ESTRUCTURA DE LA DEMOCRÀCIA ATENENCA

A la Guerra del Peloponès, Atenes lluitava contra Esparta amb la fi d'expandir les seves terres. És per aquesta raó que els nobles, que fins al moment eren els que lluitaven per les seves terres, van demanar ajuda al poble, a canvi de veu i vot. Aquestes primeres reformes que es van fer a Atenes van anar desenvolupant-se, fins que al segle V es va esdevenir una democràcia directa, és a dir que tos tenien el mateix poder i que per prendre una decisió s'havia d'establir una reunió.

Tot i així, aquesta democràcia no era tal i com la coneixem ara. Els que tenien dret a votar solament eren homes adults que fossin ciutadans i que haguessin acabat l'entrenament militar. Això excloïa a les dones, esclaus, nens, metecs i aquells que no hagin pagat totes les seves deutes. 

L'estructura de la democràcia atenenca es pot representar de la següent forma: 
Distribució de la població d'Atenes per grups socials

A la punta de la piràmide podem veure que es troba la "Demos", és a dir el poble, seguit dels seus familiars. Un esglaó més cap a baix trobem als considerats "no ciutadans", que són dividits en dos grups: els estrangers o "Metecs", i els esclaus, que conformaven la part més nombrosa de la població. 

Finalment a continuació us deixo un vídeo que ens permet entendre una mica més sobre el concepte de democràcia. A més a més ens amplia informació sobre com es va desenvolupar aquesta forma d'organització a Atenes. 



Martina Maldonado 
4t ESO

Comentaris

Cristina H ha dit…
Avui dia, donada la situació de crisi generalitzada, comencen a sorgir veus que es replantegen el nostre model de democràcia. En alguns països, com Suïssa, els ciutadans poden participar de manera més activa a la vida política del seu país. Participen sovint en consultes i referèndums i els resultats són vinculants. Un retorn a la democràcia directa de l'antiga Grècia. Què en penseu?
Yasmina Ketami ha dit…
Home, la demòcracia d'ara "diguessim" que es diferent que l'ha d'abans. Ara hi ha un sufragi universal excepte els menors d'edat. Abans les dones no podien votar etc.. les coses eren diferents.
La entrada es bastant interesant.
Unknown ha dit…
Sort que les coses han canviat des d'aquells temps!

Però no entenc del tot el concepte de democràcia directa, és a dir, per una banda tothom tenia el mateix poder i es feien reunions per prendre decisions, però per altre la majoria de la població no podia votar? Quanta injustícia no?!!

Per cert, Martina quin vídeo més complet, aporta moltíssima informació interessant i està ben explicada. M'ha agradat molt.
Sandra García ha dit…
Com ha comentat l'Angi, quina injustícia això de que la majoria de la població tenia vot, ja que cap dóna hi podia votar només per ser del sexe contrari.. sort que les coses no segueixen sent així.

Martina molt bona entrada, una informació molt completa, molt interessant el video.
Maria Guallar ha dit…
Jo crec que en comptes de tornar a la democràcia grega podriem aplicar alguns dels seus mètodes a l nostra democràcia actual per millorar-la, tal com estan fent a Suïsa. El poble hauria de poder involucrar-si més i poder fer referèndums que tinguin resultats rellevants.

Una entrada molt bona mb un video molt complet, Felicitats!
Brian V. ha dit…
bastant interessant, lo del poder directe m'ha semblat al principi una anarquia ja que tots tenien el mateix poder però aixo de que no podien votar m'ha semblat una injustícia total.

sort que avui dia les coses han canviat.
Unknown ha dit…
Jo crec que no hauriem de agafar la nostra democràcia i cambiar-la per la grega sinò que les hauríem de barrejar i agafar les coses bones de les dues per poder-hi sortir beneficiats.

Molt bona entrada i un video molt interessant!!
Llúcia Gómez ha dit…
Jo penso com la Sandra i l'Angi, quina sort que les coses hagin canviat! Tot i que si ho penses, si no haguéssim començat així, ara no tindríem la democràcia que tenim ara. Jo també penso que estaria molt bé poder intervenir més en les decisions polítiques del nostre país, ja que la gent estaria més contenta i aniria tot millor.
Una entrada molt interessant, Martina! El vídeo molt complet i interessant!
Irene Sánchez ha dit…
Es molt interessant ja que era molt diferent la seva democràcia a la nostra. Jo ja en sabia que les dones i els nens no podíen votar, però no sabia que els homes havien de passar l'entrenament militar, que m'ha sorprès una bastant.
Molt completa l'entrada Martina!
Meritxell Redondo ha dit…
La democràcia ha canviat moltíssim, és molt diferent. No m'agrada gaire com estava estructurada abans la societat.
Bona entrada!
Unknown ha dit…
Hola Martina laveritat es que jo de democràcia no tinc molta idea pero com as pogut escoltar algun cop cada vegada t'en vas al llit savent una cosa nova jajaaj.
Ha sigut una entrada bona.
saluts.
Unknown ha dit…
Jo penso el mateix que la Maria Guallar. Crec que hauriem de agafar segons quines coses per intentar millorar la nostra democràica, ja que sembla ser que no passa un bon moment. El poble hauria de imposar-se més per tal d'aconseguir uns resultats més eficients. Pel que fa a la gent que tenia dret a votar o no, veig que molta gent ha comentat el fet de que les dones no poguessin votar. No m'ha sorprés pas, tot i així crec que era important esmentar-ho i sort tenim que hagi canviat la cosa. Pel que fa al vídeo, ajuda a aclarir alguna que altre cosa sobre la paraula en si, democràcia. Molt bona feina Martina!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)