URBANISME: LA FUNDACIÓ D'UNA CIUTAT ROMANA


El model d'urbanisme que se seguia durant l'època romana es basava, com en molts altres aspectes, en el model etrusc i grec.


Relleu de la fundació d'Aquilea, Itàlia

Com per exemple l'existència del Decumanus Màximus, un carrer que travessava la ciutat d'est a oest, i el Cardo Maximus de nord a sud. També estan basats en el model etrusc els rituals que es seguien per fundar una ciutat. En primer lloc es prenien els auguris per veure si els déus estaven a favor de la seva construcció. Després, el sacerdot feia un solc amb una arada marcant els límits dela nova ciutat (excepte les portes). Aquest solcs marcava el pomerium, el perímetre protegit pels déus, on es construïen les muralles.

La quadricula que resulta de la unió entre les
cardines, carrers paral·lels al Cardo Maximus, i els decumani, carrers paral·lels al Decumanus Maximus, s'anomenava planta hipodàmica ja que l'arquitecte que la va inventar es deia Hipòdam de Milet.

A l'encreuament dels dos carrers principals situaven el fòrum, una gran plaça que esdevenia el centre neuràlgic, comercial, geogràfic i polític de la ciutat, siguent l'equivalent de l'àgora d'una ciutat grega. Era una plaça porticada, envoltada per les tabernae (botigues), on hi havia els edificis principals, com ara el temple, la basílica i la cúria.

La planta hipodàmica consisteix en una distribució de carrers i cases en vies paral·leles en dues direccions que s'encreuen en un angle recte. Aquest estil urbanistic va aparèixer a l'època hel·lenística i va ser heredat posteriorment pels romans.



Algunes ciutats com Empúries i Lleó mantenen encara l'estructura d'un campament militar, de la qual deriven moltes altres ciutats.



Sovint la forma de les ciutats no era quadrada, sinó que s'adaptava als accidents geogràfics com ara desnivells o rius, com per exemple a Bàrcino, que té els angles retallats, o Tàrraco, construïda esglaonadament en terrasses.


Els carrers tenien la calçada empedrada i una vorera força alta. Sovint hi havia blocs de pedra de l'alçada de la vorera per impedir que els vehicles anessin massa ràpid, i perquè les persones poguessin travessar el carrer sense mullar-se per culpa de l'aigua de la pluja, fet difícil donat que hi havia clavegueres distribuïdes per tota la ciutat que seguien el traçat dels carrers.

Aquestes clavegueres sovint fetes de ceràmica o de plom, recollien l'aigua de les cases i la canalitzaven fins al riu més proper o fins algun camp proper. Algunes d'aquestes clavegueres encara s'utilitzen avui en dia, com per exemple a Tarragona i a Roma.

Pompeia

Alguns dels elements que es mantenien fora de les muralles eren, per exemple, la Necròpolis. La paraula necròpolis ve del grec "Nekropolis" significa "ciutat dels morts". Actualment la coneixem com a cementiri. Aquesta es situava fora de les muralles de la ciutat per qüestions higièniques o religioses, i en alguns casos perquè es prohibia enterrar persones dins els límits urbans. és per això que trobem monuments funeraris a les vies de comunicació com ara la via Augusta o la via de la Plata.
Actualement encara es construeixen els cementiris fora dels límits de la ciutat.

Si cliqueu aquí podreu jugar a construir una ciutat. A disfrutar!!!

Alba Villalmanzo

2n Batx

Comentaris

Aina ha dit…
Crec que és motl interessant la noticia. La gent tindria que saber que els cementiris es fan fora de la ciutat gracies als romans. Bona feina Alba! ;)

Ave!
Jony ha dit…
És molt interessant l'urbanisme i l'arquitectura romana.
Es veu que l'idel de bellessa en aquest temps era la proporcionalitat i la perfecció.
Realment has fet una bona recerca Alba.
Gràcies!
Per el joc està molt bé!!

Adéu
Elena ha dit…
Què interessant aquesta notícia!
És interessant saber com era l'urbanisme d'aquella època i per quines coses es caracteritzaba!
Gràcies!
Albert ha dit…
És interesant el model que tenien els romans per fer les seves ciutats!
gracies per la noticia!
mireia ha dit…
Gràcies als romans, ara nosaltres tenim les grans ciutats que tenim tan ben fetes... (bueno, aviam, també amb defectes...) però gràcies a ells tenim les ciutats organitzades!
M'agradaria molt anar a la ciutat de Pompeia per veure com era, perquè aquella ciutat deu ser impressionant de veure!
En general està tot molt bé :)
Andrea Padilla ha dit…
Moltes gràcies, és molt interesant saber com era l'ubanisme en aquella època, segur que ens ha influenciat en moltes coses.
Un petó :)
Ivan ha dit…
No sabia que per constrïr una nova ciutat tinguessin que fer aquest ritual.

Sembla mentira que desde l'antiguitat existeixi aquest urbanisme !
Јυδιт* ha dit…
Està molt currat Albaa!! Està molt interessant també tota aquesta informació que has volgut compartir amb nosaltres. Molt bona feina! =)
abigail ha dit…
Quina noticia :O
esta bé que sapiguem l'urbanisme dels romans.

molt bé alba!
majka. ha dit…
Felicitats, Alba, per la teva feina de recerca. Amb aquest joc has fet una bona troballa, també... jo quan era com vosaltres jugava a uns similars, però evidentment no eren on.line, podries afegir el links al nostre menú!

gràcies per compartir la teva feina!
sento reconèixer k el treball l'he fetjo pèrò el joc no li he posat pas... com es fa per afegir-lo al menú?
gràcies pels vostres comentaris!!
Cristina ha dit…
Alba! molt ben explicat ;)
Judith ha dit…
Hola!

Sempre havia tingut una idea de com era l'urbanisme a l'època romana però el que no m'havia plantejat era l'organització que feien per construïr les ciutats posan cada cosa al lloc que li correspon.
La ciutat de Pompeya tal com diu la Mireia deu ser genial en un futur m'agradaria molt visitar-la per saber una mica més de l'urbanisme d'aquells temps.

Adèu
Elena ha dit…
Gracies als romans tenim moltes coses i una d'elles es l'urbanismecom estan oganitzades les ciutats.
No s'havia que els cementiris es fesin a fora de la ciutat gracies als romans.
Elii ha dit…
Es molt interessant saber com era l'urbanisme i l'arquitectura!
Molt bona feina Alba!
Paueet ha dit…
Es interesant saber com anava l'urbanisme en aquells temps!
Molt bona recerca Alba !
Anònim ha dit…
Que interessant!
amb aquestes entrades que es fan al blog aprens una de coses!


un peto:)
Adrián Prado ha dit…
Es una notícia molt interesant, sobretot per saber com era l'urbanisme d'aquella època i per quines raons es caracteritzava.
Ousama ha dit…
holaa!!

Quina bona noticiaa!
no savia que els comentaris es feien fora de la ciutat gracies als romans.
Adrià ha dit…
És molt interesant i impresionant la manera de construir que tenien els romans.
Carla Solà ha dit…
Penso que aquesta notícia és molt interessant ja que hem de saber que gràcies als romans els cementiris es fan a les afores de la ciutat. Segur que l'arquitectura romana ens ha influit molt en les ciutats d'avui.
Molt bon treball Alba!!
claudia ha dit…
Bona noticia! Ara entenc perque els cementiris es feien fora de la ciutat! merci
Anònim ha dit…
preberite celoten blog, kar dober
Unknown ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)