EL MITE D'ARACNE I PAL·LES ATENA: "LAS HILANDERAS"

Velázquez va crear un quadre que tracta un mite sobre la història d'Aracne i Pal·les Atena.

Las Hilanderas, Velázquez



Aquest quadre es titula "Las Hilanderas", i quan el seu autor el componia, de ben segur que pensava en el següent mite:

Hi havia una vegada, a l'antiga Grècia, una jove anomenada Aracne, que era coneguda per la seva bellesa i la seva intel·ligència, però també per la seva arrogància. Aracne era una teixidora excepcional i ningú era capaç de fer teixits tan bonics com els seus. Tan segura estava de la perfecció de les seves obres que, fins i tot, va gosar dir un dia que els seus teixits eren millors que els de Pal·les Atena, que era la deessa de les arts (i també de la guerra). Aquest acte de supèrbia va fer que la deessa s'enfadés molt amb aquesta humana tan desafiant, i va decidir donar-li una lliçó.

Disfressada de velleta, Pal·les Atena es va presentar a la terra d'Aracne i la va desafiar públicament. Es va triar un jurat i es va organitzar un gran concurs, per veure qui de les dues podia fer un teixit millor. La deessa, disfressada, modesta, va teixir un retrat d'ella mateixa, vestida espectacularment amb la seva armadura de deessa de la guerra. Aracne, que potser havia reconegut Atenea darrere la seva disfressa de velleta, va triar un tema provocador: el segrest que el déu Zeus, transformat en toro, havia fet a la nimfa Europa; era un tema insultant per a Atena, perquè Zeus era el seu pare, i per tant, triar aquest tema era com recordar-li una de les infidelitats del seu pare.
Quan va arribar l'hora de premiar la vencedora, el jurat no va poder prendre cap decisió, ja que totes dues obres eren perfectes. La deessa Atena, aleshores, va deixar sortir tota la seva indignació i ira: va treure's la seva disfressa per a deixar veure el seu uniforme militar, va agafar una llençadora i va donar un cop a Aracne sobtadament, la jove Aracne es va transformar en una aranya, i Atena li va dir:
-Has desafiat els déus amb la teva supèrbia. Volies teixir? Doncs teixiràs tota l'eternitat!



Pal·les Atena amb la seva armadura Aracne "aracnitzada"

I és per això, per la llegenda d'Aracne, que els aràcnids tenen aquest nom.

Anàlisi del quadre:

"Las Hilanderas" és un quadre molt interessant d'analitzar mirat de diferens maneres. Podem observar que el quadre es basa en dues zones (de la sala): el primer nivell i el segon, després de les escales. En el primer nivell hi trobem quatre filadores, entres elles Pal·les Atena (difressada de velleta, a l'esquerra) i Aracne.


Edu3.cat

Martí Guallar
4t ESO

Comentaris

Anònim ha dit…
Quan en Joan Antoni ens va explicar a llocs aquest mite em va sorpedre molt que hi haguessin espectes de la mitologia clàssica presents en quadres de pintors famosos, no haugés imaginat mai que en aqeulla época ja tinguéssin coneixenes d'aquesta cultura clàssica del m´n dels déus.
Anna Solà ha dit…
Velàzquez volia mostrar el seu enginy pintant aquest quadre, volia mostrar al rei de l'època que ser pintor era més un treball psicològic que manual i que, per tant, es mereixia un títol nobiliari. Crec que va aconseguir el resultat ja que, fins i tot ara, 200 anys després, encara seguim intentant descobrir l'enigma que hi ha darrere aquest quadre.
Nadine ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Àngel Enrich ha dit…
Caram Martí és com estar a la classe de socials jeje
Unknown ha dit…
Primer de tot m'agradaria felicitarte per l'entrada que has fet, està molt ben feta i estructurada. Després, sobre el mite és molt curiós, es tracta d'un clàssic ara no de l'actualitat, sinó de fa uns quants anys...Molt curiós!
abigail ha dit…
bona entrada!
Aquest cuadre ja el vaig estudiar io a Quart una mica amb el Joan Antoni també.
I fins i tot encara el continu escoltatnt de tan en tan.
abigail ha dit…
bona entrada!
Aquest cuadre ja el vaig estudiar io a Quart una mica amb el Joan Antoni també.
I fins i tot encara el continu escoltatnt de tan en tan.
Mireia Cutura ha dit…
Aquest quadre el vam estudiar a 4t a llocs!
És un quadre molt interessant, i a més té diverses maneres d'interpretar el que hi ha representat.
I el mite esta molt bé, a més el que fa Atena esta molt bé!
María Jiménez ha dit…
És molt interessant Martí.
Jo no savía que hi existía aquesta histora, bueno, aquest mite.
Te un final molt emotiu.
Molt bé!
Adrià ha dit…
Bona entrada,aquest quadre sempre l'explica en Joan Antoni a 4t juntament amb "Las Meninas".
Molts pintors fan referència a mites clàssics, com per exemple Velàzquez.
Adrià ha dit…
Bona entrada,aquest quadre sempre l'explica en Joan Antoni a 4t juntament amb "Las Meninas".
Molts pintors fan referència a mites clàssics, com per exemple Velàzquez.
fran ha dit…
Molt bé Martí, és una entrada molt interessant, jo aquesta història la vaig escoltar a LLOCS que el Joan Antoni ens la va explicar i trobo que és un mite molt interessant i divertit

Bona feina :)
Sofia Pineda ha dit…
Trobo que és una entrada molt interessant perquè jo desconeixia d'on venia el nom d'aràcnids. M'ha agradat molt aquest mite.
Molt bona feina Martí! :)

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)