AMORET O "CUPIDO" i PSIQUE

A l'antiga Grècia era conegut com "Eros", el fill més petit de la deessa de l'amor, bellesa i fertilitat Afrodita. En canvi a l'antiga Roma és conegut com el déu de l'amor, fill de Venus i Mart.
Amoret era ajudant de la seva mare, s'encarregava de portar l'amor als mortals. A l'espatlla portava dues classes de fletxes una d'amor i l'altre de indiferència.

Venus quan va anar passant el temps veia que el seu fill no creixia així que va anar a consultar a l'oracle de Temis el qual li va dir " L'amor no creix sense la passió". Venus o  va entendre el que volia dir fins que va néixer el seu altre fill Anteros deu de la passió. Amoret va començar a créixer fins a convertir-se en un elegant jove, però quan se separava del seu germà tornava a ser un nen. Només va créixer de manera normal quan va trobar el seu amor.

   Venus i Cupido, d'Alessandro Allori

Psique i Amoret

Psique era una bellíssima princesa la qual no trobava l'home perfecte, perquè la veien tan perfecte que els feia por.
Venus li tenia enveja, ja que tenia por que la superés en bellesa, així que va enviar a Cupido perquè la condemnés a casar-se amb l'home més lleig del poble. Amoret, en veure-la, es va enamorar d'ella. Van decidir casar-se entre ells però amb la condició que no el podia veure directament. Cada nit Amoret anava a visitar la seva muller.


      Eros i Psique de Bouguerau

Un dia les germanes de Psique la van desafiar per veure si el podia mirar a la cara. Així que aquella mateixa nit, mentre Amoret dormia, ella curiosa el va il·luminar amb una espelma i va aconseguir veure'l. Amoret es va despertar perquè una gota de cera va caure-li a sobre, així que es va enfadar molt i se'n va anar. 

Venus, molt enfadada, va fer que Psique passés moltes proves per veure si es mereixia el seu fill. Al final les va superar totes i així Amoret la va perdonar. Els déus, en veure l'amor que es tenien, la van convertir en una deessa més per poder quedar-se junts per sempre.

     Cupido i Psique, de Bouguerau




Manar El Kadiri
1r batx

Comentaris

Martina Maldonado ha dit…
M'ha agradat molt aquesta història! Està molt bé que hagis presentat primer els personatges perquè hi ha molts noms que no coneixia.
Per altra part he de dir que al principi no havia entès molt bé la història però el vídeo m'ha ajudat bastant a acabar de comprendre'l.
Molt bona entrada Manar!
Adrià Sanchez ha dit…
Felicitats Manar,
Molt bona entrada, m'ha agradat molt el mite que ens acabes de explicar, és un dels mites més bonic que he llegit, m'ha agradat molt per la part que li te enveja i li diu a cupido que la fes enamorar amb l'home més lleig! Bona entrada :)
Maria Guallar ha dit…
És un mite molt maco! I gràcies per haver presentat els personatges primer, perquè molts cops em perdo molt, i molt ben trobat el vídeo, m'ha ajudat a arrodonir algunes parts que no havia entès del tot.
Molt bona entrada, Manar :)
Unknown ha dit…
Bon resum del mite! El vídeo que comparteixes ajuda a entendre'l millor.
Venus m'ha semblat un personatge molt gelós i egoista. I quines coses feia per comprovar si era amor o no...! En un principi ja podem suposar que Psique sí que estimava a Amoret ja que si es trobava cada dia amb ell sense haver-lo vist, ja això representa que ni tant sols era superficial, i no l'importava el seu aspecte..no?

Bona entrada:)
Unknown ha dit…
La primera cosa que vull dir, és que Cupido és un dels déus més interessants de la mitologia.
Pot ser que sigui un dels meus favorits, ja que és molt divertit, una mica dolent i molt curiós.
I la segona cosa que volia dir, és que a estat una bona entrada.
Et felicito Manar:)
Laia Fernández ha dit…
Una història d'amor molt maca. No n'havia escoltat mai a parlar. Està molt clar que l'amor no pot basar-se en la bellesa. bona entrada!!
Unknown ha dit…
Quin mite més bonic!
La bellesa és superficial i l'amor no es pot condicionar només amb la bellesa.
La veritat és que no havia llegit mai aquest mite però n'havia sentit a parlar.

Molt bona entrada Manar!:)
Unknown ha dit…
Que bonic és l'amor.. o almenys en aquest mite. Tot i que hagi sentit parlar milions de vegades sobre Amoret i Psique, mai em cansaré d'aquest mite.. Molt bona entrada Manar!!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)