EL LABERINT DE CRETA

Tot comença amb el rapte d'Europa, filla d'un rei fenici. Aquesta estava un dia a la platja amb les seves companyes quan Zeus aparegué convertit en un toro ros. Europa comença a jugar amb ell, però aquest se n'enamorà i la raptà emportant-se-la cap a Creta. Allà la posseí, i d'aquesta unió sorgiren tres fills, Minos, Radamantis i Sarpèdon.





El rapte d'Europa, Peter Paul Rubens

Aquests tres foren adoptats per el rei de Creta. Un cop aquest va morir Minos va fer-se amb la corona gracies a Posidó, ja que aquest va fer sortir un magnífic toro del mar per a demostrar que Minos tenia el favor dels deus.
Minos, però, després l'havia de sacrificar, però en veure que era un exemplar tant esplèndid decidí no fer-ho i sacrificà un altre. Això va fer enfadar a Posidó, qui va fer enamorar la dona de Minos d'aquest toro.




Dèdal presentant la vaca a Pasífae, fresc de Pompeia


Aquesta es va unir amb el toro gracies a una estratagema de Dèdal, qui fabricà una vaca de fusta buida on es posà Pasífae (dona de Minos). Aquesta vaca fou traslladada a un camp per on el toro del rei solia pasturar, de manera que al veure-la s'hi va aparellar.
Al cap de nou mesos nasqué una criatura amb el cap de toro i cos d'home, aquest fou conegut com Minotaure. El rei al descobrir que no era fil seu, ordenà a Dèdal que construís un laberint del qual ningú pogués sortir.
Allà fou tancada la criatura allunyada de tot contacte humà, i només un cop a l'any entraven set nois i set noies procedents d'Atenes com a tribut al rei Minos.



Adrià Gendre
1r Batx

Comentaris

bueno a mi aquet apartat ma sorprengut perque no savia que hi havia una noia que es deia Europa i que Zeus es va convertir amb toro i es va enamorar
Yasmina Mesa ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Yasmina Mesa ha dit…
mai havia sentit a parlar d'aquesta història, és el primer cop que la veig, està interessant, no sabia això de Zeus i Creta.
Bernat Enrich ha dit…
Aquesta entrada m'ha semblat molt interesant perquè savia el mite de el laberint però no en savia el seu origent. Una entrada molr ineteresant i molt completa.
Fatima El Attar ha dit…
Molt bona l'entrada Adrià, la veritat es que havia sentit a parlar sobre el laberint de creta, però mai m'havia parat a pensar en que consistia o en quina era a seva història! M'ha agradat molt!
Avui precisament a literatura castellana hem llegit un poema que tractava del rapte d'Europa, però només fins aquí havia sentit parlar d'aquesta história, ara gràcies a la teva entrada conec millor l'história amb tot el que va passar i amb tots els personatges, m'ha agrdat encara que m'esperaba un final diferent.
Cristina Sandoval ha dit…
Ja havia sentit la história de la concepció de Minos, però no sabia res de la del Minotaure, pensava que simplement era un esser mitologic.
Artur Bossy ha dit…
bona entrada adrià!!! alguns d'aquests personatges que fas referència em sonen molt com per exemple dèdal, posidó,.. Molt interessant l'entrada! Mai havia sentit a parlar sobre el laberint de creta! :)
Aina ha dit…
Està molt bé l'entrada, pero trobo que és una bestiesa que una dona pogués mantenir relacions amb un toro. Encara que sempre m'ha fet molta pena el Minotaure, ell no en tenia cap culpa i el tanquen en un laberint.
Pau Laviña ha dit…
Aquest apartat m'ha interessatmolt, perque a mi m'agrada la mitologia i no sabia aquest mite
Adan Vidal ha dit…
Jo no tenia ni idea de que el minotaure va sortir aixi. sempre pensava que era un eser mitologic i prou.
Anna Marquès ha dit…
Io no savia que zeus es va convertir en un toro, i jo mai havia sentit a parlar del minotaure. bona entrada!
Anna Gómez ha dit…
Mai he sentit sobre el laberint de creta ni tampoc aquesta mitologia que la dona pogués tindre relacions amb un toro, però pobre el seu fill minotaure que el tanquessin en un laberint. Bona entrada!
Francesc Figueras ha dit…
No savia que aue equest laverint mitologic el va crear zeus.
Raul Santos ha dit…
Es una bona entrada i es interesant. Pero havia sentit una vegada, pero mai havia sentit la historia.
Una entrada interessant, tenia alguna idea sobre aquest mite, pero ara ja en sé tota la informació. Bona entrada!
Cristian Martinez ha dit…
Un mite molt interessant, no sabia l'origen del minotaure, al final tot és va relacionant, entre si, és nota que tots els mites formen part d'una complexa cultura.
Bona Entrada!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES