AMFITEATRE DE TARRAGONA


Tipus de jaciment: Amfiteatre

Ubicació: Tarragona

Data: segona meitat del segle I dC











Descripció:

Presenta planta el·líptica amb dos elements funcionals fonamentals: l' arena, en el centre, i on es desenvolupava l'espectacle, i la cavea, o graderia, on s'ubicava el públic. Les grades eren construïdes damunt d'un podium per protegir els espectadors en els espectacles amb participació de feres. La situació de l'amfiteatre a la vessant del turó que baixa fins a la mar va permetre aprofitar la pròpia roca natural per a la construcció de les grades del sector N.O. Per a la resta es van bastir grans estructures mitjançant monumentals arcs i voltes.

Dos murs dividien les graderies en tres sectors on se situaven els espectadors segons la seva categoria social.

Ara bé, l'amfiteatre és un dels tres edificis d'oci, actualment molta gent sobretot els mitjans de comunicació solen associar les batalles en un colisseu o amfiteatre amb els espectacles de futbol tal i com podeu veure en el següent vídeo, i sobretot el joc que està oferint el FC Barcelona s'està comparant amb les batalles de gladiadors que tenien lloc al Colisseu (amfiteatre de Roma).

Establiu les relacions entre el futbol i les lluites de gladiadors dels amfiteatres romans.

Jonathan Martínez

2n Batx

Comentaris

abigail ha dit…
Dons jo crec que el camp seria la part de sorra de l'anfiteatre i les grades seria la cavea, i les grades eren construides d'amunt del podium, suposo que es la mateixa perspectiva..
Anònim ha dit…
Sembla increible que ja en époques de romans els "estadis" ja fossin distribuits amb ares de poder o qui s'ho poden permetre.
l'amfiteatre ho comparu amb un estdi, per exemple el del Barça ,on les entrades amb mes bona visibilitat només son per els qui s'ho poden permetre, ja que les entrades més altes són les mès barates, pero amb menys visibilitat
Àngel Enrich ha dit…
Aqui ja hi he estat jo jeje, els meus avis viuen per a la zona i ja hem visitat l'amfiteatre, l'arc de barà,el pont del diable,etc...
Anna Solà ha dit…
Jo crec que el futbol d'ara és el mateix que els espectacles de gladiadors de llavors. A la gent li agrada anar a un camp, fer vida social i entretindre's veient un tipus d'esport. Per sort, ara, s'ha evolucionat i ja no es mata a persones al camp!
Però és ben bé que nosaltres provenim dels romans, se'ns nota fins i tot en el futbol i ni ens n'adonem!
sandra ha dit…
És curiós perquè en tot el que es relaciona amb teatres, futbol etc. hi han separacion de classes socials, els de classes socials baixes per un cantó els de classes socials altes per un altre..
El barça es pot comparar amb els gladiadors perquè lluiten amb tot allò que se'ls interposa en el seu camí, sempre lluiten i mai es rendeixen!
Molt bona entrada jonathan!
max ha dit…
molt interessant, la vritat es que no sabia gaires coses sobre els anfiteatres pero gracies a la teva entrada ara ja puc dir que se mes coses sobre el mon romà.
Mireia Cutura ha dit…
En relació a l'edifici, als dos, hi ha una part on hi ha la gent (ja sigui anomenada grada o "cavea"). També hi ha l'arena o camp on juguen el jugadors o on hi lluiten les gladiadors.
I per últim en els dos casos finalment hi ha un vencedor i un perdedor, en el cas dels gladiadors un es mor, i en el cas dels jugadors de futbol, guanyen el partit i sumen punts.
Trobo que en el vídeo ho relacionen molt bé!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)