7 de febrer del 2011

GROTESC

En la seva autobiografia, Benvenuto Cellini explica com els artistes del Cinquecento utilitzaven tot sovint motius decoratius basats en els que hi havia a les grutes -en italià, grotte- de l'Esquilí, un dels set turons de la ciutat de Roma. Les rutes en qüestió, però, eren les restes soterrades de la Domus Aurea de Neró. Els pintors renaixentistes s'hi feien baixar per estudiar aquestes decoracions romanes reaparegudes: sanefes, formes geomètriques, figures monstruoses...
Mausoleu d'August, situat a l'entrada del turó Esquilí de Roma, extreta de http://www.daniel.prado.name/Varios-Viajes.asp?art=151#mausoleo_augusto, de Daniel Prado.

Segons el diccionari català, valencià, balear, l'etimologia és la següent:
Etim.: de l'it. grottesco, mat. sign. (originàriament ‘pertanyent a la grotta’ o cova de Titus, on es trobaren moltes figures capritxoses i extravagants).

Tot plegat va passar a formar part del repertori dels artistes, però tothom ho veia amb bons ulls, de manera que els grotescos foren criticats pel fet de ser frívols, llicenciosos i ridículs. Com veiem, el significat actual -'lleig, estrany, absurd'- ja n'és ben a prop.
Bloc Maragall 2011




Benvenuto Cellini


Martí Guallar
4t A

7 comentaris:

Montse ha dit...

Martí, l'etimologia és una ciència molt interessant, si t'hi vols dedicar.

Unknown ha dit...

Doncs sí, m'hi vull dedicar (entre d'altres coses), realment, m'agrada. Gràcies pels ànims! :)

Aina ha dit...

Pobres artistes, mai els entenen les persones de les époques en que van viure. Però tot i així trobo que la informació està molt bé, no tenia ni idea d'això del grotte.

Mireia Cutura ha dit...

Nosaltres desconeixiem les diferents maneres de decoració de l'època dels romans. A més no sabíem que els pintors renaixentistes estiguéssin influenciats i inspirats per aquesta cultura.

Laura i Mireia

abigail ha dit...

Martí.
Crec que està molt bé el que ens explica tot i que no en tenia ni idea d'això, i ho trobo molt interessant que cada cop sapiguem més sobre aquest romans.

Núria Garzón ha dit...

Jo no sabia res respecte això. Ja he après del que va aquesta entrada.

Daniel Prado ha dit...

Buenos días,

Sólo comentar que la foto del monumento a Mausoleo de Augusto está sacada de la siguiente dirección:

http://www.daniel.prado.name/Varios-Viajes.asp?art=151#mausoleo_augusto

Lo comento porque soy el autor y para publicar la procedencia de tal foto.

Esta forma parte de mi guía de viajes sobre Roma

Si pudierais citar el autor y enlazarme, os lo agradecería...

Gracias y un saludo

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts