DEMENTIA

- Un dels capritxos d’Heliogàbal (204-222), emperador romà (entre els anys 218-222), era servir als seus convidats mengesde cera que imitaven als plats que ell degustava davant els convidats els quals eren obligats, sota pena de mort, a simular que estaven menjant. La seva debilitat era la gula i el seu nom ha passat a ser sinònim de persona amb aquesta mateixa debilitat.






-Se sospita que l'origen de la "bogeria" de certs emperadors romans, com Neró o Cal·lígula, era a causa de la ingestió del plom residual procedent de les soldadures de plats i gots. El plom és un metall molt nociu per a la salut.

-El terme llatí latro, del que prové la paraula "lladre", significava originalment "soldat", i va ser aplicat als amics a causa de la freqüència amb què la tropa realitzava furts.

-Els romans distingien 3 tipus de petons: El osculum, que es fa a la galta entre amics; el basium, en els llavis; i el suavem, que es fan els amants.






- L'origen de la serp com a símbol de les Farmàcies es troba a l'antiga Grècia. Hermes és el Déu grec de la ciència química, molt relacionada des de sempre amb la farmacopea i la medicina.

Els grecs van establir una relació entre els metges i les serps, ja que aquestes muden de pell i semblen rejovenir, just el que ells esperaven dels seus metges.

Hermes també era el missatger dels déus i se li representava un bastó al que se li va incorporar els dos ofidis que s'enrosquen al voltant d'ell. A les farmàcies es va substituir el bastó per una copa.







-Segons la tradició romana, a l'any 363 a. de C. es va produir una esquerda en el sòl del Fòrum. Els sacerdots van assenyalar que únicament es tancaria si es llançava al seu interior el més preciós dels tresors de Roma.

El jove patrici Marc Curci va afirmar que Roma no posseïa tresor més digne i preciós que un generós i valent ciutadà. Per això, va muntar sobre un cavall i es va llançar al fons de l'abisme, el qual es va tancar immediatament sobre ell. D'aquesta època s'ha trobat en el Fòrum de Roma un pou sagrat anomenat llac de Curci.







Què us semblen aquestes curiositats? les hem titulat DEMENTIA, per què? poseu les vostres respostes als comentaris.

Busqueu altres excentricitats de romans i grecs i feu-ne una entrada com la nostra.


Mireia Vidal

Elena Martínez

1r Batx

Comentaris

Ivan ha dit…
Cercant he pogut trobar, com a curiositat, que inclús els romans escribien llibres de cuina com el de "De re coquinaria" (tractat sobre la cuina romana) de l'autor Apici.

Dementia, en auqest cas, significaria "boig" referint-se a les coses quotidianes del romans que a nosaltres ens semblen del tot extranyes.

Ave!
Andrea Padilla ha dit…
El nom DEMENTIA significa "demència" i crec que molta gent que feia aquestes coses de veritat tenia alguna malaltia al cap.
Una curiositat que he trobat és que els romans anomenaven a la construcció amb pedres i ciment "opus caementicium".
Molt bona feina noies!:)
Paueet ha dit…
"Dementia" vol dir en català demencia, que ho podem entendre com algú que està boig. Com els romans feien coses força extrambòtiques per nosaltres, per això han posat aquest titol.
Molt interessant aquesta imformació. :)
Aina ha dit…
"Dementia" significa demencia i segons les curiositats que han explicat crec que té bastant relació. Jo he trobat que Rei dels Romans es diu "Rex Romanorum".

Ave!
Jony ha dit…
Demència significa bogeria o demència i com a curioitat que he trobat es EL PASTÍS NUPCIAL: Aquesta tradició neix en l’antiga Roma. Els romans trencaven un pa per sobre el cap de la núvia com a símbol de fertilitat. Els convidats agafaven les molles de pa i se les menjaven. Aquest costum fou conservant-se fins a principis del segle XVII quan a Anglaterra s’ideà que es fessin molts pastissos petits que després s’apilaven. La parella es petonejava sobre la pila de pastissos. El pastís quasi sempre s’esllavissava, per això cap a mitjans del segle XVII, es canvià l’idea dels múltiples pastissos per el d’un pastís gegant.
Albert ha dit…
Dementia a la nostre llengua vol dir demencia i podem entendre aixo com algu que està boig.
Segons el que ens diuen la Mireia i la Elena té relació.

bona feina!
Nil ha dit…
Dementia significa "boig" com aquestes curiositats que heu penjat, que semblen bogeries.
abigail ha dit…
DEMENTIA significa "demencia"
En realitat és impresionant el que creient els romans com els tres tipus de petons, i els diferents significats que trobaven a les coses.
I crec que el nom Dementa si que és adequat amb lo que s'ha explicat.
Jessicaa ha dit…
Dementia volr¡ dir "demencia o bogeria"
És curiós els tipus de petons que hi per la galta,els llavis i entre els amants.
Judith ha dit…
Cercant he trobat que "Dementia" vol dir "bogeria" i crec que aquestes certes persones feien aquestes coses perquè no estaven molt bé psicologicament.
El que m'ha sorprès mes ha sigut els capritxos d' Heliogàbal ja que els seus convidats estaven condemnats a pens de mort si no digustaven els seus plats i en moltes ocasions havien de fer veure que menjaven.
majka. ha dit…
ben trobades, aquestes curiositats, noies, quina bona idea!
beeRtaa ha dit…
He trobat que 'Dementia' significa 'boig', bogeria.
Molt curioses aquestes curiositats:)
Elena ha dit…
Dementia vol dir bogeria. Com totes aquestes explicacions que eu posat que son tambe bogeries dels romans.
Per cert, no s'havia d'on sortia la serp de les farmàcies
Bona feina.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES