües romàniques parlades en comparació al total de parladors de llengües romàniques:



Aquest gràfic ens mostra els parlants de cada una de les llengües romàniques següents: 


 - Castellà: 43%. És la llengua més parlada d'entre totes les llengües romàniques. 

-  Portuguès: 26%. És la segona llengua més parlada

-  Francès, Italià, Romanès: No són les llengües més parlades però tenen rellevància entre el català i altres llengües.
  
- Català: És la llengua menys parlada de totes les romàniques

El fet de que una llengua sigui més parlada que una altra, depèn, a part de la població, del territori o territoris  en que es parli la llengua. Per exemple, el castellà, en aquest cas la llengua romànica més parlada, es parla principalment a Espanya, però també es parla a gran part de sud-Amèrica. 


Mireia Linares
4t ESO

Comentaris

Yasmina Ketami ha dit…
Si ens fixem la majoría de les llengües europees s'assemblen, tenen en comú molt..
Es fascinant trobar textos antics, siguin del tipos que siguin, tant poeemes com fabules etc.
Desocbrir el passat sempre es sorprenent...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Unknown ha dit…
Quina entrada més completa Mireia.

No en tenia ni idea de que "Cartularis de Valpuesta" hagués estat un dels primers documents on van aparéixer paraules en castellà!

Per altre banda, no m'ha sorprés gens ni mica, que el castellà de totes les llengües romàniques, sigui la més parlada ja que és la més coneguda mundialment.
Unknown ha dit…
Bona entrada! El que més m'ha agradat és el gràfic ja que podem observar el percentatge dels parlants de cada llengua. El que m'ha decepcionat ha sigut que el portuguès es parla més que el català. :(
Brian V. ha dit…
no en tenia ni idea de que el castella fos una llengua tant predominant, la entrada es molt bona i bastant completa.
Llúcia Gómez ha dit…
Bona entrada Mireia!
Molt interessant el tema del que parles, i tots aquests textos trobats... Què interessant són sempre les coses del passat! Tot i que el vídeo no m'ha acabat de agradar..

Tot i així, felicitats!
Irene Sánchez ha dit…
Molt interesant Mireia! Ara que estem estudiant les llengues i entre elles la romànica, aquesta entrada ens ve molt be. El video és bastant complet... Felicitats!
Maria Guallar ha dit…
Molt bona entrada i molt completa! Realment dona a entendre tots els detalls, i els gràfics i les imatges són molt complets.
M'ha sorprès el primer document en el que es trobava el castellà i el fet de que no n'hagués sentit a parlar mai en tota la meva vida.
Paula Gumà ha dit…
Molt bona entrada Mireia!
Trobo molt interessat el vídeo on s'explica la varietat de llengües romàniques que es parlen a Espanya. Dona unes informacions molt curioses i detallades sobre aquestes llengües. La veritat es que igual que la Angi no m'ha sorprès molt que el castellà sigui una llengua tant parlada ja que com ha dit és molt coneguda mundialment.
Adrià Sanchez ha dit…
Molt bona l'entrada, m'agrada perquè les fotografies estan molt ben escollides, el que més m'ha cridat l'atenció ha estat el primer document de la llengua castellana.

Felicitats per la teva entrada.
Eulàlia Tarragó ha dit…
Has interpretat molt bé les llengües que es parlaven en aquella època (les llengües romàniques).
El gràfic m'ha ajudat a veure més clar el percentatge dels seus parlants.
He trobat molt curiós els dos escrits que has trobat i sobretot el segon (Els Juraments d'Estrasburg) ja que dius que es el naixement de la llengua francesa.

Bona entrada Mireia!
Unknown ha dit…
Hola Mireia! Trobo molt interessant la teva entrada, ja que podem observar la importància de cada llengua. No en tenia ni idea d'aquests documents que havien sigut descoberts, trobo també que el vídeo esta molt interessant.
Felicitats!
Carla Espinosa ha dit…
Molt bona entrada Mireia!
Esta molt completa i és molt interessant, i ara encara més ja que estem parlant d'aquest tema durant les classes i ens serveix molt com ajuda.
El vídeo està bastant bé, i la fotografia del document m'ha semblat molt interessant!
Paula Campelo ha dit…
Moltes felicitats pel teu gran treball Mireia, és una entrada que està molt completa i en la qual la informació està molt ben escollida.

M'ha semblat molt bona idea que l'hagis fet sobre aquesta temàtica, tenint en compte que és la que avui en dia estem estudiant durant les classes i ens pot servir com a suport per a entendre una mica millor sobre què estem parlant.

EL gràfic és un element molt acertat, ja que gràcies a aquest ho podem interpretar molt millor!
Martina Maldonado ha dit…
Ja em suposava que el castellà era la llengua romànica més parlada en aquells temps ja que el territori en el qual es parlava era molt gran, però mai m'hagués pensat que gairebé arribava a la meitat amb el 43%.
Et felicito per aquesta entrada ja que està bastant completa amb els vídeos i les imatges!!
Laia Fernández ha dit…
El nostre dia a dia es basa principalment en paraules que van esdevenir d'una llengua antiga. Fins i tot, dins la nostra societat encara utilitzem paraules llatines, per referir-nos a expressions concretes. bona entrada!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)