23 de desembre de 2009

BARCINO

Els passats dies 1, 2 i 3 de desembre, es va celebrar el XIè Congrés d’Història de Barcelona. Aquest any portava el títol de La ciutat en xarxa, i tracta sobre les noves aportacions que estan redibuixant la imatge de la Barcelona romana: una muralla cívica simbòlica, uns espais públics exagerats per l’escala de la ciutat, uns suburbis extramurs tan extensos com el mateix recinte emmurallat i un ager o territori agrícola, que arribaria fins a Martorell i dividit en parcel·les.

Ricardo Mar, investigador del Seminari de Topografia Antiga (Universitat Rovira i Virgili / Institut Català d’Arqueologia Clàssica), hi ha presentat destacades novetats a partir del treball de modelat de la ciutat que ha iniciat el seu equip:

  • La reconstrucció hipotètica de la monumental porta de mar, a l’actual carrer Regomir, i de les dues illes que se situarien darrere el temple d’August.
  • La reinterpretació del que s'havia considerat un castellum a favor d'unes termes públiques adossades a les muralles del segle I i englobades dins la muralla només al segle IV.

Eduard Riu-Barrera, funcionari del servei de Patrimoni de la Generalitat, ha ofert una reinterpretació de la construcció d’una potent muralla al segle IV que va permetre a la ciutat sobreviure de l'enfonsament de l'Imperi Romà. Aquesta seria la imposició del poder imperial que va arrasar suburbis i monuments funeraris de les grans famílies al fortificar la regió que controlaven el pas dels Pirineus.

A la pàgina web del diari El Periódico, podem trobar una notícia relacionada amb aquest congrés. Al web hi ha els plànols de la ciutat.

Mireia Vidal
1r batx

20 comentaris:

Judith ha dit...

Hola

És una noticia molt interessant, mai m'havia imaginat com era antigament la Barcelona en l'època dels romans, i crec que de tant en tant cal recordar l'historia de tant en tant de la ciutat en que vivim.

Elena ha dit...

Hola!
Molt bona la notícia! És interessant saber quines són les aportacions per redibuixar la Barcelona romana!
Bon Nadal!!

andreaaa ha dit...

Hola:)
És una notícia molt interessant, mai m'havia parat a pensar com havia de ser la ciutat condal en l'època dels romans. Està molt bé que volguem recoperar els nostres inicis.

Bon Nadal :)

abigail ha dit...

Hola!

És una noticia molt bona, està molt bé reconstruir-ne un passat poc a poc amb l'ajuda del que anem trobant.

Bon Nada!! :P

oriol ha dit...

Sempre es bó saver d'on venim i com eren les coses abans, i amb aquesta notícia, doncs podem saver una mica més de la nostre ciutat, Barcelona!

Carla Solà ha dit...

La veritat és que crec que aquesta notícia és molt interessant, ja que no és dolent saber, sinò al contrari saber és molt bo i el millor és saber més de les coses anteriors a nosaltres, és a dir que saber de la ciutat de Barcelonaa és molt bo, crec eee potser hi ha algú que pensa diferent!

Gràcies!

Killian Aubà ha dit...

es interessant sapiguer fets i coses de les epoques anteriors a la nostra, siguin costums, com els territoris de les ciutats.

Maria ha dit...

Molt interessant Mireia, la veritat és que no m'havia parat a pensar mai en com era la ciutat de Barcelona abans, i penso que és molt interessant conèixer-la perquè gràcies a aquella tenim avui dia aquesta.

Јυδιт* ha dit...

Molt interessant aquesta aportació =) és interessant saber sobre el passat del nostre entorn, encara que mai m'havia imaginat com seria Bcn en lépoca dels romans.
Molt bona feina Mireia!

Jessicaa ha dit...

Interessant informació mai m'hagues imaginat com era Barcelona abans i em sembla interessant coneixér una mica millor el lloc on vivim.

Aina ha dit...

Crec que és interessant saber com era la ciutat de Barcelona abans. M'agradaria veurela.

Paueet ha dit...

Està molt ve que vulguin recoperar la ciutat dels romans, i així saber com tenien les coses i viure com si fossim ells en uns altres temps.

Elena ha dit...

Bona noticia, és molt bo saver com eren les cases i com és feien. No s'havia que a Barcelona i havia una muralla que l'envoltava. Tampoc s'havia que un ager era un territori agrícola.

claudia ha dit...

Està molt bé saber la construcció de l'època romana, per cert no sabia que Barcino tenia unes muralles que l'envoltesin.
Gràcies!

Anònim ha dit...

Esta bé saber com era abans una ciutat tant gran com Barcelona, com eren les cases, com estaven fetes.. si hhi havia muralla, territoris agrícoles que hi pogues haver..

bona noticia!

Laia ha dit...

És interesant la informació! La veritat és que no està gents malament saber d'on prové la planificació de la ciutat actual i saber com era en aquelles époques la mateixa ciutat. Així podem veure com ha crescut al llarg del temps.

Bona informació!

Elii ha dit...

Molt interessant es bo saber com era a l'epoca romana la ciutat de Barcelona.Aixi podem compara-la amb com es actualment!

Bona noticia!

Adri ha dit...

Es interesant i asombrant veure com la ciutat de Barcelona ha crescut tant desde aquesta reconstruccio de Barcino. Si la ciutat no hagués augmentat després de tants anys, aniriem malament!

max ha dit...

m'agrada molt es molt interesant i ara la proxima vegada que pasi per barcelona em fixare lu que es conserva i lo que s'ha anat canviant

Mireia ha dit...

Trobo molt interessant que es facin aquests congressos, ja que així podem recordar com era la nostra barcino romana i d'aquesta manera poder observar-ne els canvis que ha tingut al llarg dels temps.