31 de gener del 2012

EL RAPTE D'EUROPA


Europa, segons la mitologia grega, va ser una gran princesa de Fenícia, filla d'Agenor i Telefassa. Algunes històries expliquen, també, que podia haver estat filla de Fèlix.

Europa i el brau, de Gustave Moreau

Segons la llegenda, Zeus es va enamorar d'Europa quan jugava amb les seves companyes i amigues a la platja d'on el seu pare regnava. Quan Zeus va veure aquella bellesa, va témer de que pogués ser rebutjat. Segur amb el que feia, es va transformar en un bonic brau blanc amb banyes semblants al creixent lunar. Havent fet aquesta transformació, va rendir-se als peus de la preciosa donzella.

Al principi, la jove princesa es va espantar, però mica en mica va anar agafant confiança en l'animal. Primer de tot, va optar per acariciar el ventre d'aquell meravellós ésser i per últim, va decidir pujar-li a les espatlles. Ja que Zeus esperava aquesta reacció d'Europa, immediatament es va aixecar i va marxar cap al mar.
El rapte d'Europa, de Ticià


Europa cridava i s'agafava amb força a les banyes, però Zeus no es va parar; va entrar salvatjament a les onades i es va allunyar de la terra, fins arribar a Creta. Els germans i la mare d'Europa van sortir en buscant-la desesperadament, però no la van trobar.

Es van dirigir concretament a Gortina (Creta), on es van casar al costat d'una font i uns plàtans beneïts per haver presenciat l'acte diví d'amor. Aquests arbres mai més van perdre les seves fulles. D'aquesta unió van néixer tres fills: Minos, Sarpèdon i Radamantis.



 



Zeus, però, no podia quedar-se amb la bellesa d'Europa, raó per la qual la recompensa amb tres regals. El primer és Taló l'autònom, que era de bronze i cuidava les costes de creta contra les embarcacions estrangeres. L'altre va ser un gos que mai fallava en la caça i sempre aconseguia atrapar les seves preses. Per últim, li va entregar una sorprenent javelina que sempre encertava al blanc triat.

Adicionalment, i per compensar-la per complet, Zeus va aconseguir que Europa es casés amb Asterió. Ja que ell no tenia fills, va decidir adoptar als de Zeus.

Quan Europa va morir, se li van permetre els honors divins i el brau que en que Zeus l'havia estimat va ser convertit en una constel·lació i fins i tot als signes del zodíac.

Laia Fernández
4t B

2 comentaris:

Montse ha dit...

Bona entrada, Laia, els raptes són un tema recurrent en la mitologia. A veure si entre tots en sabeu esmentar altres exemples.

Víctor Almazán ha dit...

La veritat es que aquest rapte no l'havia escoltat mai i està molt bé, perquè aquest rapte és el començament com ha història del minotaure de Creta.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts