ZÈFIR


A continuació us esmentaré un popurri d'històries sobre el déu del vent: Zèfir.

Zèfir és el déu grec del Vent de l'Oest, un vent suau i afable que anunciava l'arribada de la primavera, per la qual cosa també se li anomenava “vent fructífer”. Els seus pares eren Astreu (un déu dels astres) i Eos (deessa de l'aurora). Es representava com un jove, gairebé nu i descalç, amb un mantell entre les seves mans del que queien flors que anava escampant al seu pas amb les seves ales de fada.

Zèfir és esmentat en molts dels mites grecs, per exemple, es diu que Zèfir va ser qui va transportar a Psique fins a la cova de Cupido.

El mite més conegut és el del espartà Jacint, de qui es va enamorar perdudament, no obstant Jacint va preferir al déu Apol·lo, la qual cosa va causar la gelosia de Zèfir i durant una pràctica de llançament de disc, va bufar una ràfega de vent sobre Apol·lo i Jacint que va provocar que el disc li caigués a sobre.

També s'explica d'ell que amb una altra de les seves germanes i amants, l'harpia Podarge, va ser pare de "Balio" i "Janto", els cavalls d'Aquil·les.


Zèfir


En diferents mites s'esmentava que Zèfir havia tingut diferents esposes. Es deia que era el marit de la seva germana Iris ( deessa de l'Arc de Sant Martí).

Va raptar a una de les seves germanes, Cloris, de la qual es va enamorar perdudament. Es diu que havia competit per l'amor d'ella amb el seu germà Bòrees.

Quadres on apareixen Zèfir i Cloris



A la dreta Zèfir i Cloris al quadre de La Primavera de Botticelli


Segons Ovidi, Cloris es va casar amb Zèfir al que va donar molts fills. Va rebre del seu marit l'imperi de les flors. Els romans la veneraven amb el nom de Flora.


El Naixement de Venus de Botticelli


A l'esquerra Zèfir i la seva enamorada Cloris i a la dreta Cloris representada altre cop en forma de primavera. Està esperant Venus a la platja per cobrir-la amb una manta vermella amb motius florals.

Ester Martin
1r Batx

Comentaris

Cristian Martinez ha dit…
Esta molt ben explicat, aquest deu del vent de l'oest, les seves dones, i també m'ha cridat l'atenció que el que surt en el quadre de Boticceli, es ell.
Bona entrada!
fran ha dit…
Esta bé l'història d'aquest déu. És bastant interessant ja que sembla que només li agradin les seves germanes i que rapti a una d'elles. En general m'ha agradat bastant.
Maria Rodriguez ha dit…
És molt interessant aquest mite sobre el déu del vent i crida molt l'atenció el quadre, ja que hi surt ell.
Aquest quadre ja l'havia vist i el mite crec que també l'havia sentit però crec que amb un altre versió.
Bona entrada!
Unknown ha dit…
Aquest sí que és un déu subtil! Està molt ben explicat i clar, felicitats. Les relacions dels déus grecs eren ben estranyes respecte a les d'ara. La fantasia permetia als grecs fer qualsevol tipus d'aparellament (germà i germana, filla i pare...).
Aina ha dit…
Havia sentit a parlar d'aquest deu sobre que apareixia en diferents cuadres. El que no savia era tota la seva historia i amants. Bona entrada!!
Sergio ha dit…
no sabia que aquest déu tingués tantes histories relacionades amb ell! És molt interessant saber més sobre els déus grecs.

Bona feina Ester!
Laura ha dit…
Molt bona entrada. És molt interessant perquè aquestes quadres i mites ja els havia vist però mai m'havia fixat en aquest déu i tampoc sabia quina era la seva funció. Crec que amb aquesta entrada ara tots podrem saber un déu més i així poder-lo identificar en les diferents obres i mites que hi han en la mitologia.
Unknown ha dit…
it is very nice article and good post thanks for sharing this article to us
i really like this article because i got good info about this article thanks for haring this article to us .best regards.

sap hana training in hyderabad

Entrades populars d'aquest blog

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES