LES SIRENES

No t'has preguntat mai, què eren en realitat les sirenes?

Les sirenes gregues que avui dia ens venen a la ment, són éssers meitat peix meitat adolescents. Aquestes no són exactament les sirenes de l’antiguitat clàssica. Les sirenes gregues són éssers fabulosos, originaris de la mitologia grega. Tenien potes d’ocells i plomes. També és coneguda com a ondina en català poètic.



sirena




Ulisses obliga tots els seus tripulants a tapar-se les orelles i fermar-lo a ell al màstil del vaixell. I per què? Perquè el cant de les sirenes era tan dolç que seduïa els mariners i els feia canviar el rumb, portant-los a la mort. Ulisses, amb l’astúcia que el caracteritza, aconsegueix escoltar el cant de les sirenes, però els seus mariners no desvien el rumb; ells no senten ni el cant de les sirenes, ni les ordres del seu cap, Ulisses, que els ordena, cridant, dirigir-se cap a aquell harmònic cant.


Ulisses i les sirenes. John William Watherhouse





Uns quants cantants han composat cançons fent referència a aquest tema clàssic mitològic.













Nadine Alexandri


4t ESO

Comentaris

Anna Solà ha dit…
Sembla mentida que un sol ésser mitològic, inventat fa tant de temps encara tingui una persistència tant forta en la societat d'avui en dia. És impressionant com les coses han passat al llarg de generacions i generacions, el llegat no ha deixat que aquestes evolucionin gaire, tot i que sí una mica... Sembla el joc del telèfon, que les coses canvien al llarg que van passant de boca en boca.
Bona entrada Nadine!
abigail ha dit…
Tens raó, molts cops tenim dibuixos animats i altres coses amb referent clàssics i no ens en adonem. respecte a aquest essers si que els he escoltat, i fins i tot els he mirat per alguns dibuixos, concretament en la sèrie de dibuixos animats que parlen sobre ulises, i fins i tot un dia em cridar l'atencio i vaig ficar en el google imatges d'aquestes sirenes i la veriatat és que és sorprenen, ja que destaquen per la seva bellesa.
Ivan ha dit…
Molt bo aquest mite i em sembla que un dels més coneguts per la gent d'avui en dia. Personalment crec que quan s'el van inventar volien que el tema fos la tentació vençuda, com una mena de faula.

Ave, bona feina!
naual.T ha dit…
I pensar que un personatge tan vivent i encara recordat i utlitzat, així com en les pel.lícules com ja heu anomentat, en fets publicitaris, o d'altres provinguin d'altres fets mitloògics, resulta molt curiós.No ho sabia això de que el cant de les sirenes enamoraven!
Meri ha dit…
Estic d'acord amb tu Anna, es cert que l'idea segueix sent la mateixa, però amb algusn aspectes diferents ja que a pasat de generació en generació.
M'agardat l'apartat on relacionaves cansons de l'actualitat amb uns éssers mitològics tan antics.
Anònim ha dit…
Estic d'acord amb vosaltres Anna i Meri , sembla mentida que una cosa tan antiga perduir a la societat d'avui en dia, però una mica canviada ja que les sirenes en realitat no eren meitat dona i meitat peix si no un ocell realment lleig, també cal remarcar que moltes empreses han fet servir aqeust fals mite per fer-ne pel·licules com "la sirenita"
Adrià ha dit…
És curiòs com aquestes sirenes han evolucionat i han passat de mig cos de dona i mig de ocell a mig cos de dona i l'altra meitat de peix.

Bona entrada!
Sofia Pineda ha dit…
Què curiós! No sabia aquest mite i és bastant interessant veure com han evolucionat les sirenes que avui en dia coneixem als contes!

Molt bona entrada!
Sandra García ha dit…
Molt interesant! Sabia que eren les sirenes d'ara, mig cos mig peix, pero no en sabia que abans fosin mig cos mig ocell, costa imaginar-se una sirena amb mig cos d'ocell no?..

Bon treball, molt interesant!
Joan Oliva ha dit…
Molt bona entrada, el video compost per diapositives que hi havien fotos de sirena i un escrit en algunes d'aquestes es el que m'ha agradat més apart de perque hi han fotos divertides també perque està molt ben fet i n'hi han moltes.
La "diapositiva" que més m'ha agradat es la de unes nenes amb cua de sirena i jugant crancs etc.
Per si algú ho vol mirar es la diapositiva 105. =)
Unknown ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Unknown ha dit…
La historia de ulises cuan va anar a la illa que totes les sirenes cantaven ulises els iva dir als seus compañs que es tapesin les orelles aixi no els hi passaria res,magrada aquesta explicacio desideix que ulises u abia vist i abia pensat en el que podria passari i tambe i a una informacio que surt en el text que m'he impressionat, i no sabia les cantants que cantaven la canço i les imatges la millor per mi es la fotografia numero 110.
Unknown ha dit…
La historia de ulises cuan va anar a la illa que totes les sirenes cantaven ulises els iva dir als seus compañs que es tapesin les orelles aixi no els hi passaria res,magrada aquesta explicacio desideix que ulises u abia vist i abia pensat en el que podria passari i tambe i a una informacio que surt en el text que m'he impressionat, i no sabia les cantants que cantaven la canço i les imatges la millor per mi es la fotografia numero 110.
Maria Rodriguez ha dit…
M'agrada molt aquesta entrada i ja havia sentit parlar molts cops de les sirenes i del que feien amb el seu cant, pro sempre és interessant ampliar una mica més l'informació, no?
Molt bona entrada Nadinee :)
Unknown ha dit…
Un altre exemple de clàssic en l'actualitat amb la pelicula "La Sirenita" de Disney. Sembla mentida que es facin pel·lícules tants anys després! Ni ells mateixos ho haguessin pensat!
Núria Garzón ha dit…
No sabia aquest mite, és bastant interessant veure com han evolucionat les sirenes que avui en dia coneixem.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)